Header Sportcampagne

Sport gaat niet vanzelf. Politiek, kom in beweging!

Sport is belangrijk voor een sterk en vitaal Nederland. Sport maakt ons fysiek en mentaal gezond en laat zorgkosten dalen. Het brengt ons samen en maakt ons trots op de prestaties van onze (top)sporters. Belangrijker dan ooit in een samenleving waar niet iedereen gelijke kansen heeft en verschillen steeds groter worden. En waar onze leefomgeving en gezondheid steeds meer onder druk staan. Het is rampzalig dat de formerende partijen in Den Haag met hun nieuwe plannen het fundament van de sport afbreken. Dat gaat élke sportorganisatie, sportclub, sporter én toeschouwer merken. Terwijl we als land in een enorme beweegcrisis zitten. Het is hoog tijd dat de politiek in beweging komt!

Daarom doen wij een oproep aan de politiek: Kom in beweging en zet de kracht van sport in voor een sterker Nederland! In het onderwijs, in de gezondheidszorg, bij het inrichten van de publieke ruimte en in het natuurbeleid. Sport gaat niet vanzelf.

De campagne 'Sport gaat niet vanzelf' is een initiatief van NOC*NSF, KNVB, Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS), Maatschappelijke Organisaties Sport (MOS), Sportkracht12 en Vereniging Sportbedrijven Nederland. En komt tot stand met medewerking van het Mulier Instituut en Kenniscentrum Sport en Bewegen.

Topsporters roepen de politiek in Den Haag op: Kom in beweging!

Topsporters Koen Beijen, Mariska Beijer, Danny Makkelie en Menno van Gorp doen een brede oproep aan politiek Den Haag: Zet de kracht van sport in voor een sterker Nederland. Op alle relevante beleidsterreinen. En breek met de nieuwe plannen het fundament van de sport niet af! Sport gaat niet vanzelf. Politiek, kom in beweging!

Bekijk alle video's

Topsporters Koen Beijen, Mariska Beijer, Danny Makkelie en Menno van Gorp doen een oproep aan politiek Den Haag. 

Lees meer en bekijk de video's

Sluipmoordenaar van de sport

NOC*NSF-directeur Marc van den Tweel schrijft verbijsterd te zijn over de nieuwe plannen van formerende politieke partijen in Den Haag.

Lees het artikel

Behoud de veerkracht van verenigingen

Natuurlijk kunnen we de kracht en het plezier van sport inzetten om mensen weer aan het bewegen te krijgen. We zijn tenslotte met veel: 77 sportbonden en meer dan 20.000 verenigingen. Er is in Nederland een unieke sportinfrastructuur waar andere landen jaloers op zijn. De sport kan ook veel zelf. Maar er komt ook steeds meer op de sport af. Sportclubs en – verenigingen staan onder druk. De maatschappelijke uitdagingen waar ook verenigingen mee te maken krijgen nemen toe. De regelgeving wordt complexer. En vrijwilligers mobiliseren wordt steeds lastiger.

Header Duurzaam

Ruimte geven aan sport

Ons land staat voor enorme opgaves op het gebied van bouw, natuur en duurzaamheid. Er moeten keuzes worden gemaakt over hoe we als maatschappij onze ruimte toekomstbestendig willen inrichten. Bij lokale keuzes wordt sport te laat of zelfs niet meegenomen. De ruimte voor sport en bewegen komt daarmee onder druk te staan.

Oproep aan informateurs: 'versterk Nederland met de kracht van sport'

Op 28 maart 2024 deden we een belangrijke oproep aan de informateurs in Den Haag: ‘versterk Nederland met de kracht van sport!‘ Vijf van de thema’s die op de formatietafel liggen, raken nauw aan ons thema sport en bewegen: bestaanszekerheid, zorg, huisvesting, natuur en vestigingsklimaat. De sportsector staat in de startblokken om aan deze maatschappelijke opgaves bij te dragen.

Lees de brief aan de informateurs

Zet het Nederlandse landschap weer op de kaart

Samen met 11 organisaties roepen we Tweede Kamerleden op om ervoor te zorgen dat Nederland het landschapsbeleid krijgt dat het verdient. Voor een gezonde toekomst van Nederland. En voor meer sportplezier in onze mooie landschappen. Op 30 januari 2024 boden we een petitie aan met de boodschap: 'Zet het Nederlandse landschap weer op de kaart'. 

Petitie voor een mooi en gezond Nederland (pdf)

Aandacht voor sport binnen meerdere departementen

Het is hoog tijd dat de politiek de kracht van sport serieuzer omarmt en inzet voor een sterker Nederland. Wij roepen het toekomstige kabinet op om sport niet te beperken tot één departement, maar sport actief te integreren in meerdere beleidsterreinen. Houd dus rekening met sport en bewegen bij het inrichten van de publieke ruimte en in het natuurbeleid. Stimuleer sporten en bewegen ook onder schooltijd en in de zorg. Op die manier kan de sportsector een belangrijke bijdrage blijven leveren aan de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd.

