BridgeBond zet grote stap binnen het project Doorontwikkeling Data Infrastructuur
De BridgeBond is één van zeven sportbonden die deelneemt aan de Proof of Concept (POC)-fase van het project Doorontwikkeling Data Infrastructuur. Dit initiatief richt zich op het verbeteren van de datakwaliteit, het vereenvoudigen van data-uitwisseling en het bieden van waardevolle inzichten voor beleidsvorming. Dit stelt sportbonden in staat om beter beleid te maken, -datagedreven te werken en sterker op te treden als gesprekspartner voor overheden en andere partijen. In eerste instantie bij een select aantal bonden in de Proof of Concept fase van het project, maar uiteindelijk is het de bedoeling dit te realiseren voor alle 76 sportbonden in Nederland.
In samenwerking met NOC*NSF behaalt de BridgeBond een belangrijk mijlpaal tijdens de POC-fase. Berit Van Dobbenburgh – Meyboom, directeur van de BridgeBond, deelt enthousiast haar ervaringen, uitdagingen en toekomstplannen, en benadrukt waarom ook andere bonden zouden moeten deelnemen.
Waarom doet de BridgeBond mee aan de pilot?
De BridgeBond hecht grote waarde aan datagedreven besluitvorming. Met een strategisch plan tot 2032 en een meerjarenbeleidsplan tot 2026, wil de bond onderbuikgevoelens vervangen door concrete cijfers. “We willen niet alleen weten hoeveel leden we hebben, maar ook hoe we kunnen inspelen op trends, zoals in- en of uitstroom rond bepaalde leeftijdsgroepen,” zegt Berit. Dit sluit naadloos aan bij het doel van het project.
Een belangrijke motivatie voor deelname is de rijke data verzameling die de BridgeBond al jarenlang hanteert en de wens om hierin een vervolgstap te zetten. Met een eigen ledenadministratiesysteem, toegankelijk voor aangesloten verenigingen, beschikt de bond over uitgebreide statistieken, zoals ledeninstroom en uitstroom. Deelnemen aan het project betekent leren van andere bonden en inzichten delen op een manier die de hele sportsector vooruithelpt.
De voordelen van de nieuwe data-uitwisseling
De nieuwe vorm van data-uitwisseling biedt diverse voordelen voor de BridgeBond:
- Snelheid: Informatie is sneller beschikbaar dankzij geautomatiseerde processen.
- Betrouwbaarheid: De verbetering van datakwaliteit zorgt voor consistente en accurate gegevens in de dashboards.
- Besparing op interne capaciteit: Door minder handmatige verwerking kan tijd en energie gericht worden op analyse en toepassing.
- Overkoepelend inzicht: De dashboards bieden een uniek overzicht van trends binnen meerdere sportbonden.
- Leren van elkaar: De deelnemende bonden wisselen ervaringen en toepassingen uit, wat leidt tot betere benutting van data.
De waarde van het project voor de BridgeBond
Het grootste voordeel van de POC zijn centrale dashboards, die eenvoudig toegang geven tot relevante gegevens. De BridgeBond kan met deze dashboards strategische keuzes beter onderbouwen. Een voorbeeld hiervan is de inzet van accountmanagers: “Met 850 verenigingen en één accountmanager moeten we strategisch kiezen. Investeren we in grote verenigingen of in kleinere verenigingen die nog groeipotentieel hebben? Dankzij het dashboard ‘In- en uitstroom’ kunnen we dit onderbouwen met data.”
Daarnaast biedt het project de mogelijkheid om te benchmarken met andere sportbonden. Dit helpt om trends en patronen in het ledenbestand beter te begrijpen en gerichte acties te ondernemen. “We hebben het gezamenlijke doel dat in 2032 12 miljoen mensen minimaal 3x per week sporten en sportief bewegen. Als we weten waar anderen bonden leden verliezen of juist winnen, kunnen wij daar onze instroomstrategieën op aanpassen,” aldus Berit.
Hoe de inzichten in de praktijk worden toegepast
De BridgeBond gebruikt de nieuwe inzichten op verschillende manieren in de dagelijkse praktijk:
- Informatie delen met stakeholders: Het dashboard vormt een betrouwbare basis om informatie te delen met verenigingen en andere belanghebbenden.
- Ondersteuning managementbeslissingen: De gegevens vormen steeds de basis tijdens besluitvorming in het managementteam.
- Datagedreven marketing: Inzicht in ledeninstroom en uitstroom helpt om gerichte campagnes te voeren.
Onze accountmanager gebruikt nu al een landkaartfunctie om te kijken waar kleine verenigingen kunnen samenwerken of waar verjonging mogelijk is. Met het dashboard kunnen we dit nog gerichter aanpakken.
Uitdagingen en het proces
Hoewel de BridgeBond een goede uitgangspositie had dankzij haar bestaande data-infrastructuur, was het proces niet zonder uitdagingen. De koppeling van het eigen ledenadministratiesysteem met de database van NOC*NSF (middels een API) vergde technische aanpassingen. “We wilden een automatische koppeling, zodat de benodigde data elke maand bij NOC*NSF in de database binnenloopt en verrijkt terug komt naar onze database. Dat was niet eenvoudig, maar door een praktische insteek te kiezen en duidelijke deadlines te stellen, is het ons gelukt.”
Dit vroeg om enige tijdsinvestering, maar dankzij de begeleiding van NOC*NSF en onze IT leverancier, was dit beheersbaar. “NOC*NSF heeft het meeste werk gedaan en de benodigde overleggen gehad met Transfer Solutions, de beheerder van ons ledenadministratiesysteem” vertelt Berit.
Oproep aan andere bonden
De BridgeBond ziet het project als een fundamentele stap voor de gehele sportsector. “Het is belangrijk dat we als bonden samenwerken en onze autonomie een beetje durven loslaten. De gedeelde dashboards helpen ons allemaal om betere keuzes te maken en sterker te staan als sector.”
Berit benadrukt dat betrouwbare data een voorwaarde is voor succes. “Elke bond moet investeren in een goede datakwaliteit. Als je die basis op orde hebt, kun je met de dashboards enorme stappen maken.”
Conclusie
De BridgeBond roept andere sportbonden op om ook hun data uit te gaan wisselen met NOC*NSF. Het biedt niet alleen inzichten voor beter beleid, maar versterkt ook de samenwerking binnen de sportsector. “We praten nu over dezelfde cijfers en werken samen aan hetzelfde doel. Dit is een belangrijke basis voor de toekomst van sport in Nederland.”