De rol van de gemeente
Gemeenten spelen een cruciale rol in het aanjagen van sociale veiligheid van de sportclub. Net zoals bonden hebben gemeenten en lokale partijen veel contact met sportclubs en kunnen zij hen dus activeren om werk te maken een sociaal veilige sportomgeving waar actief wordt ingezet op de preventie van grensoverschrijdend gedrag.
Er zijn al veel gemeenten in Nederland die aan de slag zijn met de 4 v's van veiligheid. Je kan er als gemeente voor kiezen om de 4 v's voor veiligheid een voorwaarde te maken voor bepaalde subsidies, of clubs juist te belonen wanneer zij deze hebben ingevoerd.
Meer inspiratie voor het invoeren van de 4 v's voor veiligheid vind je in het gemeentelijk actieplan.
Monitor Basiseisen sociale veiligheid
Om het gemeenten makkelijker te maken om lokaal te werken aan de basiseisen sociale veiligheid, kan je gebruik maken van de monitor basiseisen sociale veiligheid.
De monitoringstool stelt het jouw gemeente in staat om toezicht te houden op de voortgang van de basiseisen bij sportclubs. Clubs geven via de monitor aan welke basiseisen zij al hebben ingevoerd en welke nog moeten worden opgepakt. Jouw gemeente kan daaropvolgend clubs feedback geven, ondersteunen en waar nodig afspraken en deadlines stellen.
Je kunt toegang krijgen tot de monitor via NOC*NSF.
Oorsprong 4 v's voor veiligheid
In het Nationaal Sportakkoord is vastgelegd dat gemeenten in overleg met hun sportaanbieders een ondergrens bepalen voor een positieve sportcultuur en deze ook handhaven. De ‘basiseisen sociale veiligheid sportaanbieders’ (oftewel de 4 v's voor veiligheid) is ontwikkeld als fundament door NOC*NSF, sportbonden, VSG en gemeenten om samen de integriteit bij sportaanbieders te versterken.