Herdenking München 1972
Vijftig jaar geleden werden de Olympische Spelen gehouden in München. Met de organisatie wilde de Bondsrepubliek zich presenteren als een modern, kosmopolitisch en democratisch land.
Het evenement werd geheel overschaduwd door een terroristische aanslag op de Israëlische ploeg, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen.
Symposium ‘Het dilemma van München 1972’
Slechts één dag na de bloedige aanslag van de Olympische Spelen van München besloot het IOC de Spelen te hervatten. Hierdoor kwamen de sporters ongewild in een politiek speelveld terecht en stonden zij voor een duivels dilemma: ga je naar huis of blijf je?
Tijdens het symposium ‘Het dilemma van München 1972’ werd stilgestaan bij dit dilemma en de gevolgen ervan.
Achtergronden
Voor alles moesten het 'vrolijke Spelen' worden. De Duitse organisatoren wilde zo de herinnering aan het dubieuze spektakel van Berlijn 1936 uitwissen. En een week lang was het ook een perfect sportfeest. Tot de vroege ochtend van 5 september 1972.
In München staat men uitgebreid stil bij de gebeurtenissen van vijftig jaar geleden. Daarbij komen de vele facetten van deze in alle opzichten unieke Spelen aan bod. In twee maanden zijn er zo’n 150 evenementen.
Decennialang hielden de Duitse autoriteiten de archieven op slot over de Palestijnse terreuraanslag tijdens de Olympische Spelen in München 1972. Journalisten Twan Huys en Evert-Jan Offringa presenteren in 'Ankie, de olympische weduwe' nieuwe en spraakmakende feiten over het olympisch bloedbad.