Ontmoet Erben Wennemars, ambassadeur Rabo ClubSupport
Een club is zoveel meer dan een club. Het is de plek waar de buurt samenkomt en waar iedereen mag zijn. Voormalig topschaatser Erben Wennemars is de bevlogen ambassadeur van Rabo ClubSupport; een initiatief om clubs en sportverenigingen te ondersteunen en te helpen zelfredzamer te worden. En dat is hard nodig. "Want het verenigingsleven in Nederland staat onder enorme druk"
Hij is een van Nederlands succesvolste en bekendste schaatsers en mede dankzij zijn successen zijn wij niet alleen een land van allrounders, maar ook een natie van sprinters. Erben Wennemars is tweevoudig wereldkampioen en pakte tijdens de Olympische Spelen van Turijn een bronzen plak. Tegenwoordig stort hij zich met het van hem bekende enthousiasme op nieuwe rollen. Zo traint en coacht Wennemars jong schaatstalent en begeleidt onder andere zijn eigen zoon Joep. Hij werkt als sportcommentator en sidekick voor verschillende radio- en televisieprogramma’s en is daarnaast actief als vrijwilliger bij de ijsvereniging in zijn woonplaats Dalfsen. Een functie die hij met veel liefde bekleedt.
“Ik heb ooit in het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk gezeten. Toen stelden we onszelf de vraag; waar staan we voor en wat is er nou zo bijzonder aan Nederland? Dan kom je onder andere bij eenheid en verscheidenheid uit. Dat zijn wij. Maar een van de verworvenheden is ook het recht op verenigen. Dat is echt iets bijzonders in de hele wereld. Als dat er niet meer is en alles wordt straks commercieel, dan wordt sporten straks onbetaalbaar”.
Erben Wennemars
De waarde van clubs en verenigingen
Wennemars blijkt een enorme verenigingsman. Hij komt uit Dalfsen en zijn vader is al vijftig jaar bestuurslid van de plaatselijke ijsvereniging. "Als topsporter ben ik nooit vergeten waar ik vandaan kom en heb mezelf altijd de vraag gesteld; waar gaat het nou eigenlijk echt om? En dan kom je uit bij de essentie. De vraag waarom je ooit bent gaan sporten en het feit dat die vereniging superbepalend is geweest voor wie ik ben. Als sporter én als persoon."
"Tegenwoordig heb je allemaal talentenprogramma’s. Mensen zeggen dan; jij bent dit, jij kunt dit en jij moet dit gaan doen. Dat gaat allemaal over de maakbaarheid. We hebben het steeds over medaillespiegels. Maar eigenlijk gaat het om wat anders. Het gaat erom dat in het verenigingsleven iedereen mee kan doen. Dat sporten niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Dat je het samen kunt doen, dat je ook kunt verliezen."
"De waarde van sport wordt bij een vereniging geleerd en bewaakt. Ik ben zelf toevallig ook een soort uitverkorene geweest met mijn talent, maar de reden dat ik mijn rol als ambassadeur van Rabo Clubsupport heel serieus neem is dat de vereniging diep verankerd ligt in de sport in Nederland. Het is een vijver die we goed moeten onderhouden. Want de vereniging staat in Nederland onder druk."
"Dat heeft ook met de individualisering van de samenleving te maken en met nieuwe manieren van topsport bedrijven, zoals sporten in de gym en hardlopen. Sporten wanneer het jou uitkomt. De sporter is consument geworden. Bij die vereniging zit een andere component die heel waardevol is en dat is dat je iets voor een ander kunt betekenen. Ik merk het ook aan mezelf. Ik dacht altijd; 'Ik ga nooit doen wat mijn vader bij de schaatsvereniging doet. Ik kan mijn tijd wel beter besteden'. Nu geef ik zelf ook training bij de schaatsclub. Daar krijg ik misschien niets voor, maar het geeft me heel erg veel. Omdat je van waarde kunt zijn. En dat geeft veel energie."
Rabo ClubSupport: “Niet de vis geven, maar clubs leren om te vissen”
Rabo ClubSupport biedt clubs kennis, financiële ondersteuning en een netwerk. Wennemars: "Het idee is; niet de vis geven maar clubs leren om te vissen. Ze krijgen tools aangeboden in de vorm van kennis en kunde en netwerken. Het doel is om verenigingen sterker te maken, voor nu en in de toekomst. Het gaat dus niet alleen maar om een pot geld, we delen kennis; hoe je bestuurders kunt aantrekken, hoe je omgaat met vrijwilligers, hoe je leden kunt werven, hoe je samenwerkingen tussen verenigingen kunt opzetten, hoe zorg je dat er subsidiestromen op gang komen, hoe ga je je accommodatie onderhouden? Dat zijn allemaal superbelangrijke dingen."
Het versterken van de breedtesport is wat Wennemars betreft een boodschap die ook zou moeten weerklinken op het allerhoogste niveau, ook in politiek Den Haag. "In de afgelopen jaren heb je kunnen zien hoe ongelooflijk belangrijk sport is. Dat mensen elkaar ergens kunnen treffen. Dat mensen blijven bewegen. Er moet iemand zijn die zich om de onderkant bekommerd. Ik wil daar best voor knokken."
Het is volgens Wennemars belangrijk om de verenigingsstructuur gezond te houden en jongeren erbij betrekken. Rabo Clubsupport kan hier een rol in spelen. Wennemars: "Vroeger was de wereld klein, nu is de wereld groot. Er zijn veel verleidingen. Het is interessant om daarover na te denken. De kerk is op veel plekken weg en dan heb je alleen die vereniging nog waar die sociale cohesie nog bestaat. En de essentie voor die vereniging is; iedereen heeft die gedeelde passie. Je weigert niemand en je zorgt voor elkaar want dat is namelijk verenigen. En dat systeem is uniek."
Er wordt door clubs al veel nagedacht over hoe ze nog toekomstbestendiger kunnen worden. Wennemars heeft daar zelf ook ideeën over; "Hoe je als clubs onderling nog meer kunt samenwerken bijvoorbeeld. Wij hebben bij de ijsvereniging de voetballers van de lokale club mee laten doen met de droogtraining van het schaatsen. Die jongens worden misschien niet meteen lid van de schaatsclub, maar als er natuurijs ligt komen die jochies wel naar de baan. En daar zit al je winst."
"Je moet out of the box durven denken. Misschien kun je verenigingen ook samenvoegen? Tijdens de wintermaanden heeft de ijsclub misschien te weinig vrijwilligers, maar als het vriest gaat de wielervereniging niet fietsen. Misschien kan de wielerclub de schaatsclub in zo’n geval wel helpen? Misschien staan de ijs- en wielervereniging wel sterker als één vereniging? Als je bij zo’n fusie-traject hulp nodig hebt dan biedt Rabo ClubSupport ondersteuning. Met kennissessies, met extra begeleiding of een webinar over hoe je de crisis overleeft bijvoorbeeld."