Sport Gaat Niet Vanzelf Den Haag Header

Politiek Den Haag, kom in beweging!

Het is niet moeilijk om de maatschappelijke waarde van sport te behouden en verder vergroten. NOC*NSF presenteert drie kernpunten voor de politiek om mee aan de slag te gaan.

De drie kernpunten van NOC*NSF

  • 1. Investeer in de kracht van sportclubs door aantrekkelijke banen. Willen we blijven gebruikmaken van de maatschappelijke kracht van sport, dan moeten we inzetten op verdere professionalisering van de sector. Dat betekent meer betaalde krachten en het opleiden van vrijwilligers. Dit maakt clubs toekomstbestendig, vitaal en aantrekkelijk voor vrijwilligers.

  • 2. Geef sport ruimte in de leefomgeving. Sport wordt bij het inrichten van de publieke ruimte of wijkgericht beleid vaker niet dan wel genoemd. Sporten en bewegen moeten in allerlei vormen en varianten onderdeel zijn van onze omgeving. Zodat we vlakbij huis actief worden uitgenodigd om te sporten of bewegen. Of dat nou bij een sportcomplex, in de publieke ruimte of in de natuur is.

  • 3. Versterk de maatschappelijke waarde van topsport. Nederland hoort bij de meest succesvolle topsportlanden van de wereld. Maar de reguliere topsportbudgetten zijn sinds 2017 ‘bevroren’, terwijl de kosten zijn gestegen. Alleen door te blijven investeren in topsporters, blijven zij ook in de toekomst een grote bron van inspiratie en verbinding.

Oproep aan informateur: verzilver de maatschappelijke waarde van sport

In een brief d.d. 21 december 2023 aan informateur Plasterk, roept de sportsector hem op om sport en bewegen nadrukkelijk op de agenda te zetten bij de besprekingen met NSC, BBB, PVV en VVD. Er zijn grote maatschappelijke uitdagingen waar de sector aan kán en wil bijdragen.

Lees de brief aan de informateur (pdf)

Open brief aan politici: ‘Zet kracht van sport in!’

De verenigde sportsector deed op 28 oktober 2023 met een open brief in een aantal landelijke kranten een dringende oproep aan politiek Den Haag om sport structureel en kabinetsperiode-overstijgend breed in te zetten als beleidsinstrument. 

Lees de open brief (pdf)

Input verkiezingsprogramma’s Tweede Kamerverkiezingen 2023

Lees hier alles over de kernpunten van NOC*NSF en bekijk de facts & figures

Input verkiezingsprogramma’s Tweede Kamerverkiezingen 2023

Kickbokser Rico Verhoeven spart met VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz

Sporten is niet meer voor iedereen vanzelfsprekend. Dat moet veranderen. Namens tien miljoen Nederlandse sporters gaat kickbokser Rico Verhoeven het gesprek aan met VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz-Zegerius.

Naast Dilan Yeşilgöz dagen we andere lijststrekkers uit om met topsporters in gesprek te gaan. Dit is de eerste video in de reeks met lijsttrekkers. 

Nathan Rutjes coacht met GroenLinks/PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans

Het is hoog tijd dat de politiek in beweging komt en de kracht van sport veel breder gaat benutten. Namens tien miljoen Nederlandse sporters gaat Sparta-Rotterdam jeugdtrainer Nathan Rutjes het gesprek aan met GroenLinks/PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans.

Naast Frans Timmermans gaan topsporters ook met andere lijsttrekkers in gesprek. Dit is de tweede video in de reeks met lijsttrekkers.

Dafne Schippers loopt met D66-lijsttrekker Rob Jetten op de atletiekbaan

Namens tien miljoen Nederlandse sporters gaat voormalig topatlete Dafne Schippers het gesprek aan met D66-lijsttrekker Rob Jetten. Sporten is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat moet veranderen.

Naast Rob Jetten gaan topsporters ook met andere lijsttrekkers in gesprek. Dit is de derde video in de reeks met lijsttrekkers. 

Samen met Esther Vergeer, zevenvoudig paralympisch kampioen, doen wij nog één keer de oproep aan de politiek: Kom in beweging en zet de kracht van sport in op alle beleidsterreinen. Sporten is namelijk niet meer voor iedereen vanzelfsprekend. Dat moet veranderen. Het is hoog tijd dat de politiek in beweging komt en de kracht van sport breed gaat benutten. 

NOC*NSF onderschrijft ook de oproep van de SBF. Geef goede doelen als sport en vrijwilligers de ruimte. Lees het manifest Nederlanders willen helpen. Geef ons de ruimte.