Hoofdstuk 22.1 Matchfixing?
Dit hoofdstuk is van toepassing op sportclubs en bonden met sporters die actief zijn op de hogere niveaus van de competities of toernooien in Nederland. Daar zijn de risico’s van matchfixing voor betrokkenen groter aangezien er financiële belangen of criminele organisaties betrokken kunnen zijn.
Deze hoofdstukken focussen zich sterk op die situaties en zijn dus minder van toepassing voor situaties die je bij je amateursportvereniging op de hoek tegen komt.
Meld wedstrijdvervalsing altijd
Uiteraard mag valsspelen op de andere niveaus ook niet, aangezien dit volgens de reglementen niet is toegestaan. Speel je zelf competitie bij je club in de buurt, houd het eerlijk en leuk!
Kom je in je eigen lokale of regionale competitie wedstrijdvervalsing tegen, dan is het goed dit te melden bij de competitieleiding van de sportbond en/of hier een aantekening op het wedstrijdformulier te maken. Op die manier maken we de sport samen sportiever en eerlijker.
Matchfixing en omkoping
Matchfixing is het manipuleren van sportwedstrijden en wordt ook wel wedstrijdvervalsing genoemd. Er is sprake van matchfixing wanneer een speler of een andere betrokkene (zoals bijvoorbeeld een scheidsrechter, coach of trainer) moedwillig verliest of valsspeelt en zo het resultaat van de wedstrijd beïnvloedt. Wanneer een speler betaald wordt om te verliezen, is er naast matchfixing ook sprake van omkoping.
Matchfixing kan voorkomen bij alle soorten sport en is de laatste jaren ook in Nederland steeds meer in het nieuws gekomen. Mede omdat het uiterst onsportief is, heeft het een negatieve impact op de gehele sportsector.
Motivatie voor matchfixing
Matchfixing kan op het hoogste niveau in de competities en toernooien gepaard gaan met illegaal gokken; er wordt dan bijvoorbeeld opzettelijk verloren en geld gezet op een overwinning van de tegenpartij. Daarom is het ook verboden op wedstrijden uit de eigen competitie te gokken.