Topsport Paralympisch Parijs 2024

37 procent van paralympiërs begon carrière op Talentdag

23 augustus 2024
37 procent van paralympiërs begon carrière op Talentdag

“Het bleek één van de belangrijkste dagen van mijn leven” 

37 procent van de Nederlandse paralympiërs in Parijs begon hun carrière op een Paralympische Talentdag. Nooit eerder was dat percentage zo hoog. Het gaat om 31 van de 84 sporters, die samen 8 gouden medailles hebben gewonnen op eerdere Spelen. “De Paralympische Talentdag kan een groot verschil maken in het leven van een sporter,” zegt Gabriëlla van Driel, projectleider paralympische en aangepaste sporten bij NOC*NSF. 

Rolstoelbasketbalster Bo Kramer, paratriatleet Maurits Morsink en paralympisch wielrenner Tristan Bangma zijn drie van de 31 TeamNL’ers die in Parijs zullen strijden om medailles en zich ooit op een Talentdag meldden. Bo en Tristan wonnen op eerdere Spelen goud, en ook in Parijs hebben ze kansen op het hoogste podium. 

Paralympisch debuut

Maurits Morsink maakt in Parijs zijn paralympische debuut. Hij zou deze kans nooit hebben gekregen als hij zich in 2015 niet had aangemeld voor de Talentdag, vertelt hij. Ondanks verminderde kracht en controle aan de rechterzijde van zijn lichaam door een hersenbloeding tijdens zijn geboorte, had hij als jongere bij reguliere sportclubs getraind. Dat paralympische sport ook voor hem een mogelijkheid was, kwam niet bij hem op, tot zijn vrienden hem aanmoedigden om zich aan te melden voor de Talentdag. “Er ging een wereld voor me open. Ik kreeg adviezen waardoor ik mijn beperkte lichaam optimaal kon gebruiken. Er is zoveel kennis in de paralympische wereld die ik niet in reguliere sporten had gevonden,” zegt Maurits. 

Sinds de eerste Talentdag in 2009 heeft deze dag zijn waarde voor sporters met een handicap bewezen. Bij de afgelopen Spelen lag het percentage van voormalig deelnemers aan de Talentdag rond de dertig procent. Projectleider Van Driel: “Het hogere aantal oud-deelnemers in Parijs komt doordat de paralympische sport bekender is geworden. Dit verhoogt ook de bekendheid van de Talentdag. We zien dat steeds meer sporters worden doorverwezen door ouders, revalidatieartsen en docenten. Dit biedt perspectief voor de Spelen van 2028 en daarna.” 

Op 20 oktober staat de volgende Talentdag op Papendal in Arnhem op het programma. “Het zou geweldig zijn als de Paralympische Spelen in Parijs nieuwe sporters inspireren om zich aan te melden. Wie weet ontdekken we daar de volgende medaillewinnaars die hun eerste stap richting een paralympische droom zetten,” aldus Van Driel. 

Nederlandse rolstoelbasketbalteam

Dat gold in 2012 voor Bo Kramer. “De Talentdag was achteraf een van de belangrijkste dagen van mijn leven”, vertelt ze. Na een zware periode waarin op 11-jarige leeftijd kanker in haar rechteronderbeen werd ontdekt, zocht ze naar een nieuwe sport die ze met de blijvende handicap aan haar been kon beoefenen. Aangemoedigd door haar vader, die coach was van het Nederlands zitvolleybalteam, bezocht ze de Talentdag. “Op het moment dat ik in een basketbalrolstoel ging zitten, was ik verkocht”, vertelt ze. Ze groeide uit tot een van de bepalende speelsters van het Nederlandse rolstoelbasketbalteam, dat zowel regerend paralympisch als wereldkampioen is. 

Startpunt van een nieuwe droom 

Ook voor Tristan Bangma was de Talentdag het startpunt van een nieuwe droom. Als kind had hij met veel plezier gekorfbald, maar dat moest hij opgeven toen hij op achtjarige leeftijd slechtziend werd. Zijn handicap maakte hem onzeker en hij miste de uitlaatklep die hij altijd in de sport vond. Toen hij besloot de Paralympische Talentdag te bezoeken, had hij aanvankelijk geen hoge verwachtingen. “Waarschijnlijk wordt het niets. Dat zeiden mijn vader en ik in de auto tegen elkaar. We zijn Friezen hè,” zegt Tristan lachend. “Ik was ontzettend gespannen. 4 oktober 2012, ik weet het nog precies. De Paralympische Spelen in Londen waren net achter de rug. Ik had de paralympische wielrenners zien winnen op tv. Dat wilde ik ook. Op de Talentdag probeerde ik atletiek, goalbal, roeien en wielrennen uit. De coaches waren allemaal enthousiast over me. Maar de keuze was snel gemaakt: wielrennen heeft mijn hart.” In Parijs mikt Tristan op 3 gouden medailles. 

Extra kans voor sporters 

Het vinden van paralympisch talent vereist voortdurende inspanning, benadrukt projectleider Van Driel. “Het gaat niet vanzelf. Er is geen specifieke plek waar we sporters met een handicap vinden; ze zijn, wat positief is, verspreid over de samenleving. De sporters die zich aanmelden op de Talentdag hebben vaak zelf al, soms met hulp van anderen, stappen gezet om een sportclub te vinden of een sporthulpmiddel te verkrijgen. De Talentdag biedt vervolgens een extra kans voor deze sporters om de stap naar topsport te maken.” 

Talentcoach TeamNL rolstoelbasketbal Irene Sloof beaamt dat. “Op de Talentdag zie ik sporters die ik anders nooit was tegengekomen. En als iemand trainbaar is, echt wil en gemotiveerd is, dan is het niveau waarop er begonnen wordt niet zo belangrijk,” zegt Sloof.

Deze sporters zullen Nederland vertegenwoordigen op de Paralympische Spelen in Parijs. Het jaartal geeft aan wanneer zij de Talentdag bezochten, en de medailles verwijzen naar hun paralympische prestaties tot aan Parijs: 

Atletiek:

Kimberly Alkemade, 2017 🥉 
Lara Baars, 2013 🥉 
Marlène van Gansewinkel, 2012 🥇🥇🥉🥉 
Cheyenne Bouthoorn, 2013 
Kiki Hendriks, 2016 
Fleur Jong, 2013 🥇 
Noelle Roorda, 2016 🥈 
Nienke Timmer, 2012 
Zara Temmink, 2019 
Noah Mbuyamba, 2017 
Levi Vloet, 2014 

Boccia:

Marco Dekker, 2017 

Rolstoelbasketbal:

Bo Kramer, 2012 🥇🥉 
Ylonne Post, 2018 
Julia van der Sprong, 2015 🥇 
Xena Wimmenhoeve, 2016 🥇 
Joeri van Liere, 2016 
Quinten Zantinge, 2011 

Rolstoeltennis:

Lizzy de Greef, 2016 
Ruben Spaargaren, 2010 
Niels Vink, 2013 🥇🥉 
Jinte Bos, 2015 
Maarten ter Hofte, 2014 

Para-triatlon:

Nico van der Burgt, 2018 
Maurits Morsink, 2015 

Para-wielrennen:

Tristan Bangma, 2012 🥇🥇🥈 
Chantal Haenen, 2017 
Martin van de Pol, 2015 
Marieke van Soest, 2016 
Mitch Valize, 2017 🥇🥇 

Para-zwemmen:

Thomas van Wanrooij, 2017 🥉 

Paralympische Talentdag 

Ieder jaar organiseert NOC*NSF een Paralympische Talentdag. Op 20 oktober vindt de eerstvolgende plaats op Papendal in Arnhem. Ben jij tussen de 12 en 35 jaar oud, sportief, gemotiveerd en heb je een lichamelijke, visuele en/of licht verstandelijke handicap? Dan ben jij wellicht de talentvolle sporter die we zoeken. Meld je aan via de pre-registratie en ontdek of jij kunt deelnemen aan de Paralympische Talentdag.  

Deel dit artikel op social media: