
De Warrior Academy heeft twee vestigingen in Lelystad en Almere en brengt wekelijks 700 kinderen in beweging. De sportschool combineert vechtsporttraining met persoonlijke ontwikkeling. Beide thema’s zijn even belangrijk en komen in elke training aan bod via psychofysiek trainen. Kinderen ontvangen slipjes voor zowel sociale als sporttechnische vaardigheden, zodat zichtbaar is dat beide thema’s tellen. Ook buiten de sportschool worden kinderen gestimuleerd door een lesboekje met opdrachten en ouderinformatie. Dit helpt ouders te betrekken bij de ontwikkeling van hun kind. De aanpak van de Warrior Academy is een teken dat deze club zich bewust is van hun rol als derde opvoeder.
Aanleiding
De Warrior Academy startte 20 jaar geleden als een uit de hand gelopen hobby (vechtsport) van de eigenaar. Het aanbod was eerst alleen gericht op volwassenen. Aanvankelijk werd gedacht dat de combinatie van vechtsport en persoonlijke ontwikkeling niet geschikt was voor kinderen. De volwassenen begonnen echter steeds vaker te vragen of hun kinderen ook mochten langskomen. Vanuit die vraag is de focus geleidelijk verlegd naar jeugdtrainingen. De Warrior Academy doet mee aan het Sport en Zorg programma van NOC*NSF, in samenwerking met de gemeente Almere.
Doelgroep
De Warrior richt zich op drie doelgroepen: kinderen (onder de 18), volwassenen en 50-plus. 90 procent van de leden zijn kinderen, waaronder kinderen met extra ondersteuningsbehoeften.
Doel
Kinderen ontwikkelen zich zowel fysiek als mentaal via vechtsport. Warrior Academy positioneert zichzelf als een plek waar zelfverdediging (technisch) en persoonlijke groei hand in hand gaan.
Aanpak
De aanpak van Warrior Academy is ontstaan vanuit de vraag hoe vechtsport ook buiten de mat betekenisvol kan zijn, aangezien vechtsport in het dagelijks leven nauwelijks gebruikt mag worden, namelijk alleen voor zelfverdediging. De eigenaar ontwikkelde samen met een pedagoog een aanbod dat werd gekoppeld aan persoonlijke ontwikkeling. Inmiddels is dit aanbod gegoten in een curriculum.
De aanpak bestaat uit drie delen:
- Sporten en bewegen op de mat
- Persoonlijke ontwikkeling op de mat
- Persoonlijke ontwikkeling naast de mat
Op de mat
Elke training begint met een kringgesprek, waarin kinderen vertellen over de opdrachten uit hun lesboekje. Daarna volgt de fysieke training, waarbij naast beter worden in de vechtsport ook gecoacht wordt op mindset en weerbaarheid. Dit noemt men psychofysiek trainen. Kinderen hebben twee slipjes en één band. Eén slip vertelt over de sporttechnische vooruitgang, de andere slip over de sociale ontwikkeling. Samen bepalen ze de kleur van de band. Dit systeem maakt sociale groei even zichtbaar als sportieve vooruitgang en motiveert kinderen op beide gebieden. Trainers volgen een interne opleiding die zich richt op zowel technische coaching als mentale en sociale begeleiding.
Naast de mat
De Warrior Academy heeft een lesboekje ontwikkeld voor ouders en kinderen. Het lesboekje bevat voor kinderen opdrachten zoals ‘ik heb mijn bed netjes opgemaakt’ en ‘ik heb mijn leraar respectvol behandeld’. Dit helpt kinderen hun ontwikkeling ook buiten de trainingen voort te zetten. Voor ouders biedt het boekje handvatten over onderwerpen zoals positieve mindset, hoe ze dit kunnen bewerkstelligen en kunnen monitoren. De betrokkenheid van ouders is cruciaal om gedragsverandering bij kinderen te realiseren.
Samenwerking met de zorg
Vanuit het traject Sport en Zorg van NOC*NSF wordt er gewerkt aan een betere samenwerking met zorgpartijen. Momenteel wijzen zorgpartijen kinderen regelmatig door naar Warrior Academy. In veel gevallen vindt een warme overdracht plaats via telefonisch contact of een intakegesprek. Op dit moment zoekt de Warrior Academy zelf geen actieve samenwerkingen met zorginstellingen.
Resultaten
- Twee vestigingen
- Wekelijks 700 kinderen in beweging
Leerpunten en uitkomsten
- De trainingen richten zich niet alleen op fysieke kracht, maar leggen ook de nadruk op persoonlijke ontwikkeling. Dit resulteert in psychofysieke trainingen, waarbij een kind niet alleen sporttechnisch beter wordt, maar zich ook op mentaal en sociaal vlak ontwikkelt.
- De Warrior Academy stimuleert kinderen om actief met zelfontwikkeling bezig te zijn, zowel binnen als buiten de club, door middel van een fysiek boekje met opdrachten. Hierdoor ontwikkelen kinderen zich niet alleen op de mat, maar ook buiten de sportschool.
- In het boekje van de Warrior Academy worden naast de opdrachten voor kinderen ook concepten als ‘positieve mindset’ uitgelegd, zodat ouders begrijpen waarmee hun kind bezig is. Dit zorgt ervoor dat ouders actief worden betrokken bij de ontwikkeling van hun kind.
- Naast het aanleren van sporttechnische vaardigheden krijgen jeugdleden slipjes als beloning voor hun sociale vaardigheden. Dit benadrukt het belang van sociale ontwikkeling naast technische vaardigheden.
- De Warrior Academy hanteert een drieledige aanpak, waarbij sporten en bewegen op de mat, persoonlijke ontwikkeling op de mat en persoonlijke ontwikkeling naast de mat worden gecombineerd. Dit onderstreept dat de Warrior Academy zich bewust is van haar rol als opvoeder.
Het voorbeeld van de Warrior Academy sluit aan bij de randvoorwaarde ‘Iedereen die voor de groep staat zorgt voor een verantwoorde ontwikkeling’.
Meer informatie en andere praktijkverhalen
Lees meer informatie en praktijkvoorbeelden over Jeugdsport. Ook vind je op Sportakkoord.nl praktijkverhalen over verschillende andere thema’s.