
‘Tour de Cultuur’ richt zich op het creëren van begrip, bewustwording en inclusiviteit binnen de vereniging, waarin mensen met diverse achtergronden samenkomen. Er zijn gesprekken gevoerd met en bij lokale gemeenschappen en er zijn activiteiten georganiseerd, zoals een discussieavond en een multiculturele zeskamp. Dit heeft geleid tot een cultuurverandering binnen de vereniging: ongeschreven regels worden herzien en de betrokkenheid van ouders is vergroot. Problemen zijn verminderd, er zijn meer vrijwilligers actief en de sportomgeving is inclusiever geworden.
Aanleiding
Het project is ontstaan naar aanleiding van een aantal incidenten rond twee (jeugd)elftallen met relatief veel spelers met een migratieachtergrond. ‘Tour de Cultuur’ kwam voort uit de behoefte om de vereniging te verenigen.
Doel en doelgroep
De vereniging wil een club zijn ‘voor iedereen en voor altijd’. Dat betekent dat iedereen begrip moet hebben voor elkaars achtergrond. Minder vooroordelen, meer bewustwording en betere samenwerking dragen eraan bij dat problemen met jeugdleden worden teruggedrongen. De aanleiding lag bij de jeugdleden met een Nederlandse en niet-Nederlandse achtergrond, maar ook ouders, begeleiders en vrijwilligers zijn belangrijke betrokkenen.
Concept
De initiatiefnemers gingen in gesprek met de Venrayse samenleving, waaronder raadsleden, vertegenwoordigers van de moskee en leden met een migratieachtergrond. Dit leidde tot het idee voor een clubsessie. Tijdens deze sessie werd duidelijk dat cultuur een belangrijke rol speelt binnen de vereniging. Veel activiteiten waren gebaseerd op ongeschreven regels en Nederlandse gewoonten, zoals op tijd komen en vrijwilligerswerk doen. Deze normen verschilden sterk van die in andere culturen.
Na een vervolgsessie in kleiner comité besloot SV Venray om het project ‘Tour de Cultuur’ te starten. Ze wilden in contact komen met verschillende gemeenschappen en bezochten zes groepen, waaronder de Somalische, Syrische, Marokkaanse en Turkse gemeenschappen. In de zomer organiseerden ze een multiculturele zeskamp, waarbij elke gemeenschap een spel presenteerde.
Na het succes van de zeskamp volgde een discussieavond waarin vragen werden besproken over hoe de vereniging werd ervaren en hoe andere culturen beter betrokken konden worden. De stuurgroep concludeerde dat de avond veel vrijwilligers opleverde, dat er meer begrip en betrokkenheid was en dat de sfeer was verbeterd.
Leerpunten en uitkomsten:
- Goede probleemanalyse: Er werd inzicht verkregen in de noodzaak om actie te ondernemen tegen agressie en discriminatie op het veld. Ook werd vastgesteld dat ouders met een migratieachtergrond minder aanwezig en betrokken waren.
- Bewust gebruik van maatschappelijke achtergrond, affiniteit en expertise van bestuurders en commissieleden zorgde voor een sterke samenstelling van de werkgroep.
- Gevoel van urgentie voor de dialoog tussen verschillende culturen leidde tot het idee ‘Tour de Cultuur’, waarbij actief verbinding werd gezocht door uitleg te geven over het verenigingsleven en mensen uit te nodigen bij de club.
- Interculturele vaardigheden en verbindende kwaliteiten van de werkgroep, zoals goede gesprekstechnieken, luistervaardigheid, gepaste tone of voice, inlevingsvermogen en het tonen van kwetsbaarheid, resulteerden in ontmoetingen zoals thuisbezoeken tussen werkgroepleden, clubleden en ouders van diverse achtergronden. Dit leidde tot beter begrip tussen verschillende groepen.
- Enthousiasmeren en activeren: De werkgroep wist mensen met verschillende achtergronden te betrekken, wat resulteerde in een grote opkomst bij clubbijeenkomsten en grotere betrokkenheid. De activiteiten werden als passend en succesvol ervaren.
Het voorbeeld van voetbalvereniging SV Venray sluit aan bij de randvoorwaarde ‘alle jeugd heeft een sociaal veilige sportplek’.
Aanvullende informatie
Meer informatie en andere praktijkverhalen
Lees meer informatie en praktijkvoorbeelden over Jeugdsport. Ook vind je op Sportakkoord.nl praktijkverhalen over verschillende andere thema’s.