Sport Geeft Je Een Boost

Sport geeft je een boost!

Dat speciale energieke, blije en motiverende gevoel dat vrijkomt na het sporten. Dit maakt sporten zo leuk en verslavend. Dit gevoel is van essentieel belang bij het vinden van een sport die bij jou past.

De boost die je krijgt van sporten is voor iedereen anders. Terwijl de ene persoon sport voor de gezelligheid, doet een ander het voor de gezondheid, en nog iemand anders om het uiterste uit zichzelf te halen. Welke sport geeft jou een boost? Welke sport geeft jou de motivatie? 

De type boosts

Een boost kun je dus op verschillende manieren ervaren, bijvoorbeeld de energie die vrijkomt bij een sporter na het spelen van een wedstrijd. Maar een boost kan ook het gevoel zijn van het zonnetje op je gezicht tijdens yoga buiten in het park. We onderscheiden zes verschillende typen boosts tijdens de Nationale Sportweek: fysiek, emotioneel, mentaal, sociaal, creatief en persoonlijk.

Fysieke boost

Sporten geeft je gezondheid een boost en verkleint de kans op vervelende ziektes. En dat is nog niet alles, je krijgt ook meer uithoudingsvermogen en je voelt je sterker dan ooit. Fysieke boosts helpen je om beter te presteren en je sterker te voelen.

Emotionele boost

Sporten brengt je blijdschap, enthousiasme, tevredenheid en trots. De gelukshormonen die vrijkomen tijdens het sporten doen wonderen voor je humeur. Serotonine maakt je vrolijk, terwijl endorfine je kalmeert en pijn verzacht. Emotionele boosts ontstaan wanneer je iets goeds hebt gedaan, je waardevolle vriendschappen hebt gesloten of je doel hebt bereikt.

Mentale boost

Sporten zorgt voor het verbeteren van je mentale vaardigheden, zoals concentratie, focus, zelftrouwen, maar ook hoe je beter met stress en druk om kan gaan. Daarnaast helpt sporten om je hoofd leeg te maken en even aan iets anders te denken.

Sociale boost

Sport draagt bij aan de ontwikkeling van jouw sociale vaardigheden en laat je vriendenkring groeien. Het gevoel van samen sterk te staan en één te zijn met anderen is onbetaalbaar. De gezellige sociale sfeer ontstaat wanneer je deelneemt aan groepsactiviteiten, hechte vriendschappen opbouwt en geniet van positieve feedback van je sportmaatjes.

Creatieve boost

Sport zet niet alleen je lichaam in beweging, maar ook je geest. Je krijgt nieuwe ideeën en begint dingen op een frisse manier te bekijken, zowel in de sportwereld als daarbuiten. Sporten zoals dans, turnen en kunstschaatsen bieden een podium voor artistieke expressie.

Persoonlijke boost

Sporten draagt bij aan jouw ontwikkeling als persoon en leert je nieuwe vaardigheden. Je wordt vastberadener, krijgt een betere zelfdiscipline en toont meer inzet. Door in een team te sporten of met vrienden, verbeter je je communicatieve vaardigheden, leer je samenwerken en word je verantwoordelijker.

NSW Doe de sportwijzer - hardloper aug 2023

Ontdek de sport die bij je past

Sport geeft je een boost. Dat speciale energieke, blije en motiverende gevoel dat vrijkomt na het sporten. Dit maakt sporten zo leuk en verslavend. Dit gevoel is van essentieel belang bij het vinden van een sport die bij jou past. Wil je een sport uitproberen, maar weet je niet zo goed welke sport jou een boost geeft? Doe dan de NOC*NSF sportwijzer. Aan de hand van een aantal korte vragen maakt de sportwijzer een overzicht van sporten die het meest aansluiten bij jouw wensen.

Doe de sportwijzer