Wil je als sportvereniging een evenement organiseren? Het clubhuis verbouwen? Of met alle leden naar een live-uitzending van een sportwedstrijd kijken? In al deze gevallen heb je een vergunning of licentie nodig. In dit hoofdstuk lees je meer over vergunningen, auteursrechten en aanverwante regelgeving.

Paragrafen

FAQ

    • Raadpleeg de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van de gemeente. Staat het antwoord op je vraag niet in de APV, neem dan contact op met de gemeente.

    • Ja, voor een verbouwing is vrijwel altijd een omgevingsvergunning nodig. Deze kun je aanvragen via de website van je gemeente of via Omgevingsloket online.

    • Nee, dat mag niet zomaar. Omdat de meeste muziek auteursrechtelijk beschermd is, heb je voor het afspelen van muziek op de sportvereniging een licentie nodig. Ga na of jouw sportbond al over een licentie beschikt. Zo niet, neem dan zelf contact op met Buma/Stemra.

    • Ja, daarvoor heb je een evenementenvergunning nodig die je aan kunt vragen bij de gemeente.

    • Is een vergunningsaanvraag afgewezen, dan kun je bezwaar indienen bij de gemeente. Handig is om hiervoor een jurist raad te plegen. Wordt het bezwaar ook afgewezen? Dan kun je daarna nog in beroep gaan. Beroep moet je indienen bij de rechtbank.