Topsport Talentontwikkeling Paralympisch

"Zonder de Paralympische Talentdag had ik rolstoelbasketbal nooit ontdekt"

Iris Eggenhuizen 27 maart 2023
"Zonder de Paralympische Talentdag had ik rolstoelbasketbal nooit ontdekt"

De 22-jarige Xena Wimmenhoeve maakte op de Paralympische Talentdag in 2016 kennis met rolstoelbasketbal. In 2021 stond ze namens TeamNL op de Paralympische Spelen in Tokio. Ze vertelt over wat de Paralympische Talentdag voor haar heeft betekend. 

Xena: ‘’Ik heb vroeger altijd gehandbald, maar na mijn beenamputatie op mijn twaalfde ging dat niet meer. Via via kwam ik aanraking met de Paralympische Talentdag. Ik was op zoek naar een nieuwe sport en dit leek mij dé plek om te kijken wat er mogelijk was. Atletiek zat in mijn hoofd, dus die sport wilde ik daar in ieder geval proberen."

"Daarnaast werd ik ingedeeld bij wielrennen, rolstoeltennis en rolstoebasketbal. Rolstoelbasketbal wilde ik in eerste instantie niet proberen; ik was net klaar met revalideren en had genoeg in een rolstoel gezeten. Maar op de Talentdag ontdekte ik al vrij snel dat ik rolstoelbasketbal heel tof vond! Het is, net als handbal, wat ruiger, heel dynamisch en ik bleek ook nog balgevoel te hebben.‘’

Van meetrainen naar Paralympische Spelen
Na de Paralympische Talentdag ging het snel voor Xena. De aanwezige coaches op de Talentdag nodigden haar uit om een keer mee te trainen. Xena: ‘’Ze zagen potentie in mij, dus ik mocht al vrij snel trainen bij de dames. Daarna was het een soort  rollercoaster: EK, WK en uiteindelijk in 2021 naar de Paralympische Spelen in Tokio."

"Ik ben op mijn zeventiende uit huis gegaan en op Papendal gaan wonen. In een korte periode heb ik een nieuwe sport ontdekt, ben ik op mijzelf gaan wonen en was ik op zoek naar een vervolgopleiding. Hiervoor kreeg ik op Papendal begeleiding van verschillende experts op mij heen: niet alleen de coach, maar ook een lifestylecoach en een studiebegeleider.‘’

Rolstoelbasketbal Xena Wimmenhoeve 760X456 Portret

Xena Wimmenhoeve.

Meer acceptatie en zelfvertrouwen
De Paralympische Talentdag is er voor meer dan alleen het ontdekken van een nieuwe sport waar je misschien later wel medailles in kan winnen. Het kan ook helpen bij je persoonlijke groei. ‘’Ik kende na de revalidatie op mijn twaalfde niemand met dezelfde ervaring. Na het revalideren is er niemand die je helpt bij het ontdekken van een nieuwe sport."

"Dankzij de Paralympische Talentdag heb ik meer jongeren ontmoet die iets soortgelijks hadden meegemaakt. Ik kon mijzelf meer accepteren en het heeft mijn zelfvertrouwen echt een boost gegeven. Nu geef ik clinics, zodat ik met mijn verhaal anderen kan inspireren en kennis kan laten maken met rolstoelbasketbal.’’

Dankzij de Paralympische Talentdag heb ik meer jongeren ontmoet die iets soortgelijks hadden meegemaakt
Xena Wimmenhoeve

Dé manier om kennis te maken met verschillende sporten
Xena kijkt positief terug op haar deelname aan de Paralympische Talentdag: ‘‘Als ik niet aan deze dag had meegedaan, weet ik niet of ik in aanraking was gekomen met rolstoelbasketbal. Door de Talentdag heb ik een sport gevonden die echt bij mij past en ben ik veel meer gaan sporten."

"Ik weet nog dat ik voorafgaand aan de dag zenuwachtig was; ik vond het spannend dat ik sporten ging proberen die ik nog nooit had gedaan en dat mensen dit konden zien. Maar het was een hele fijne, informele dag. Je ontmoet veel nieuwe mensen en je wordt goed begeleid bij het proberen van de sporten. De Paralympische Talentdag is dé dag waarbij je jouw sport kunt ontdekken, er is geen andere plek waar dit kan zo kan als hier. Ik zou zeggen: meld je aan!’’

Rolstoelbasketbal 760X456

Deel dit artikel op social media: