Topsport Paralympisch

Van Paralympische Talentdag naar het talentteam paracycling

Iris Eggenhuizen 4 april 2023
Van Paralympische Talentdag naar het talentteam paracycling

Timothy de Koning (21) deed vorig jaar mee aan de Paralympische Talentdag. Hij zit nu in het talentenprogramma van paracycling. Talentcoach Albert Smit is namens de KNWU al jaren aanwezig op de Paralympische Talentdag. Wat kan deze dag betekenen voor sportieve mensen met een beperking?

Timothy: "Ik ben altijd al sportief en actief geweest. Van voetbal tot aan snowboarden tot aan hobbymatig wielrennen. Toen ik online een oproep voor de Paralympische Talentdag voorbij zag komen dacht ik ‘waarom niet?’ Ik was vooral nieuwsgierig naar welke sporten er echt bij mij pasten."

"Ik had me opgegeven voor paraskiën en -snowboarden, maar heb tijdens de Talentdag ook zitvolleybal en rolstoelbasketbal uitgeprobeerd. In de pauze werd ik gevraagd door de KNWU of ik niet even op de wattbike wilde trappen, zo ben ik contact gekomen met paracycling."

Succesvolle Talentdagen
Talentcoach Albert Smit legt uit hoe ze talenten testen op de Paralympische Talentdag: "We laten ze sprintjes trekken op de wattbike om te kijken hoe ze fietsen en hoeveel ze kunnen geven in een sprint. Daarnaast gaan we ook met enkele talenten buiten fietsen. Dan laten we talenten oefenen met een handbike of een tandem. Er is dan een renner van de KNWU bij die kan kijken hoe iemand bepaalde aanwijzingen oppakt bijvoorbeeld."

De Paralympische Talentdag is een belangrijke dag voor de KNWU. Elk jaar is er wel een toptalent uit de Talentdag voortgekomen, denk bijvoorbeeld aan Chantal Haenen. Zij deed in 2017 mee aan de Talentdag en in 2021 werd ze Europees en wereldkampioen op de tijdrit en op de wegwedstrijd in de H5-klasse.

Van wonen in Limburg naar wonen op Papendal
Timothy mocht na de Paralympische Talentdag meetrainen met de andere talenten van het KNWU. Hij begon met één à twee keer in de week trainen en ging voor elke training heen en weer vanuit Limburg. Inmiddels woont hij al vijf maanden op de campus van Papendal.

Timothy Paracycling 760X456

Timothy in training op Papendal. Foto's: Kevin de Rijk/KNWU.

Timothy: "Op dit moment train ik zo’n 15 uur per week: krachtraining en veel fietsen. Daarnaast werk ik een aantal uur per week in Hotel Papendal. Het was in het begin wennen, maar inmiddels ben ik al steeds meer gewend aan dit (top)sportleven. Het voordeel van op Papendal wonen is dat je alle faciliteiten en experts bij de hand hebt: diëtisten, krachttrainers, fysiotherapeuten en vertrouwenspersonen. Als coach helpt Albert mij met mijn sportprogramma."

Helpen met balans
Albert: "Mijn belangrijkste taak als talentcoach is om talenten leren om de trainingsarbeid aan te kunnen en ze helpen met balans bewaren. Het eerste jaar gaat vooral om wennen aan het dagelijks trainen in combinatie met werk of school. Ook leren we ze dan goed op hun voeding te letten."

"Heel veel dingen zijn nieuw, dus je moet leren hoe je dit kunt combineren en ook je rust kunt pakken. Het eerste jaar is dus vooral ervaren. Daarna gaan we meer kijken naar topsportprestaties. Gemiddeld heb ik iemand vier jaar onder mijn hoede. Dan stromen ze vaak door naar de topsportgroep."

Wereldbeker
Van 20 tot en met 23 april is de Para Cycling Road World Cup in Italië. Dit is de eerste wereldbeker voor Timothy. Hij fietst daar tegen alle wielrenners uit zijn klasse. Maar hij droomt ook al groots: de Spelen in 2028 in Los Angeles.

Tegen sportieve mensen met een beperking wil hij nog zeggen: "Twijfel niet, maar meld je aan voor de Paralympische Talentdag. Wie weet ontdek je een nieuwe sport die bij je past of ontdek je waar je echt goed in bent. Het is sowieso een mooie ervaring om mee te maken.’’

Albert vult aan: "Als je sporten leuk vindt en je weet nog niet waar je terechtkunt, of hoe goed je in een sport bent: meld je aan! De Talentdag geeft veel inzicht en handvatten om verder te komen met sporten. Kom erachter wat voor jou mogelijk is.’’

Deel dit artikel op social media: