Ashima Pargal B24jhtzlxsg Unsplash

High5! stappenplan - voor een veilige en integere sportclub

Iedere sporter verdient een sociaal veilige sportomgeving, waar geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag. Het High5! stappenplan helpt sportclubs hiermee op weg door praktische tips, ondersteuningsmiddelen en extra informatie. Zo krijgt jouw sportclub een duwtje in de rug en werken we samen aan een veilige sport voor iedereen.

Start hieronder met stap 1 van het High5! stappenplan: Hoe maken we de sportclub veilig?

Stap 1. Hoe maken we een sportclub veilig?

Als bestuur of organisatie ben je verantwoordelijk voor een veilige sportomgeving waarin sportplezier centraal staat en waar geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag zoals agressie, intimidatie, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en pesten. Om de eerste stappen de kunnen zetten op weg naar een veilige omgeving, is het belangrijk om het onderwerp samen te bespreken en draagvlak te creëren. Hier staan we in stap 1 bij stil.

Zet het onderwerp op de (bestuurs)agenda

In de praktijk willen sportclubs vaak aan de slag met een sociaal veilige sportcultuur, maar wordt het niet geagendeerd in de jaaragenda. Daarom is het belangrijk om binnen het bestuur een heldere visie en doelstellingen op te stellen. Dat begint bij het thema adresseren tijdens een bestuursvergadering. Reserveer die tijd dus, en neem te tijd om te praten over het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag.

Inventariseer hoe de bestuursleden tegen dit onderwerp aankijken door vragen te stellen, of vraag de expertpoule via vog@nocnsf.nl om een bijeenkomst te begeleiden.

Voorbeeld vragen om te stellen tijdens de bestuursvergadering

  • Hoe gemotiveerd zijn we om met preventie aan de slag te gaan?
  • In hoeverre vinden we het spannend om met preventie aan de slag te gaan?
  • Welk effect geloven we dat onze inspanningen gaan hebben?
  • Welke hulp hebben we nodig om met preventie aan de slag te gaan?
  • Waarom willen we met preventie aan de slag gaan?

 

  1. Hoe ga je het gesprek aan binnen het bestuur
  2. Format visie en doelen opstellen

Wat zijn de verplichtingen voor sportclubs?

Een club kan veel doen om grensoverschrijdend gedrag in eigen omgeving te voorkomen. Bijvoorbeeld door een heldere visie op te stellen, een risico-inventarisatie uit te voeren, vrijwilligers te trainen en gedragsregels op te stellen.

Maar, er zijn ook een aantal verplichtingen op gebied van grensoverschrijdend gedrag waar clubs aan moeten voldoen. Het gaat daarbij om afspraken die de bonden met elkaar hebben gemaakt. Deze verplichtingen kunnen van elkaar verschillen, als jouw club is aangesloten bij een sportbond of bij de POS (Ondernemende Sportaanbieders Nederland), bijvoorbeeld. Het bestuur is verplicht erop toe te zien dat de afspraken worden nageleefd en dat leden op de hoogte zijn van de regels.

  1. Verplichtingen voor een sociaal veilige club

Optreden bij grensoverschrijdend gedrag

Meldingen
Als club treed je op tegen grensoverschrijdend gedrag. NOC*NSF heeft hiervoor een blauwdruk grensoverschrijdend gedrag ontwikkeld.

Vaak komen meldingen als eerst terecht bij de club, of valt het iemand op dat er iets niet klopt. Deze meldingen kunnen altijd aan het bestuur worden doorgegeven. Trainer-coaches en bestuurders zijn zelfs verplicht dit aan het bestuur of de organisatie van de club te melden.

Voor clubs die aangesloten zijn bij een sportbond geldt dat zij verplicht zijn om zaken van matchfixing of signalen van seksuele intimidatie te melden bij de bond. Ook zodra iemand uit het bestuur van een bepaalde situatie afweet, zijn zij verplicht dit bij de bond te melden.

Opvolging
Er zijn meerdere partijen waar zowel de melder, als de club terecht kan voor advies, vragen en twijfels:

  • Sportbond: voor advies, hulp en als meldpunt
  • Centrum Veilige Sport Nederland: centraal meld- en adviespunt binnen de sport
  • Centrum Seksueel Geweld: algemeen meld- en adviespunt voor seksueel geweld
  • Slachtofferhulp Nederland: algemeen meld- en adviespunt voor slachtoffers
  • Politie: bij misbruik is het verplicht om politie in te schakelen. Hierop volgt dan een onderzoek en (mogelijke) veroordeling. Het slachtoffer of de aanklager kan ook zelf besluiten een tuchtzaak te beginnen. De tuchtrechter doet dan een uiteindelijke uitspraak. Bij twijfel over het inschakelen van de politie kan je altijd terecht bij de sportbond of het Centrum Veilige Sport Nederland.