TeamNL Paralympische Talentdag

Powered by Odido
Pre-registreer je hier

Ben jij tussen de 12 en 35 jaar oud, sportief, gemotiveerd en heb je een lichamelijke, visuele en/of licht verstandelijke handicap? Dan ben jij wellicht de talentvolle sporter die we zoeken. Meld je aan via de pre-registratie en ontdek of jij kunt deelnemen aan de Paralympische Talentdag.

Wat is de Paralympische Talentdag?

Op zondag 20 oktober 2024 organiseerde NOC*NSF in samenwerking met sportbonden de vijftiende editie van de Paralympische Talentdag op Papendal. Deze dag biedt een unieke gelegenheid om te ontdekken of jij het talent bezit om de top te bereiken. Bekijk hier de sporten waar we talent voor zochten via de Paralympische Talentdag.

Hoe ziet de Paralympische Talentdag eruit?

De talentdag begint met een gezamenlijke opening met welkomstwoorden en een introductie. Daarna volgt iedere deelnemer een persoonlijk dagprogramma met vier rondes. Elke ronde bestaat uit sportieve clinics en/of interactieve presentaties. Denk bij sportieve clinics aan sporten als rolstoelbasketbal, wielrennen of tafeltennis. Bij interactieve presentaties moet je eerder denken aan zwemmen of snowboarden (er is geen zwembad op Papendal en ook geen sneeuwhelling).

Wist je dat ongeveer 37% van de Paralympische ploeg bestaat uit sporters die ooit op een Paralympische talentdag zijn ontdekt?

Bekijk de foto's van de Paralympische Talentdag op Papendal op 20 oktober 2024

Proef de sfeer tijdens de Paralympische Talentdag

De TeamNL Paralympische Talentdag stond zondag 21 april 2024 in het teken van hoop, ontdekken en onbegrensde mogelijkheden. 75 deelnemers met diverse achtergronden en met verschillende beperkingen kwamen bijeen op topsportcentrum Papendal om hun talent te verkennen en hun dromen na te jagen.

Laat je inspireren door verhalen van topsporters

Persoonlijk dagprogramma

Het persoonlijk dagprogramma wordt vooraf voor jou samengesteld door een aantal experts. Er wordt hierbij gekeken naar o.a. jouw leeftijd, sportachtergrond, type handicap/classificatie en eigen interesses/voorkeuren. Vaak wordt een deelnemer ingedeeld bij sporten die iemand al kent of die iemand zelf heeft aangegeven, soms ook bij nieuwe of verrassende sporten. In dat geval denken de experts dat je mogelijk kansrijk kunt zijn in die sport en het zeker de moeite waard is om te verkennen of je hier plezier aan beleeft.

Er zijn op de Paralympische Talentdag meerdere experts aanwezig die jou zo goed mogelijk gaan helpen om de rondes uit te voeren en jou van advies te voorzien. Dit zijn de medewerkers van TeamNL, coaches, wetenschappers en classifiers. Zij zijn er om al jouw vragen over paralympische topsport te beantwoorden. Ook is er een ‘ouderbijeenkomst’ voor meereizende ouders, verzorgers of begeleiders. Hierin vertelt een TeamNL-atleet mét diens ouder meer over het leven als topsporter. Uiteraard is er ook hier ruim de mogelijkheid voor het stellen van vragen.

Wat verwachten we van jou als deelnemer?

We gaan ervan uit dat je als deelnemer beschikt over:

  1. Intrinsieke motivatie: passie voor sport en een sterke drive om jezelf te verbeteren.

  2. Bereidheid om naar Papendal te komen: het evenement vindt plaats op het inspirerende sportcentrum Papendal.

  3. Basis sport- en beweegniveau: een solide basis in sport en beweging, binnen de mogelijkheden van jouw handicap, zodat je het maximale uit de Paralympische Talentdag kunt halen.

Paralympische Talentdag Odido

Globaal programma

  • 09.00-10.30 uur Inloop en aanmelden
  • 10.30-10.50 uur Opening TeamNL Paralympische Talentdag
  • 11.00-11.50 uur Ronde 1
  • 12.00-12.50 uur Ronde 2
  • 13.00-13.50 uur Lunchpauze
  • 14.00-14.50 uur Ronde 3
  • 15.00-15.20 uur Gezamenlijke afronding (voor deelnemers die na ronde 3 klaar zijn)
  • 15.00-15.50 uur Ronde 4
  • 16.00-16.20 uur Gezamenlijke afronding (voor deelnemers die na ronde 4 klaar zijn)
marco-dekker-paralympisch

Pre-registratie

Jezelf aanmelden voor de Paralympische Talentdag werkt via een pre-registratie. De uitgebreide pre-registratie geeft de organisatie informatie over jouw handicap, classificatie, voorkeuren, leeftijd en andere informatie. Op basis van deze gegevens kan je vervolgens een uitnodiging krijgen die specifiek op jou is afgestemd. Helaas kan het ook voorkomen dat we je niet uitnodigen, in dat geval verwijzen we je door naar andere passende sportmogelijkheden.

We laten je via een e-mail weten of je daadwerkelijk kunt deelnemen aan de komende Paralympische Talentdag.

Pre-registreer je hier

Hoe dan verder?

Na afloop van de talentdag kan er een topsportmatch worden gemaakt tussen de sporter en de coach. Aan de ene kant wordt gekeken in welke sporten de deelnemer het meeste plezier heeft beleefd. Aan de andere kant worden de observaties van de coach uitgevraagd: welke sporters zou jij nog een keer willen uitnodigen in jouw talentengroep, opleidings- of topsportprogramma? Deze informatie wordt aan elkaar gekoppeld, waarna de sporter en coach samen verder aan zet zijn. Helaas komt het ook voor dat er geen passende topsportmatch is te maken. In dat geval verwijzen we je door naar andere passende sportmogelijkheden.

Vragen?

Hieronder een overzicht van mensen waar je terecht kunt met je vragen.

Talentinstroom en -ontwikkeling

Gabriëlla van Driel

Gabriëlla van Driel

Projectleider paralympisch en aangepast sporten

Neem contact op

Classificatie

Suze Gort

Sporters met een beperking kunnen een competitief nadeel ondervinden tijdens de sportbeoefening. Daarom is een systeem bedacht om ervoor te zorgen dat een sportprestatie enkel afhankelijk is van talent, fitheid, kracht, uithoudingsvermogen, tactisch inzicht en mentale focus en dat winst of verlies van een sportwedstrijd niet wordt bepaald door de aard of mate van de handicap. Dit systeem heet classificatie.

Heb je vragen over classificatie? Neem dan contact op.

  1. Lees hier meer over classificatie

Suze Gort

Neem contact op

Inclusief sporten

Gabriëlla van Driel

De sportparticipatie van mensen met een beperking blijft achter. Daarom werken sportbonden, NOC*NSF en een groot aantal andere partijen samen om de sportdeelname bij deze groep te verhogen. Dit gebeurt door lokale sportaanbieders sportactiviteiten te laten organiseren voor mensen met een beperking, zowel in aangepast vorm als inclusief binnen reguliere groepen, en de drempels om te gaan sporten zoveel mogelijk weg te nemen.


Gabriëlla van Driel

Projectleider paralympisch en aangepast sporten

Neem contact op