Van Talentdag naar topsport
De Paralympische Talentdag is voor veel sporters het startpunt van hun sportieve ambities en soms zelfs van een nieuw leven. Sommigen vinden er een nieuwe passie, anderen een plek in een talentenprogramma of groeien uit tot paralympische kampioenen. Bijna 40% van de Nederlandse paralympische ploeg werd hier ooit ontdekt. Lees hier hoe sporters als Tristan Bangma, Bo Kramer, Marco Dekker en de broers Van de Kreeke hun eerste stap richting de top maakten. Hun verhalen laten zien hoe één dag echt verschil kan maken.
Verhalen van Paralympische Sporters

Parawielrenner Tristan Bangma won op de Paralympische Spelen in Parijs drie gouden medailles op de tandem met zijn piloot Patrick Bos. Zijn succesvolle carrière begon in 2012 toen hij met zijn vader de Paralympische Talentdag bezocht.

Rolstoelbasketbalster Bo Kramer is er stellig over: “De Paralympische Talentdag is een van de belangrijkste dagen van mijn leven.” Na een zware periode waarin op 11-jarige leeftijd kanker in haar rechteronderbeen werd ontdekt, zocht ze naar een nieuwe sport.

Maurits Morsink maakte op de Paralympische in Parijs zijn paralympische debuut. Hij zou deze kans nooit hebben gekregen als hij zich in 2015 niet had aangemeld voor de Talentdag, vertelt hij.

Suzie Pellis is één van de talenten van het paralympisch zwemteam. Acht jaar geleden bezocht ze met haar moeder, zonder enige verwachting, de Paralympische Talentdag. Daar valt ze op bij de bondscoach die haar stimuleert bij een zwemclub te gaan zwemmen. Ze komt via een talentteam uiteindelijk bij de paralympische groep terecht.

De broers Joost (29) en Frank (25) van de Kreeke vertegenwoordigen Nederland in het goalball, een balsport voor mensen met een visuele beperking. Negen jaar geleden verloren ze bijna gelijktijdig hun zicht. Ze bezoeken in 2016 de Paralympische Talentdag.

Para-atleet Noah Mbuyamba won brons met verspringen op de Paralympische Spelen in Parijs. Hij werd ontdekt op de Paralympische Talentendag in 2017, nadat hij zijn onderbeen verloor bij een ongeluk in Indonesië. Hij wil graag met zijn verhaal ook anderen inspireren.

Terry Koper traint mee met de paralympische talentenselectie van triatlon en wheelen en is ook succesvol op landelijke wedstrijden. Zijn doel: meedoen aan de Paralympische Spelen in Los Angeles. Zijn sportcarrière startte toen hij de Paralympische Talentdag bezocht. “Door de sport heb ik geleerd om anders naar het leven te kijken.”

Ruben Spaargaren heeft één doel: de beste rolstoeltennisser van de wereld worden. Achteraf gezien start dat doel in 2010 als hij de Paralympische Talentdag bezoekt. Hij is kort daarvoor verlamd geraakt door een bloeding in zijn rug. Dat juist de sport hem helpt bij tegenstagen door te zetten, blijkt ook een jaar voor hij naar de Spelen in Parijs gaat.

Timothy de Koning deed in 2022 mee aan de Paralympische Talentdag. Hij zit nu in het talentenprogramma van paracycling en roept nu andere om zich ook aan te melden. "Twijfel niet, maar meld je aan voor de Paralympische Talentdag. Wie weet ontdek je een nieuwe sport die bij je past of ontdek je waar je echt goed in bent. Het is sowieso een mooie ervaring om mee te maken.

Xena vond op de Paralympische Talentdag een nieuwe sport. En meer dan dat. “Ik kende na de revalidatie op mijn twaalfde niemand met dezelfde ervaring. Dankzij de Paralympische Talentdag heb ik meer jongeren ontmoet die iets soortgelijks hadden meegemaakt. Ik kon mijzelf meer accepteren en het heeft mijn zelfvertrouwen echt een boost gegeven.’’

Zara startte haar topsportcarrière op de Talentdag waar ze zich in eerste instantie aarzelend voor inschreef. Het heeft haar als mens veel gebracht, vertelt ze. “Ik heb veel levenservaring opgedaan en ben sneller volwassen geworden, ook omdat ik al jong op mezelf ging wonen. Misschien is wel het mooiste dat ik door die ervaring steeds meer waardeer wie ik ben, ondanks mijn handicap."

Josry speelde al wat jaar boccia bij een revalidatiecentrum, maar zijn sportieve carrière nam een serieuze wending na een bezoek aan de talentdag. “Ik ben zoveel sterker geworden. Niet alleen fysiek, maar ik leer bijvoorbeeld ook beter omgaan met winnen en verlies, ik heb meer sociale contacten. En belangrijk: ik kan laten zien wat ik kan.”