Ruimte voor sport
Sport heeft ruimte nodig. Of je nu wilt trainen op een sportveld, een rondje wandelen, basketballen in de sporthal, fietsen met vrienden of roeien: er moet een plek zijn waar dat kan. In een park, op een sportveld of op een andere geschikte plek. Het moet er prettig en veilig zijn. En je moet er anderen kunnen ontmoeten.
In Nederland hebben we altijd een goede sportinfrastructuur gehad. Hierdoor kon bijna iedereen in zijn buurt sporten. Maar dit staat nu onder druk. Sommige sportverenigingen hebben zelfs wachtlijsten omdat er te weinig ruimte is voor nieuwe leden. Daarnaast sporten we tegenwoordig anders. We zoeken vaker de openbare ruimte en de natuur op.
Maatschappelijke ontwikkelingen
Sinds de zomer van 2024 heeft Nederland 18 miljoen inwoners. Het Centraal Bureau voor de Statistiek verwacht dat dit aantal kan groeien tot 20,6 miljoen in 2050. Hoe zorgen we ervoor dat er genoeg ruimte is om te sporten en bewegen in Nederland?
Het Mulier Instituut heeft voor NOC*NSF onderzocht wat de ruimtebehoefte voor sport in de toekomst is. De belangrijkste conclusies zijn:
- De druk op sportaccommodaties neemt toe, en op veel plekken zijn er nu al wachtlijsten door een gebrek aan ruimte.
- Er zijn regionale verschillen: in groeiregio’s zal de druk op sportvoorzieningen toenemen, terwijl in krimpregio’s de uitdaging is om genoeg sportaccommodaties dichtbij te houden.
- Ook ondernemende sportaanbieders, zoals fitnesscentra, klimhallen en bootcamps in parken, ervaren meer druk op hun locaties.
Een andere maatschappelijke ontwikkeling is dat we te veel stilzitten in Nederland. Daar maken we ons grote zorgen om. Zitten maakt ziek. Meer dan de helft van de bevolking beweegt onvoldoende. Dat kunnen we niet langer negeren. Het goede nieuws? Door slim na te denken over onze fysieke leefomgeving kunnen we hier veel aan doen. Een omgeving die uitnodigt tot bewegen, is daarvoor een goede stimulans.
Onderzoek
Perspectief
Stel je eens voor: sportclubs en speeltuinen op loopafstand van elk huis. Veilige fiets- en wandelroutes door parken en recreatiegebieden. Een openbare ruimte die uitnodigt om te bewegen en anderen te ontmoeten. Kinderen die onbezorgd buiten spelen. Ouderen die makkelijk een wandeling maken. Binnensportlocaties die goed bereikbaar zijn vanuit woonwijken. Maar hoe bereiken we dit?
De ruimte voor sport is geen losstaand probleem in Nederland. Als we slim omgaan met de ruimtebehoefte voor sport, kunnen we ook andere ruimtelijke uitdagingen aanpakken. In opdracht van NOC*NSF heeft stedenbouwkundig bureau Urhahn daarom bouwstenen ontwikkeld om deze uitdaging aan te pakken.
Minicongres Sport en Ruimte
Op donderdag 14 november organiseert NOC*NSF het minicongres Sport en Ruimte. Tijdens dit event gaan we samen in gesprek over de uitdagingen en kansen om sport integraal mee te nemen bij andere ruimtelijke vraagstukken.
Lees meer