Sportdeelname Jeugdsport

Jeugd leidt Jeugd op bij ABS Handbal uit Bathmen

28 juli 2025
Jeugd leidt Jeugd op bij ABS Handbal uit Bathmen

ABS Bathmen, een omni-sportvereniging in Bathmen, had moeite met het vinden van jeugdtrainers voor de speltak handbal, een probleem dat tijdens de coronapandemie verergerde. Om dit op te lossen, werd project EF opgezet: oudere jeugdleden gingen de jongste jeugd (E- en F-jeugd) trainen, onder begeleiding van een professionele trainer. Het doel was om de trainingen te blijven faciliteren en ook om te voorkomen dat jeugdleden zouden afhaken door slechte kwaliteit of het ontbreken van trainingen. 

Het project werd succesvol uitgevoerd. Er werd een projectteam opgericht en een plan opgesteld, dat eerst met het bestuur van de vereniging werd besproken. Na groen licht werden oudere jeugdleden benaderd en vonden online bijeenkomsten plaats voor zowel de jeugdleden die training gingen als krijgen. Het project loste het trainersprobleem op, leidde tot een toename van nieuwe leden en verhoogde de betrokkenheid van oudere jeugdleden in vrijwilligersrollen. Het initiatief won prijzen, kreeg aandacht van sponsoren, wat bijdroeg aan een vitalere vereniging met een stabiele basis en zelden uitgevallen trainingen.

Aanleiding

Al geruime tijd had de vereniging moeite om voldoende jeugdtrainers te vinden, wat tijdens de corona periode alleen maar lastiger werd. Vertrouwde oplossingen zoals het werven van vrijwilligers binnen de vereniging, samenwerking met andere verenigingen of het betrekken van ouders boden niet de oplossing. De situatie dreigde ten koste te gaan van de continuïteit van de training, van de trainingskwaliteit en daarmee ook het ledenbehoud. De vereniging besefte dat er iets moest veranderen. De inspiratie kwam van het eigen D1-team, dat op school al een begeleidende rol vervulde voor jongere kinderen Iemand van de NHV in het netwerk van de vereniging hielp bij het leggen van het fundament voor project EF.

Doel en doelgroep

Het primaire doel was helder: trainingen moesten kunnen doorgaan, ongeacht omstandigheden, om te voorkomen dat jeugdleden zouden afhaken bij gebrek aan aanbod of kwaliteit. De focus lag op de E- en F-jeugd, die extra kwetsbaar was voor uitval. Door juist de oudere jeugd – rond het eind van de basisschoolleeftijd – te betrekken als trainers, werd er een nieuwe bron van energie, betrokkenheid en continuïteit aangeboord binnen de vereniging.

Concept

Het idee werd zorgvuldig uitgewerkt en stapsgewijs uitgerold. Kinderen die net op het punt stonden naar de middelbare school te gaan, werden persoonlijk benaderd. Ouders werden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst waarin, met behulp van een ontwikkelmodel, werd uitgelegd waarom het verantwoord én waardevol is dat jonge kinderen training krijgen van iets oudere jeugd. Met ondersteuning van een professionele trainer, MBO-studenten en een oud-docent/trainer werd het project begeleid en gewaarborgd.

Een werkgroep ‘Project EF’ werd opgericht en in samenwerking met de bond werd een clinic georganiseerd voor jeugd en ouders, met spelvormen die aansloten bij de belevingswereld van de kinderen. Cruciaal was het doorbreken van de traditionele denkwijze binnen de vereniging. Menigeen hield zich lang vast aan het idee dat alleen gecertificeerde volwassenen training konden geven. Met steun van de bond, succesverhalen van andere verenigingen en zichtbaar enthousiasme van de jeugd, werd ook het bestuur overtuigd.

Leerpunten

  • Overtuigingskracht en geduld: Het project vereiste veel inspanning om sceptici, te overtuigen van de effectiviteit van het idee.
  • Betrokkenheid van de bond: De NHV-clinic en ondersteuning vanuit het netwerk van de bond speelden een cruciale rol in het overtuigen van zowel ouders als bestuur.
  • Doorbreken van traditionele denkwijzen: Het project leerde dat het traditionele idee van gecertificeerde volwassenen als enige trainers kan worden losgelaten, met succes.
  • Jeugd als trainer: Het inzetten van oudere jeugdleden als trainers bleek niet alleen haalbaar, maar leverde ook aanzienlijke voordelen op voor hun persoonlijke ontwikkeling.
  • Gebruik van subsidies: De subsidie van het NHV zorgde ervoor dat het project goed werd uitgerold en ondersteund.
  • Aantrekken van nieuwe sponsoren: Het succes van het project leidde tot de aantrekking van nieuwe sponsoren die de vereniging versterkten.
  • Aanstekelijk enthousiasme: De betrokkenheid van de jeugdleden werkte als een olievlek, met steeds meer vrijwilligers die zich aanmeldden voor andere functies binnen de vereniging.
  • Groei van de vereniging: Het project leidde tot een vitalere vereniging, met een stabiele trainingsaanbod en een actieve doorstroom naar andere vrijwilligersrollen.

Resultaten

Het project EF loste het trainersprobleem op en leidde tot meer F-jeugdleden (verdubbeld t.o.v. 2020) en een grotere betrokkenheid van oudere jeugd. Dit zorgde voor een stabiele basis met zelden uitvallende trainingen. Het project creëerde positieve aandacht onder de  sponsoren, won de Innovatieprijs van de NHV en stimuleerde de doorstroom van jeugdleden naar andere vrijwilligersrollen, zoals scheidsrechters, commissieleden en bestuursleden.

Het voorbeeld van de ABS Bathmen sluit aan bij randvoorwaarde ‘Iedereen die voor de groep staat zorgt voor een verantwoorde ontwikkeling’. 

Deel dit artikel op social media: