Hoofdstuk 15.5 Allergenenwet
De Allergenenwet is van toepassing voor iedere kantine die werkt met onverpakte levensmiddelen. Verkoop je op de vereniging eten en drinken dat niet voorverpakt is? Dan dien je je aan de Allergenenwet te houden.
Wat zijn allergenen
Allergenen zijn eiwitten die in levensmiddelen zitten en die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij mensen met een voedselallergie of -intolerantie. Denk bijvoorbeeld aan aardnoten; mensen met een pinda-allergie kunnen allerlei nare reacties krijgen, van huiduitslag tot ernstige luchtwegproblemen, als ze pinda’s eten. Meer informatie over allergenen vind je hier.
Wetgeving
Om allergische reacties te voorkomen, is het van belang dat bij ieder product goed aangegeven staat welke allergenen het bevat. Dat vindt ook de wet: volgens de Europese Wet Voedselinformatie (verordening 1169/2011) moet allergeneninformatie voor alle producten gemakkelijk toegankelijk en schriftelijk te controleren zijn door de consument.
Verschil tussen voorverpakte en niet-voorverpakte producten
De Allergenenwet is niet van toepassing op voorverpakte producten. Daar staat de allergenenbeschrijving immers al op de verpakking. Bij verpakte producten mogen kantinemedewerkers daarom verwijzen naar het etiket.
Maar bied je als sportvereniging ook niet-voorverpakte levensmiddelen aan? Dan heb je je aan de regels te houden die uitgewerkt zijn in de Warenwetregeling allergeneninformatie niet-voorverpakte levensmiddelen.
Lijst van 14 veelvoorkomende voedselallergenen
De Europese Unie heeft bepaald dat de 14 ingrediënten die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken extra duidelijk vermeld moeten worden op het etiket. Voor alle onverpakte producten die in de sportkantine worden verkocht, geldt daarom natuurlijk ook dat zichtbaar moet zijn of, en zo ja, welke, voeldselallergenen ze bevatten.
Van deze 14 meestvoorkomende voedselallergenen moet zijn aangegeven of ze voorkomen in het product:
- glutenbevattende granen, zoals tarwe (waaronder spelt en khorasantarwe, voorheen kamut), rogge, gerst en haver;
- ei;
- vis;
- pinda’s;
- noten, zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten;
- soja;
- melk, inclusief lactose;
- schaaldieren;
- weekdieren;
- selderij;
- mosterd;
- sesamzaad;
- sulfiet;
- lupine.
Ook hiervan afgeleide stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken, moeten worden vermeld.
Allergeneninformatie toevoegen
Het is verstandig om alle onverpakte producten die verkocht worden in je sportkantine op een rij te zetten. Ga vervolgens zelf secuur na en noteer of deze producten allergenen bevatten en zo ja welke. Dit kun je doen op basis van verpakkingen en/of etiketten die op de ontvangen (tussen)producten staan vermeld.
Hoe maak je deze allergeneninformatie vervolgens toegankelijk als sportvereniging? Dat kan op verschillende manieren.
Voeg allergeneninformatie toe
Je kunt de allergeneninformatie toevoegen op elke plek waar deze producten kunnen worden gekocht. Bijvoorbeeld op de menukaart, de digitale menukaart, het horecakrijtbord achter de bar en bij de prijzenlijst. Zorg dat deze allergeneninformatie goed leesbaar is voor de klant.
Lijst in keuken en digitaal vindbaar
Je kunt er ook voor kiezen om de lijst op een goed zichtbare plek in de keuken of achter de bar op te hangen of digitaal makkelijk vindbaar te maken, zodat je medewerkers hierop terug kunnen vallen.
Wanneer kantinemedewerkers vragen krijgen over allergenen, moeten zij deze informatie namelijk delen met de klant. Zorg er daarom voor dat je medewerkers basiskennis hebben over allergenen. Op de (digitale) menukaart , horecakrijtbord en/of prijzenlijst kun je dan volstaan met het toevoegen van de zinnen: ‘Heeft u een allergie? Meld het ons.’
Producten in sportkantine’s die mogelijk allergenen bevatten
Om je op weg te helpen, staat hieronder een lijst met veel verkochte producten in sportkantines die mogelijk allergenen bevatten. Vul deze lijst aan met andere producten die verkocht worden in je sportkantine. Geef vervolgens per product aan welke allergenen aanwezig zijn.
- broodjes en tosti’s;
- knakworst, rookworst en gehaktbal;
- producten die gefrituurd worden;
- sauzen;
- barhapjes (zoals nootjes, kaasblokjes en worst);
- wijn en port;
- melk, koffiemelk en chocomel;
- koffie waaraan melk is toegevoegd (zoals cappuccino);
- eieren;
- soepen;
- taart, cake en andere onverpakte koeken;
- onverpakt snoep;
- onverpakte frisdrank of ranja.
Paragrafen
- 15.1 Gezonde voeding
- 15.2 Warenwet
- 15.3 Hygiënecode
- 15.4 Voedselveiligheid checklist bij incidentele voedselverstrekking
- 15.5 Allergenenwet
- 15.6 Verbod op wegwerpplastic