Verlaten Voetbalveld ANP 760X456

Doorontwikkeling data infrastructuur

Het project Doorontwikkeling Data Infrastructuur helpt sportbonden om basisdata op een minimaal kwaliteitsniveau te brengen en deze data te vertalen naar relevante inzichten voor strategisch beleid en besluitvorming. Daarnaast leidt een minimaal kwaliteitsniveau van de data tot een completer en meer samenhangend beeld van de sportwereld. Dit helpt om zowel lokaal als landelijk een stevigere gesprekspartner te zijn voor overheden en andere samenwerkingspartners. 

Waarom?

Het hoofddoel van dit project is om basisdata van sportbonden naar een minimaal kwaliteitsniveau te tillen én deze data te vertalen naar relevante inzichten (die ondersteunen bij het maken van strategisch beleid en het nemen van belangrijke beslissingen). Dit maken we mogelijk door basisdata frequent uit te wisselen tussen bonden en NOC*NSF en de inzichten te verwerken in overzichtelijke dashboards voor bonden.

Daarnaast geldt dat als de kwaliteit van de data voor iedere sportbond naar een minimaal niveau gaat, er ook een vollediger en overstijgend beeld van de sportwereld ontstaat. Dit helpt om zowel lokaal als landelijk een stevigere gesprekspartner te zijn voor overheden en andere samenwerkingspartners.

Hoe?

In het gehele project wordt ingezet op twee stromen: data-uitwisseling en creëren van inzichten. De stroom ‘data-uitwisseling’ richt zich op de zaken die nodig zijn om tot kwalitatief goede data-uitwisseling te komen. De stroom ‘creëren van inzichten’ richt zich op het creëren van verrijkte data en/of dashboards die van praktisch toegevoegde waarde zijn voor de sportbonden.

Om te achterhalen hoe we beide zaken het best konden vormgeven, zijn we het project Doorontwikkeling Data Infrastructuur gestart met een ‘proof of concept’. Hierin werd en wordt door NOC*NSF samengewerkt met zeven sportbonden: KNHB, KNKV, KNHS, IJshockeyNL, KHSN, de BridgeBond en de KHSN.

Doel van proof-of-concept fase was om te onderzoeken of het delen van data mogelijk is, welke barrières er zijn en wat er nodig is om dit binnen de gehele vereniging uit te rollen. Momenteel zijn we de ervaringen en leerpunten die we hieruit opgehaald hebben aan het vertalen in een plan voor de uitrol en beheer van het proces rondom data-uitwisseling binnen de vereniging NOC*NSF en de inzichten die dit moet opleveren. Dit plan wordt tijdens de Webinar op 6 februari gedeeld en vervolgens op de Algemene Vergadering van mei 2025 ter besluitvorming voorgelegd.

Wat

Data-uitwisseling
Zoals hierboven aangegeven, richt de stroom ‘data-uitwisseling’ zich op de zaken die nodig zijn om tot kwalitatief goede data-uitwisseling te komen. Hierbinnen zijn vier concrete zaken te onderscheiden die worden gerealiseerd:

  1. Data-kwaliteit: hoge kwaliteit van de basisdata
  2. Data-definities: uniforme definities voor de data die wordt uitgewisseld
  3. Data-aanlevering: een zo eenvoudig mogelijk proces voor sportbonden om gegevens aan te leveren
  4. Afsprakenkader: duidelijke afspraken wie er wat mag doen met de data (en wat niet), waarbij de positie van alle partijen in de samenwerking wordt versterkt
     

Creëren van inzichten
Sportbonden krijgen (in ieder geval) toegang tot drie dashboards of verrijkte data met betrekking tot de volgende onderwerpen:

  1. In- & uitstroomrapportages: Inzicht in welke leden blijven of vertrekken, zodat beter gestuurd kan worden op behoud.
  2. Verenigingsdashboard: Een visueel dashboard waarmee bonden inzicht hebben in vitaliteit van de verenigingen en afgenomen services
  3. Sport marktpotentieel: Informatie over de veranderende sportmarkt o.b.v. veranderende demografie én het mogelijke groeipotentieel van de sportmarkt, wat helpt om strategische beslissingen te nemen richting de toekomst.

Deze dashboards of data leveren toevoegde waarde in de dagelijkse praktijk van de sportbond. Lees de artikelen van de KNHB en de Bridgebond over hoe zij de inzichten gebruiken in de dagelijkse praktijk.

Het resultaat van dit project is een systeem waar binnen de vereniging NOC*NSF kwaliteitsvolle data kunnen worden verrijkt en uitgewisseld. Dit maakt dat richting de toekomst onderwerpen waarop inzichten worden geleverd aan bonden nog verder uitgebreid kunnen worden op basis van de behoefte die er bij bonden is.

Contact

Wil jij graag meer weten of heb je nog vragen? Neem dan contact op.

Sophie Kustermans

Programmamanager Sport Intelligence

Neem contact op

sophie.kustermans@nocnsf.nl