Een jubileumfeest, een BBQ voor alle clubleden, een groot sporttoernooi: wil je als sportvereniging een evenement organiseren, dan dien je hiervoor meestal een vergunning aan te vragen. Ook voor het organiseren van een kansspel, zoals bijvoorbeeld een loterij, heb je een vergunning nodig.

Regels verschillen per gemeente

De regels met betrekking tot een evenementenvergunning kunnen per gemeente verschillen.
Ook de kosten van deze vergunning variëren per gemeente en zijn meestal afhankelijk van het aantal deelnemers, de duur en aard van het evenement en de precieze locatie.

Sommige gemeenten stellen een bepaald jaarlijks bedrag beschikbaar voor subsidiëring van evenementen - even navragen dus.

In sommige gevallen, meestal bij kleinschalige evenementen, is geen evenementenvergunning nodig, maar volstaat een melding van het evenement - check dit vooraf met de gemeente.

Specifieke voorwaarden

Een gemeente kan, naast de standaard voorwaarden voor de benodigde vergunning, ook andere specifieke voorwaarden verbinden aan het houden van een evenement. Denk hierbij aan voorschriften omtrent geluidsniveau, verkeersregeling en begin- en eindtijden. Sommige gemeenten werken met een evenementenkalender om activiteiten over het jaar te spreiden. Zorg dus dat je zo snel mogelijk contact legt met je gemeente.

Bij het verstrekken van een evenementenvergunning zullen zeker eisen gesteld worden aan noodhulp in geval van een incident en aan de beschikbaarheid en toegankelijkheid voor de hulpdiensten.

Evenementenvergunning vaarweg

Organiseer je een evenement op of aan het water (provinciale vaarweg)? Dan heb je daarvoor een evenementenvergunning vaarweg nodig. Deze vraag je niet bij de gemeente aan, maar bij de provincie.

Doorlooptijd

Houd er rekening mee dat de doorlooptijd voor vergunningen lang kan zijn. Communiceer je voornemen een evenement te houden daarom tijdig met de gemeente. Een voordeel van het tijdig aanvragen van een vergunning is dat je bij een afwijzing door de gemeente nog de tijd hebt om in bezwaar te gaan.