De KNHB en de doorontwikkeling van de data-infrastructuur

De KNHB is één van zeven sportbonden die deelneemt aan de Proof of Concept (POC)-fase van het project Doorontwikkeling Data Infrastructuur. Dit initiatief richt zich op het verbeteren van de datakwaliteit, het vereenvoudigen van data-uitwisseling en het bieden van waardevolle inzichten voor beleidsvorming. Dit stelt sportbonden in staat om beter beleid te maken, -datagedreven te werken en sterker op te treden als gesprekspartner voor overheden en andere partijen. In eerste instantie bij een select aantal bonden in de Proof of Concept fase van het project, maar uiteindelijk is het de bedoeling dit te realiseren voor alle 79 sportbonden in Nederland.

Als een van de grootste sportbonden van Nederland is de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) altijd op zoek naar manieren om haar beleid te verbeteren en haar verenigingen beter te ondersteunen. Een belangrijke pijler hierin is het werken op een data-gedreven manier. Dankzij het project doorontwikkeling data-infrastructuur (DDI) heeft de KNHB haar aanpak naar een hoger niveau kunnen tillen. In dit artikel delen we de ervaringen van de KNHB en leggen we uit waarom deze samenwerking waardevol is voor alle sportbonden.

Data-uitwisseling als krachtig instrument
De KNHB heeft zich ten doel gesteld om beleidskeuzes te baseren op inzichten uit data en onderzoek. Maar meer dan dat, de bond ziet de kracht van data-uitwisseling. Door data te delen met NOC*NSF, kan de KNHB profiteren van de inzichten uit uitgebreide rapportages.
“Het grootste voordeel voor ons is dat NOC*NSF op basis van onze data interessante rapportages heeft opgeleverd, die ons nieuwe inzichten geven waarmee we concreet aan de slag kunnen,” aldus de KNHB. Voorbeelden hiervan zijn de In- en uitstroomrapportage en de rapportage Sportmarktpotentieel, die wekelijks worden gebruikt. Deze rapportages bieden niet alleen inzicht in ledenaantallen en trends, maar helpen ook om kansen en uitdagingen in kaart te brengen.

Het grootste voordeel voor ons is dat NOC*NSF op basis van onze data interessante rapportages heeft opgeleverd, die ons nieuwe inzichten geven waarmee we concreet aan de slag kunnen.

Inzichten inzetten in de dagelijkse praktijk
De praktische toepassing van deze inzichten is één van de grote voordelen van het project. Binnen de KNHB wordt bijvoorbeeld veel gewerkt met de In- en uitstroomrapportage. Deze rapportage helpt om groeiregio’s en krimpregio’s in kaart te brengen en zo focuspunten en doelgroepen voor het beleid te bepalen.
“Alhoewel we zelf al redelijk goed inzicht hebben in de ontwikkeling van onze ledenaantallen, geeft deze rapportage toch weer nieuwe inzichten,” stelt de bond. De informatie uit de rapportages wordt ingezet om:

  • Focuspunten te bepalen: Bijvoorbeeld op basis van toenemende uitstroom in bepaalde leeftijdscategorieën.
  • Verenigingen te ondersteunen: Verenigingsadviseurs gebruiken de rapportages om tijdig dalende ledenaantallen te signaleren of om te anticiperen op capaciteitstekorten.

Deze aanpak maakt het mogelijk om niet alleen reactief, maar ook proactief te handelen, wat een directe impact heeft op het behoud en de groei van de hockeysport.

Een oproep aan andere bonden
De KNHB ziet veel potentie in de gezamenlijke data-uitwisseling en adviseert alle bonden hieraan deel te nemen. “Het helpt niet alleen om efficiënter en makkelijker data-gedreven te werken, maar biedt ook de mogelijkheid om gezamenlijke inzichten en benchmarks te verkrijgen,” stelt de KNHB.

Een belangrijk voordeel is dat NOC*NSF bonden ondersteunt om een basisniveau van datakwaliteit te bereiken. Dit draagt bij aan de kwaliteit van beleid en de services die sportbonden aan hun leden verlenen. Voor kleinere bonden met beperkte middelen is dit een kans om hun processen te professionaliseren en beter in te spelen op trends en ontwikkelingen.

Conclusie
De samenwerking tussen de KNHB en NOC*NSF binnen het project doorontwikkeling data-infrastructuur heeft laten zien hoe waardevol data-uitwisseling kan zijn. Voor de KNHB heeft het geleid tot nieuwe inzichten, concretere beleidskeuzes en betere ondersteuning van verenigingen. Door gezamenlijk te investeren in data, kunnen sportbonden hun impact vergroten en de sportsector in Nederland versterken.