Sportgeschiedenis München 1972 Sporthistorie

NOC*NSF en IOC-voorzitter Thomas Bach herdenken slachtoffers aanslag München 1972

1 september 2022
NOC*NSF en IOC-voorzitter Thomas Bach herdenken slachtoffers aanslag München 1972

In aanwezigheid van IOC-voorzitter Thomas Bach heeft NOC*NSF donderdagavond in het Olympisch Stadion de slachtoffers herdacht van de aanslag tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München. Onder de aanwezigen waren ook Ankie en Anouk Spitzer, de weduwe en dochter van één van de slachtoffers.

Ook de voorzitter van het olympisch comité van Israël en de algemeen directeur van het Duitse comité waren aanwezig. Tijdens de herdenking werd een minuut stilte gehouden.

Vijftig jaar geleden werden tijdens de Olympische Spelen elf Israëlische sporters en officials gegijzeld door een Palestijnse terreurbeweging. Ze kwamen allemaal om het leven. Tijdens de bevrijdingsactie kwam ook een Duitse politieman om het leven. Ondanks het enorme drama gingen de Spelen door.

Het stelde de aanwezige sporters voor een dilemma: doorgaan met sporten of naar huis? Tijdens het symposium ‘Het dilemma van München 1972’ werd stilgestaan bij dit dilemma en de gevolgen ervan. Met sporters en (internationale) bestuurders. Ook werd stilgestaan bij de vraag welke invloed München ’72 heeft gehad op de sport en op de edities van de Spelen daarna.

Aansluitend aan het symposium was de perspremière van ‘Ankie, de olympische weduwe’. Deze tweedelige documentaire is in opdracht van KRO-NCRV gemaakt door Twan Huys. Op 4 en 5 september wordt de documentaire uitgezonden op NPO 1.

Foto: NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg bij de olympische vlag, die halfstok hangt (foto: Roy Borghouts).

Deel dit artikel op social media: