Hoofdstuk 15. Voeding
Van kleine voorverpakte snacks tot uitgebreide maaltijden; veel sportverenigingen bieden wat te eten aan. Het is daarbij goed om gezonde voeding te stimuleren en om er zeker van te zijn dat de gezondheid van de consument niet in gevaar komt.
In dit hoofdstuk vind je tips voor een gezonder voedingsaanbod in de kantine en informatie over regels waar iedereen die voedsel verstrekt zich aan moet houden, zoals de Warenwet, de Hygiënecode en de Allergenenwet.
Paragrafen
- 15.1 Gezonde voeding
- 15.2 Warenwet
- 15.3 Hygiënecode
- 15.4 Voedselveiligheid checklist bij incidentele voedselverstrekking
- 15.5 Allergenenwet
- 15.6 Verbod op wegwerpplastic
FAQ
-
-
De term Sociale Hygiëne is afkomstig uit de Drank- en Horecawet. Hierbij gaat het vooral om kennis van en inzicht in de invloed van alcoholgebruik (en -misbruik). Oftewel: hoe je verantwoord alcoholgebruik in de sportkantine kan bevorderen. De term Hygiënecode is afkomstig uit de Warenwet. Hierbij gaat het om het bevorderen van veiligheid van voedsel en het terugdringen van voedselvergiftiging. Oftewel: een juiste bereidingswijze van etenswaren, een schone keuken en aandacht voor uiterste houdbaarheidsdata in de sportkantine.
-
-
-
Ja, iedere sportkantine is verplicht een maatregelenoverzicht met betrekking tot de Hygiënecode te hebben. Dit mag zowel op papier als digitaal. Voor het bereiden van vers voedsel gelden andere maatstaven dan voor dranken en voorverpakte snacks. Wanneer er geen of weinig vers voedsel wordt bereid op de sportvereniging, is het daarom zinvol via de regelhulp te checken welke maatregelen voor jouw club gelden, zodat je niet de gehele Hygiënecode hoeft door te spitten. Heeft jouw vereniging een uitgebreider voedingsaanbod, dan is het bestellen en doornemen van de complete Hygiënecode zeer aan te raden.
-
-
-
Door een e-mail te sturen aan info@nocnsf.nl.
NOC*NSF is met de Koninklijke Horeca Nederland overeengekomen dat de originele Hygiënecode voor de Horeca voor hun ledentarief van € 40 kan worden aangeschaft.
-
-
-
Toezichthouder voor de Warenwet is de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVVA). De inspecteurs van de NVWA komen onaangekondigd langs en hebben de bevoegdheid om in de keuken en magazijnen rond te kijken en voedselmonsters mee te nemen.
-
-
-
Elke sportvereniging met een kantine in eigen beheer is verplicht volgens de Hygiënecode voor de horeca te werken. Afhankelijk van de producten en werkwijze op de sportvereniging zijn er verschillende regels van toepassing. Worden producten vers bereid? Wordt er met vlees of vis gewerkt? Worden er buffetten georganiseerd? Worden producten teruggekoeld? etc. Wil je weten welke regels voor jouw sportvereniging gelden, gebruik dan de online Regelhulp Hygiëne voor sportkantines.
-
-
-
Als het gaat om incidentele, kleinschalige evenementen, zoals bijvoorbeeld een club-barbecue, dan hoeft dit niet. In deze gevallen kun je gebruik maken van de voedselveiligheid checklist.
-
-
-
Nee, de Allergenenwet is alleen van toepassing op onverpakte levensmiddelen. Voor informatie over eventuele allergenen in verpakt eten en drinken kun je verwijzen naar het etiket op de verpakking.
-
-
-
De 14 ingrediënten die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken. Dit zijn: glutenbevattende granen (zoals tarwe (waaronder spelt en khorasantarwe, voorheen kamut), rogge, gerst en haver), ei, vis, pinda, noten (zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten), soja, melk (inclusief lactose), schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet, lupine. Ook hiervan afgeleide stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken, moeten worden vermeld.
-
-
-
Zet alle onverpakte producten die verkocht worden in je sportkantine op een rij en ga zelf na welke allergenen deze producten bevatten. Je kunt dat doen door op basis van verpakkingen en/of etiketten die op de ontvangen (tussen)producten staan vermeld.
-
-
-
Door naast de wat ongezondere producten ook ook een aantrekkelijk, gezonder alternatief neer te zetten kun je al een goede verbeterslag slaan. Maak de gezonde producten zichtbaarder en aantrekkelijker, zo stimuleer je dat deze meer verkocht gaan worden. Bied bijvoorbeeld kleinere porties aan, zet popcorn naast de chips, verstrek gratis water, goedkoop fruit en volkoren tosti’s. Wil je gezonde voeding stimuleren, denk dan ook na over de uitstraling van je club als het gaat om sponsoring en reclame van voedingsmiddelen.
Meer informatie en ondersteuning bij een gezonder voedingsaanbod in sportkantines, vind je op: nocnsf.nl/gezonde-sportomgeving
-
Downloads
NOC*NSF heeft op basis van de laatste Hygiënecode (2016) de volgende documenten ontwikkeld speciaal voor sportclubs: