NOC NSF Beeldbank Rugby 2023 2 2817

High5! stappenplan - voor een veilige en integere sportclub

Iedere sporter verdient een sociaal veilige sportomgeving, waar geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag. Het High5! stappenplan helpt sportclubs hiermee op weg door praktische tips, ondersteuningsmiddelen en extra informatie. Zo krijgt jouw sportclub een duwtje in de rug en werken we samen aan een veilige sport voor iedereen.

Ga hieronder verder met stap 5 van het High5! stappenplan: Hoe houden we elkaar scherp?

Stap 5. Hoe houden we elkaar scherp?

Het is belangrijk om een thema als sociale veiligheid regelmatig weer terug onder de aandacht te brengen. Zo blijven leden en vrijwilligers goed op de hoogte van het onderwerp en blijven jullie samen werken aan het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Je kan het onderwerp als terugkerend agendapunt van de ledenvergadering benoemen. Maar er zijn nog andere stappen die je kunt doorlopen.

Wat werkt en wat niet?

Als bestuur wil je weten of jullie inzet werkt. Dat kan door te monitoren hoe de maatregelen uitpakken. Hoever is jullie beleid al uitgevoerd?

Met de checklist voor beleid en communicatie kun je elk jaar nagaan of je beleid nog leeft. Op welke punten staat je sportclub sterk? En waar is extra aandacht nodig? De scan kun je samen met de vertrouwenscontactpersoon uitvoeren. Door sportbegeleiders, leden en ouders erbij te betrekken, krijgen jullie verschillende perspectieven in beeld. Werken de nieuwe afspraken voor het aanstellen van vrijwilligers? Moet er een opfriscursus komen voor trainers? Worden er gedragsregels afgesproken in de teams? 

  1. Checklist voor beleid en communicatie (Word)
  2. Checklist voor beleid en communicatie (PDF)

Zet het onderwerp blijvend op de (bestuurs)agenda

Sociale veiligheid is niet een onderwerp dat je 'afrond', maar waar je regelmatig aandacht aan moet geven. De makkelijkste manier is om het onderwerp daarom een terugkerend item te maken op de (bestuurs)agenda.

Bespreek tijdens de vergaderingen, eventueel met de vertrouwenscontactpersoon aanwezig, hoe het huidige beleid loopt, waar nog aandacht voor nodig is, en of daar nog hulp bij nodig is. 

 

Houd het beleid en de maatregelen actueel

Na het invoeren van bepaalde beleidsstukken, is het belangrijk om te zorgen dat er ook regelmatig wordt gekeken of alles nog actueel is. Denk bijvoorbeeld aan:

  • VOG's voor vrijwilligers: omdat de VOG een momentopname is, raden wij aan om de VOG's van vrijwilligers iedere drie jaar te vernieuwen.
  • Terugkomdag voor vertrouwenscontactpersonen: het is fijn voor jouw vertrouwenscontactpersoon om de kennis af en toe op te frissen. Dat kan via de terugkomdag voor vertrouwenscontactpersonen. Tijdens deze bijscholing komen vertrouwenscontactpersonen weer even bij elkaar, staan ze stil bij hun functie in de club en is er voldoende ruimte om vragen te stellen.
  • Sluit jouw beleid nog aan bij die van de bond? Ook sportbonden werken voortdurend aan hun beleid rondom een sociale veilige sport. Blijf dus goed in contact met jouw sportbond. Bijvoorbeeld via de integriteitsmanager, of eventueel de vertrouwens(contact)persoon. Uiteraard kan je hen ook altijd benaderen voor vragen of advies.