Is de wedstrijd gemanipuleerd of had de keeper gewoon een slechte dag? Matchfixing is helaas vaak lastig te bewijzen. Onderzoekers kijken daarvoor naar verdachte geldstromen en buitensporige gokinzetten. Als sportvereniging heb je, door het directe contact met spelers en leden, echter vaak een goede kijk op wat er binnen jouw club speelt.

Meldplicht

Vermoed je matchfixing in jouw sportclub, dan ben je verplicht dit te melden. Blijf er niet mee rondlopen, maar praat erover met iemand in wie je vertrouwen hebt. Direct bespreken kan herhaling of het verergeren van de situatie voorkomen.

Centrum Veilige Sport Nederland

Over matchfixing praten is vaak moeilijk. Het kan immers allerlei nadelige gevolgen hebben. Op die momenten kan het prettig zijn om vertrouwelijk met iemand van buitenaf te kunnen praten en advies te vragen. Hiervoor heeft NOC*NSF het Centrum Veilige Sport Nederland ingesteld.

Het Centrum Veilige Sport Nederland heeft duidelijk afspraken gemaakt met politie over mogelijke doorverwijzing in geval van signalen over matchfixing. Je bereikt het Centrum Veilige Sport Nederland via het telefoonnummer 0900-2025590 (bereikbaar op werkdagen van 08.30-17.30 uur) of via de mail: centrumveiligesport@nocnsf.nl. 

Online kansspelen

Zoals eerder beschreven, gaat matchfixing vaak gepaard met illegaal gokken. Vanaf 1 april 2021 treedt de Wet kansspelen op afstand (Wet Koa) in werking. Een half jaar daarna gaat de Nederlandse markt voor legale online kansspelen open. (Een voorwaarde om via het internet kansspelen aan te mogen bieden, is een vergunning van de Kansspelautoriteit).

De Wet Koa zal tot gevolg hebben dat diverse online gokbedrijven in Nederland de markt zullen betreden en dat het kansspelaanbod op Nederlandse competities en toernooien zal toenemen.

Code betrouwbaar spel & sponsoring

Samen met de KNVB, ECV en CED heeft NOC*NSF hiervoor de Code betrouwbaar spel & sponsoring opgesteld. Deze code bevat spelregels voor sportorganisaties over reclame en sponsoring door kansspelaanbieders.

Monitoring

In 2016 is NOC*NSF toegetreden tot het Integrity Betting Intelligence System (IBIS) van het IOC. IBIS geeft toegang tot een netwerk van gegevens, zoals verdachte gokbewegingen en andere signalen die kunnen duiden op matchfixing en illegale weddenschappen van sporters op hun eigen competities. Daarnaast start NOC*NSF in 2021 een pilot om enkele competities in Nederland te laten monitoren op oneigenlijke gokbewegingen die zouden kunnen duiden op matchfixing.