Veelgestelde vragen DDI
Algemene vragen
-
-
Het hoofddoel van dit project is om basisdata van sportbonden naar een minimaal kwaliteitsniveau te tillen én deze data te vertalen naar relevante inzichten (die ondersteunen bij het maken van strategisch beleid en het nemen van belangrijke beslissingen). Dit maken we mogelijk door de basisdata (maandelijks) uit te wisselen tussen bonden en NOC*NSF en de inzichten te verwerken in overzichtelijke dashboards voor bonden.
Daarnaast geldt dat als de kwaliteit van de data voor iedere sportbond naar een minimaal niveau gaat, er ook een vollediger en overstijgend beeld van de sportwereld ontstaat. Dit helpt om zowel lokaal als landelijk een stevigere gesprekspartner te zijn voor overheden en andere samenwerkingspartners.
-
-
-
Spelen er bij jouw bond ook vragen als: 'Hoeveel in- en uitstroom is er binnen mijn bond? En hoe verhoudt zich dit toch andere bonden?', 'Wat zijn richting de toekomst de verwachtingen qua ledenontwikkeling?' en 'Hoe gaat het met mijn verenigingen?'. Op deze vragen krijg je antwoorden als je als bond data uitwisselt met NOC*NSF. Een van de belangrijkste doelen van het project is namelijk bonden waardevolle inzichten leveren.
NOC*NSF kan in het kader van dit traject bonden ondersteunen om een bepaald basisniveau van datakwaliteit te bereiken, wat bijdraagt aan de kwaliteit van beleid en de services die bonden aan hun leden verlenen.
In twee artikelen lees je waarom de KNHB en BridgeBond mee doen en wat zij doen met de inzichten die het hen oplevert.
-
-
-
Overall gezien geven de verkregen inzichten je de mogelijkheid om het (strategisch) beleid van jouw bond te baseren op trends en ontwikkelingen. Tevens kunnen deze inzichten het makkelijker maken om bepaalde beslissingen te nemen. Zo geeft de KNHB aan dat ze de focuspunten en focusdoelgroepen van hun beleid voor een groot deel bepalen op basis van toe- of afnemende ledenaantallen, een afname van de instroom of juist een toenemende uitstroom in bepaalde leeftijdscategorieën. Meer hierover lees je hier.
Daarnaast maakt meer inzicht het mogelijk om de beschikbare tijd en geld efficiënter in te zetten. Zo geeft de BridgeBond aan dat de inzichten laten zien op welke doelgroepen hun accountmanager zich het best kan richten. Meer hierover lees je in dit artikel.
-
-
-
De data die uitgewisseld gaan worden is slechts een beperkte hoeveelheid data op het gebied van lidmaatschappen, sportaanbieders en sportlocaties. Een overzicht van welke data exact aangeleverd dient te worden volgt in het eerste kwartaal van 2025.
-
-
-
Er komt een afsprakenkader waarin staat vastgelegd wat er wel en niet gedaan mag worden met de aangeleverde data. Dit afsprakenkader wordt mede met sportbonden opgesteld en vastgesteld.
-
-
-
In de datauitwisseling wordt uiteraard rekening gehouden met alle wettelijke regels rondom privacy richtlijnen. Het hele proces is hier uitgebreid op getoetst door een pricacy officer.
-
-
-
Door NOC*NSF worden generieke dashboards gebouwd, waarin het uiteraard mogelijk is om sportspecifieke informatie op te halen. Deze dashboards worden jaarlijks doorontwikkeld op basis van de feedback die we van bonden ontvangen.
Het is niet mogelijk om NOC*NSF een dashboard te laten bouwen dat enkel beschikbaar is voor jouw bond.
-
-
-
Sportbonden krijgen toegang tot drie dashboards met betrekking tot de volgende onderwerpen:
- In-, uitstroom en nettogroei; inzicht in welke leden blijven of vertrekken en welke impact dit heeft op de netto groei, zodat hier beter op gestuurd kan worden.
- Verenigingsdashboard: een visueel dashboard waarmee bonden inzicht hebben in vitaliteit van hun verenigingen en andere relevante zaken als afgenomen services en inzet op gezondheid van leden;
- Sport marktpotentieel & toekomstprognosses: informatie over de veranderende sportmarkt o.b.v. veranderende demografie (toekomstprognosses) én het mogelijke groeipotentieel van de sportmarkt (sport marktpotentieel), wat helpt om strategische beslissingen te nemen richting de toekomst.
Naast toegang tot de dashboards is het ook mogelijk om de ruwe verrijkte data te krijgen.
-