Geef bekendheid aan het beleid om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Hiermee werk je aan draagvlak binnen de club en geef je ruimte voor vragen. Je kunt het onderwerp grensoverschrijdend gedrag op verschillende manieren aandacht geven:
- Organiseer een (buitengewone) ALV over grensoverschrijdend gedrag, waarin je bijvoorbeeld aankaart wat grensoverschrijdend gedrag is, hoe vaak het voorkomt, waarom een VOG nodig is, wat de gedragsregels en de meldplicht zijn en wie wil meewerken aan een risicoscan en de communicatie.
- Vraag de vertrouwenscontactpersoon om bij de start van het seizoen bij alle teams langs te gaan. De vertrouwenscontactpersoon kan dan zichzelf voorstellen en de gedragsregels opfrissen.
- Geef regelmatig aandacht aan veiligheid en omgangsvormen in bijvoorbeeld de nieuwsbrief of het blad. Zet er altijd bij waar leden terecht kunnen met klachten.
- Communiceer via de website wie de vertrouwenscontactpersoon is en wat de werkwijze is.
- Hang posters over de gedragsregels op in de kleedkamers, de kantine en de hal.
- Deel een gadget uit met de contactgegevens van de vertrouwenscontactpersoon, bijvoorbeeld een sticker.
- Organiseer een informatieavond voor ouders over het beleid en de gedragsregels. Koppel dit eventueel aan een informatieavond over trainingen en competities.
- Deel een folder uit over het beleid, de gedragsregels én het telefoonnummer van de vertrouwenscontactpersoon.
- Zorg dat de vertrouwenscontactpersoon ook schriftelijk bereikbaar is (bijvoorbeeld Whatsapp of e-mail).
- Geef kinderen en ouders een visitekaartje mee met naam, telefoonnummer en e-mailadres van de vertrouwenscontactpersoon.
- Geef elk jaar aandacht aan het onderwerp in het jaarverslag.
Voorlichting helpt vervolgens om het breder bekend te maken. Sociale media kunnen hierbij helpen.