Vanaf juli 2021 wordt de verkoop van producten die gemaakt zijn van wegwerpplastic en waarvoor ook een plasticvrij alternatief bestaat, verboden. Dit volgt uit het Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik en de wijziging van het Besluit beheer verpakkingen 2014. Het besluit heeft als doel de hoeveelheid plastic afval te verminderen.

Geen plastic rietjes, bestek of roerstaafjes meer

Deze wetswijziging betekent dat sportclubs geen zogenaamde single use plastics (plastic bedoeld voor eenmalig gebruik) mogen gebruiken als deze producten ook verkrijgbaar zijn in een ander materiaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bamboe, hout of papier.

Oftewel: geen plastic rietjes en plastic bekers meer bij dranken en geen plastic roerstaafjes meer in de koffie. Wordt er op de club voedsel verstrekt, bijvoorbeeld bij een sportdag, dan mag dit niet meer geserveerd worden op een plastic bord en/of met plastic wegwerpbestek. Voedsel- en drankcontainers gemaakt van EPS (piepschuim) zijn ook niet meer toegestaan.

Als sportvereniging moet je op zoek gaan naar duurzame alternatieven. Zo kun je bijvoorbeeld rietjes van papier, bamboe of graanstengels gebruiken. In plaats van plastic wegwerpbekers kun je bijvoorbeeld voor herbruikbare kunststof glazen kiezen. Zorg ervoor dat je vóór juli 2021 al het wegwerpplastic op de club vervangen hebt.

Handige links