Trainer-coaches spelen een belangrijke rol bij het creëren van een sociaal veilige sportomgeving. De trainer-coach heeft veel contact met de sporters. Daarom is het belangrijk dat trainer-coaches een scholing volgen met oog voor pedagogiek en integriteit.
Als een trainer-coach vakkundig geschoold is weet de club dat diegene:
- begrijpt hoe zij de gedragscode kunnen uitdragen en het juiste voorbeeldgedrag kunnen laten zien;
- grensoverschrijdend gedrag herkent en weet te voorkomen;
- kan ingrijpen op het moment dat er een conflict is binnen het team of wanneer er bijvoorbeeld een sporter wordt buitengesloten of gepest;
- de trainingen beter kan laten aansluiten bij de motivatie, behoefte en belevingswereld van de sporter, waardoor een plezierigere sfeer en sportomgeving wordt gecreëerd.
Voor de beginnende trainer-coach: Een beetje opvoeder
NOC*NSF raadt de online scholing Een Beetje Opvoeder aan. Deze online scholing is gericht op beginnende trainer-coaches. Een Beetje Opvoeder wordt gezien als het basisniveau van pedagogiek en integriteit waar een trainer-coach over zou moeten beschikken om een sociaal veilige sportomgeving te waarborgen.
Voor de ervaren trainer-coach
Een meer ervaren trainer-coach beschikt mogelijk al over het benodigde kennisniveau van pedagogiek. Misschien wel doordat de trainer-coach werkzaam is op een school, als jeugdwerker of als psycholoog. Maar het kan ook zo zijn dat de trainer-coach een andere scholing heeft gevolgd via de club, bond of gemeente, waar pedagogiek aan de orde kwam. Bij twijfel of de scholing voldoende is, kan een trainer-coach of bestuurder altijd terecht bij de sportbond om deze checkvraag te doen.
Trainer-coaches die diens kennis bij wil spijkeren op een bepaald onderwerp kan ook de (gratis) modules integriteit volgen:
- Discriminatie
- Doping
- Financiële Integriteit (criminele inmenging, fraude en corruptie)
- Matchfixing
- Pesten
- Seksuele Intimidatie
- Topsport