Topsport Paralympisch

Paralympische Talentdag: een deur naar een nieuwe levensmissie

19 april 2024
Paralympische Talentdag: een deur naar een nieuwe levensmissie

Paralympisch kampioenen Bo Kramer (rolstoelbasketbal), Fleur Jong (atletiek) en Tristan Bangma (wielrennen) zijn ooit ontdekt op een Paralympische Talentdag. En ze staan daarin niet alleen. Dertig procent van TeamNL begon daar de paralympische carrière. Zondag vindt de veertiende editie plaats. “Het kan een leven veranderen."

Ze heeft er al vele georganiseerd en meegemaakt en toch maakt het iedere keer weer indruk op projectleider paralympisch sporten van NOC*NSF Gabriëlla van Driel. “Zo’n talentdag biedt deelnemers vaak zoveel perspectief. Voor sommigen opent het een deur naar een nieuwe levensmissie.” Zondag verwacht zij 75 deelnemers op topsportcentrum Papendal.

De Talentdag koppelt deelnemers aan een sport waarin zij mogelijk succesvol kunnen zijn. Ze proberen een of meer sporten uit, waarna de coach beslist of de sporter verder kan naar bijvoorbeeld een talentenprogramma.

Projectleider Van Driel: “Deelnemers staan natuurlijk niet meteen de volgende dag op de Paralympische Spelen, maar ze krijgen wel alvast een kijkje in wat er allemaal mogelijk is. Veel van hen hebben in hun leven vaak gehoord wat er door hun handicap allemaal niet kan en wat er ingewikkeld is. Hier ervaren zij het tegenovergestelde.”

Onderdeel van het talententeam

Dat gold ook voor boccia-speler Josry Boezaart (33). Hoewel hij al recreatief boccia speelde bij een revalidatiecentrum, nam zijn sportieve carrière pas twee jaar geleden een serieuze wending na de talentdag. De coach was enthousiast over hem en inmiddels is hij onderdeel van het talententeam.

“Ik had nooit verwacht dat ik uitgenodigd zou worden. Ik vond het echt fantastisch.” Het heeft hem veel goeds gebracht, stelt Josry. “Ik ben zoveel sterker geworden. Niet alleen fysiek, maar ik leer bijvoorbeeld ook beter omgaan met winnen en verlies, ik heb meer sociale contacten. En belangrijk: ik kan laten zien wat ik kan. Mijn droom is om onderdeel te zijn van het paralympisch team.”

Diverse groep 

De groep die zich voor elke talentdag meldt, is divers, weet Van Driel. De leeftijd van de deelnemers varieert tussen de 12 tot 35 jaar. Ze hebben een lichamelijke, visuele of licht verstandelijke beperking. Sommigen zijn (voormalig) revalidanten of veteranen die op latere leeftijd een beperking kregen, anderen hebben een aangeboren aandoening. Het valt haar op dat dit jaar zich veel jonge sporters hebben aangemeld: 28 deelnemers onder de 19 jaar. Gunstig voor sporten zoals tafeltennis, waarbij vroeg instromen cruciaal is om de top te kunnen bereiken.

Boccia 07208 760X500

Instroom van paralympiërs 

Naast tafeltennis, staan zondag onder meer ook rolstoelbasketbal, boccia, boogschieten, goalball en rolstoelrugby op het programma. Het belang van de talentdag bewijst zich sinds de start in 2009 iedere keer, vertelt Van Driel. “Het blijkt lastig om talentvolle sporters te bereiken. Op deze manier lukt dat wel. Maar het is zeker niet de enige vorm. Er ligt ook een verantwoordelijkheid bij bonden. Het vergt aandacht om de instroom van paralympiërs op gang te houden.”

Hoeveel van de deelnemers zondag het uiteindelijk schoppen tot een talentenprogramma of TeamNl, moet blijken. De projectleider heeft er in ieder geval veel vertrouwen in. “De talenten die ooit verlegen en onzeker op een talentdag binnenkwamen, zie ik nu in bijvoorbeeld het krachthonk op Papendal. Ze zijn uitgegroeid tot trotse topsporters. En ze drukken nu met gemak enorme gewichten weg. Mooi toch!?”

En als het aan boccia-speler Josry ligt, is hij een van die talentvolle sporters die we later nog eens op de Paralympische Spelen zien schitteren. 

Ik heb heel veel doorzettingsvermogen, als ik iets wil ga ik er voor.
Boccia-speler Josry

Deel dit artikel op social media: