Veelgestelde vragen DDI
Algemene vragen
-
-
Het hoofddoel van dit project is om basisgegevens van sportbonden naar een minimaal kwaliteitsniveau te tillen én deze gegevens te vertalen naar relevante inzichten (die ondersteunen bij het maken van strategisch beleid en het nemen van belangrijke beslissingen). Dit maken we mogelijk door de basisgegevens (maandelijks) uit te wisselen tussen bonden en NOC*NSF en de inzichten te verwerken in overzichtelijke dashboards voor bonden.
Daarnaast geldt dat als de kwaliteit van de gegevens voor iedere sportbond naar een minimaal niveau gaat, er ook een vollediger en overstijgend beeld van de sportwereld ontstaat. Dit helpt om zowel lokaal als landelijk een stevigere gesprekspartner te zijn voor overheden en andere samenwerkingspartners.
-
-
-
Spelen er bij jouw bond ook vragen als: 'Hoeveel in- en uitstroom is er binnen mijn bond? En hoe verhoudt zich dit toch andere bonden?', 'Wat zijn richting de toekomst de verwachtingen qua ledenontwikkeling?' en 'Hoe gaat het met mijn verenigingen?'. Op deze vragen krijg je antwoorden als je als bond gegevens uitwisselt met NOC*NSF. Een van de belangrijkste doelen van het project is namelijk bonden waardevolle inzichten leveren.
NOC*NSF kan in het kader van dit traject bonden ondersteunen om een bepaald basisniveau van de kwaliteit van de gegevens te bereiken, wat bijdraagt aan de kwaliteit van beleid en de services die bonden aan hun leden verlenen.
In twee artikelen lees je waarom de KNHB en BridgeBond mee doen en wat zij doen met de inzichten die het hen oplevert.
-
-
-
De KISS-gevens worden momenteel uitgevraagd met twee doeleinden:
- ten behoeve van de basisfinanciering.
- voor het bieden van inzichten.
Door de doorontwikkeling van de datainfrastructuur willen we een verbeterslag maken op de betrouwbaarheid en kwaliteit van de inzichten die voortkomen uit de aangeleverde KISS-gegevens. De criteria om een lidmaatschap mee te tellen als lid ten behoeve van de basisfinanciering blijven onveranderd (zoals vastgesteld in 2023).
Daarnaast is voor veel bonden is het aanleveren van de KISS-gegevens op dit moment een drempel. De doorontwikkeling van de datainfrastructuur gaat sportbonden verder ontzorgen middels het verder automatiseren van deze uitwisseling.
-
-
-
In een afsprakenkader staat vastgelegd welke afspraken er zijn gemaakt en wat wel en niet de taken en verantwoordelijkheden zijn van zowel de sportbonden als van NOC*NSF. De volgende onderwerpen zijn onderdeel van het afsprakenkader:
- Opslag van de KISS-gegevens,
- Verwerking van de KISS-gegevens,
- Gebruik van de inzichten voortkomend uit de KISS-gegevens,
- Procedure voor het aanpassen en/of aanvullen de vereiste KISS-gegevens,
- Toezicht op de naleving van de gemaakte afspraken.
-
-
-
Tot en met 2026 draagt NOC*NSF de kosten die verbonden zijn aan het kunnen voldoen aan de nieuwe afspraken. Het gaat hierbij om de volgende kosten:
- Kosten behorende bij het realiseren van de automatische koppeling.
- Kosten voor de kwaliteitstoets.
- Kosten voor eventuele ondersteuning en trainingen.
- Kosten voor het beheer van de koppelingen, de gegevensopslag en de gegevensanalyse.
2027 wordt gezien als overgangsjaar waarin alle trainingen nog beschikbaar zijn en er beperkt budget is om eventuele laatste bonden nog te voorzien van een automatische koppeling.
Vanaf 2028 draagt NOC*NSF alleen nog de kosten voor het beheer van de koppelingen, de gegevensopslag en de gegevensanalyse. Kosten voor eventuele ondersteuning en trainingen komen dan voor rekening van de sportbond.
Als sportbond dien je zelf te zorgen voor het hebben van de aan te leveren gegevens. Heb je als sportbond nog niet alle aan te leveren gegevens inzichtelijk en/of besluit je als sportbond hiervoor gebruik te gaan maken van een (ander) ledenadministratiesysteem dan zijn deze kosten voor de bond zelf.
