Als je aan de slag gaat met opleiden is het allereerst van belang om twee visies op papier te zetten én die met elkaar te verbinden: jullie visie op sportkader (het fundament) en jullie visie op opleiden.
Effectief en onderbouwd opleiden sportkader
Introductie
Veel sportbonden willen graag aan de slag met het opzetten van blended learning. Oftewel, het omzetten van gestandaardiseerd onderwijs naar gemixt onderwijs, waarin o.a. offline en online leren slim worden gecombineerd. Maar is het opleidingshuis van jouw sportbond daarvoor al wel voldoende onderbouwd? Heb je bijvoorbeeld gedacht aan een visie op opleiden? Of wat het fundamentele doel is van opleiden binnen jouw bond? Onderstaand stappenplan helpt je bij het beantwoorden van deze en andere belangrijke vragen. Zodat jouw sportbond stap voor stap kan komen tot (meer) effectieve en onderbouwde opleidingen van het sportkader.
Stappenplan
Iedere maand vullen we dit stappenplan aan met theoretische achtergrondinformatie en praktische tips & tricks. Bovendien laten we per stap weten waar of bij wie je kunt aankloppen voor meer informatie of hulp. Klik op onderstaande blokken voor meer informatie per stap.
Neem voor meer informatie of vragen contact op met Annelies Martijn via de gegevens onderaan deze pagina.
1: Creëer een visie op kader en opleiden
2: Bepaal de uitgangspunten per doelgroep
Je hebt je visies uitgeschreven. De volgende stap is het bepalen van de uitgangspunten per op te leiden doelgroep. Hoe doe je dat en hoe koppel je dit aan je visies?
3: Bepaal wat er nodig is om de opleiding op te zetten
Bedenk welke factoren een rol spelen bij het opzetten en ontwikkelen van de gewenste opleidingen. Hoe verhoudt zich dat tot de visies en uitgangspunten?
4: Benoem de visie op leren
Wat is de visie op leren binnen jouw sportbond? Waar staan jullie voor, welk concreet gedrag willen jullie terugzien bij de doelgroepen die worden opgeleid? Ook hier zoek je weer de koppeling met de eerder beschreven visies en uitgangspunten per doelgroep.
5: Uitleg Kwalificatie Structuur Sport (KSS) en Nederlands Kwalificatiekader (NLQF)
Hoe werken de Kwalificatie Structuur Sport (KSS) en het Nederlands Kwalificatiekader (NLQF) en hoe kan ik op basis hiervan opleidingen maken?
6: Hoe vertaal ik de KSS/NLQF naar mijn opleidingen?
Hoe vertaal ik de KSS/NLQF naar mijn opleidingen?
7. Hoe gebruik ik de Toetsdocumenten en het Toetsregelement?
Hier kijk je hoe je de werkprocessen en criteria kunt toetsen door middel van een Proeve van Bekwaamheid (PVB).
8: Ontwerp lesdoelen op basis van de KSS/NLQF
Hoe kan ik de Kwalificatie Structuur Sport (KSS) en het Nederlands Kwalificatiekader (NLQF) gebruiken om op basis van de beschreven leeruitkomsten lesdoelen te maken?
9: Ontwerp bijpassende leeractiviteiten
Ontwerp leeractiviteiten die passen bij de lesdoelen, uitgangspunten van de doelgroep, voorkeuren van de docent en de bepalende factoren van de doelgroep.
10: Gebruik effectieve werkvormen
Bepaal op basis van de leeractiviteiten de meest effectieve werkvorm(en).
11: Toepassen trends binnen sportopleidingen
De afgelopen twee jaar zijn er veel verschillende onderwijstrends voorbij gekomen. Denk aan Blended Learning, Hyflex onderwijs en hybride onderwijs. Wat past het beste bij jouw sportopleidingen en hoe pas je een trend goed toe?
12: Stuur een onderwerp in waar je meer over wilt weten
Zijn er onderwerpen waar je na het doorlopen van de voorgaande 9 stappen meer over wilt weten? Stuur ze in! Dat kan door te mailen naar Annelies Martijn via annelies.martijn@nocnsf.nl.
Contact
Heb je vragen? Neem contact op met Annelies Martijn.