Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst één op de acht amateursportverenigingen de afgelopen twee jaar te maken heeft gehad met signalen die kunnen wijzen op criminele inmenging. Louche sponsoren kopen zich bijvoorbeeld als het ware een plek in het bestuur van de sportvereniging.

Ook betalen ze spelers onder de tafel, wassen zo hun zwarte geld wit en gaan in sommige gevallen zelfs over tot criminele activiteiten, bijvoorbeeld het houden van illegale pokeravonden in het clubhuis van de sportvereniging. 

Voorkomen van criminele inmenging

Hoe kun je deze criminele inmenging in de sport voorkomen? NOC*NSF heeft een e-learning voor sportbestuurders ontwikkeld die hierop ingaat.

Daarnaast is het belangrijk als club een duidelijk beleid te maken over hoe om te gaan met lastige situaties en dubieuze geldschieters. In dit beleid kun je bijvoorbeeld besluiten sponsors uit het bestuur te weren, niet mee te laten beslissen over de teamopstelling, of mogelijke sponsors om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te vragen.

Ook wordt aangeraden de sportclub niet te afhankelijk van sponsoren te laten worden en als vereniging zo open en transparant mogelijk te zijn om eventuele criminele sponsoren te ontmoedigen.