-
-
-
Gedurende de tweede helft van 2025 worden de eerste automatische koppelingen gerealiseerd met 6 sportbonden. Dit betreft ook het realiseren van koppelingen met een aantal veelgebruikte ledenadministratiesystemen.
In 2026 kunnen vervolgens alle bonden die gebruik willen maken van een automatische koppeling gekoppeld worden. Dit is mogelijk doordat de koppelingen met de veelgebruikte ledenadministratiesystemen dan al gerealiseerd zijn.
2027 wordt gezien als overgangsjaar waarin er beperkt budget is om eventuele laatste bonden nog te voorzien van een automatische koppeling.
Alle beschikbare ondersteuning en trainingen zijn tot en met 2027 kosteloos beschikbaar. Vanaf 2028 zijn deze alleen nog tegen vergoeding beschikbaar.
-
Aanlevering
-
-
De data die uitgewisseld gaan worden is slechts een beperkte hoeveelheid gegevens op het gebied van lidmaatschappen, sportaanbieders en sportlocaties. Een volledig overzicht van welke gegevens aangeleverd moet worden, vind je in de notitie die te downloaden is op deze pagina.
-
-
-
In de gegevensuitwisseling wordt uiteraard rekening gehouden met alle wettelijke regels rondom privacy richtlijnen. Het hele proces is hier uitgebreid op getoetst door een pricacy officer.
-
-
-
Om tijdrovende handmatige acties bij bonden te voorkomen, zetten we in op geautomatiseerd proces. Dit betekent dat NOC*NSF de benodigde gegevens maandelijks ophaalt bij alle bonden door middel van een automatische koppeling (API).
Een tweede mogelijkheid is het handmatig uploaden van de benodigde gegevens in de NOC*NSF Portal.
-
-
-
De gegevens die uitgewisseld worden via de automatische koppeling (API), worden maandelijks op de eerste van de maand opgehaald.
Voor de handmatige aanlevering via de Portal geldt een minimale frequentie van eens per jaar.
-
-
-
De handmatige aanlevering kan via de NOC*NSF Portal door het uploaden van CSV-bestanden. Een bondsmedewerker kan op elk gewenst moment (maar in ieder geval één keer per jaar) de benodigde CSV-bestanden (‘sportaanbieders’, ‘accommodaties’ en ‘lidmaatschappen’) uploaden.
Bij het maken van de API om de automatische uitwisseling te realiseren, kan NOC*NSF bonden desgewenst (volledig) ontzorgen door:
- Een duidelijke specificatie aan te leveren voor koppeling qua format en qua definities / inhoud;
- Direct te schakelen met medewerkers van het ledenadministratiesysteem om API-koppeling op te zetten;
- Financiële kosten voor het realiseren van de API-koppeling worden door NOC*NSF betaald.
-
Definities
-
-
Om informatie eenduidig te interpreteren, zijn gemeenschappelijke definities nodig die binnen de keten van NOC*NSF en bonden overeenkomen (bijvoorbeeld wat een ‘sportaanbieder’ definieert of een ‘persoonslid van een sportaanbieder’). Deze overkoepelende definities zorgen voor een uniforme verwerking en vergelijking van gegevens tussen bonden (en ook wat er juist niet met elkaar vergeleken kan worden).
-
-
-
Nee dit is niet nodig. Een ketendefinitie vervangt niet de eigen definitie van een bond en is ook geen mening, aanname of regel. Het is een algemene beschrijving die verschillende, specifieke definities die binnen bonden gelden, samenvat binnen een bepaalde context. Dit maakt het mogelijk om uitspraken te doen over een set gegevens die samengesteld is uit gegevens van verschillende bonden. Een ketendefinitie ontstaat niet van de een op de andere dag, maar wordt naarmate er meer bonden bevraagd zijn, steeds sterker.
-
Kwaliteit van de gegevens
-
-
Er zijn drie belangrijke aspecten die de betrouwbaarheid van gegevens kunnen verhogen. Dat zijn:
- Het opbouwen van ketenmodellen: het opstellen van ketendefinities zodat goed beschreven welke gegevens worden bedoeld
- Het meten van de technische kwaliteit middels data-profiling: het meten van de mate van volledigheid, accuratesse en actualiteit (en eventueel andere waarden) zien van de aangeleverde gegevensset
- De inrichting van de data-governance: inrichting van beheerrollen over de gegevens binnen de organisatie.
Op al deze drie zaken zetten we in om er voor te zorgen dat we met elkaar gegevens uitwisselen die van hoge kwaliteit zijn.
-
-
-
Om bonden te ondersteunen bij het verhogen van de technische kwaliteit van de gegevens, worden door NOC*NSF allereerst ketendefinities opgesteld, zodat er een goede beschrijving is van welke gegevens aangeleverd moeten worden.
Voor het verhogen van de technische kwaliteit van de gegevens en een goede inrichting van de data-governance binnen de bond, worden door NOC*NSF trainingen ontwikkeld om bonden hier (waar nodig) verder in op te leiden.
Daarnaast worden door NOC*NSF datastewards beschikbaar gesteld die bonden kunnen helpen bij het verhogen van de technische kwaliteit op basis van de uitkomsten van de data-profiling.
-
Inzichten
-
-
Overall gezien geven de verkregen inzichten je de mogelijkheid om het (strategisch) beleid van jouw bond te baseren op trends en ontwikkelingen. Tevens kunnen deze inzichten het makkelijker maken om bepaalde beslissingen te nemen. Zo geeft de KNHB aan dat ze de focuspunten en focusdoelgroepen van hun beleid voor een groot deel bepalen op basis van toe- of afnemende ledenaantallen, een afname van de instroom of juist een toenemende uitstroom in bepaalde leeftijdscategorieën. Meer hierover lees je hier.
Daarnaast maakt meer inzicht het mogelijk om de beschikbare tijd en geld efficiënter in te zetten. Zo geeft de BridgeBond aan dat de inzichten laten zien op welke doelgroepen hun accountmanager zich het best kan richten. Meer hierover lees je in dit artikel.
-
-
-
Door NOC*NSF worden generieke dashboards gebouwd, waarin het uiteraard mogelijk is om sportspecifieke informatie op te halen. Deze dashboards worden jaarlijks doorontwikkeld op basis van de feedback die we van bonden ontvangen.
Het is niet mogelijk om NOC*NSF een dashboard te laten bouwen dat enkel beschikbaar is voor jouw bond.
-
-
-
Sportbonden krijgen toegang tot drie dashboards met betrekking tot de volgende onderwerpen:
- In-, uitstroom en nettogroei; inzicht in welke leden blijven of vertrekken en welke impact dit heeft op de netto groei, zodat hier beter op gestuurd kan worden.
- Verenigingsdashboard: een visueel dashboard waarmee bonden inzicht hebben in vitaliteit van hun verenigingen en andere relevante zaken als afgenomen services en inzet op gezondheid van leden;
- Sport marktpotentieel & toekomstprognosses: informatie over de veranderende sportmarkt o.b.v. veranderende demografie (toekomstprognosses) én het mogelijke groeipotentieel van de sportmarkt (sport marktpotentieel), wat helpt om strategische beslissingen te nemen richting de toekomst.
Naast toegang tot de dashboards is het ook mogelijk om de ruwe verrijkte gegevens te krijgen.
-
-
-
Om bonden te ondersteunen bij het daadwerkelijk gebruiken van de dashboards/inzichten uit de dashboards ondersteunt NOC*NSF op twee manieren:
- Beschikbaar stellen voorbeeld implementatieplan om de dashboards te integreren in hun dagelijkse werkzaamheden.
- Verzorgen van trainingen om inzichten te gebruiken binnen de bond (bijvoorbeeld als basis voor de strategie of beleid) en richting sportclubs (bijvoorbeeld om hen te ondersteunen).
Voor beide zaken geldt dat bonden hier gebruik van kunnen maken, maar uiteraard hiertoe niet verplicht zijn. Uitzondering hierop zijn de inzichten vanuit het dashboard ‘sportmarktpotentieel en prognoses’. Als bonden gebruik willen maken van dit dashboard, dan moet de training gevolgd worden vanwege de benodigde kennis en de juiste interpretatie van de getoonde informatie.
-