Topsport Paralympisch

Ontdekken, hoop en mogelijkheden bij de TeamNL Paralympische Talentdag

22 april 2024
Ontdekken, hoop en mogelijkheden bij de TeamNL Paralympische Talentdag

De TeamNL Paralympische Talentdag stond zondag in het teken van hoop, ontdekken en onbegrensde mogelijkheden. 75 deelnemers met diverse achtergronden en met verschillende beperkingen kwamen bijeen op topsportcentrum Papendal om hun talent te verkennen en hun dromen na te jagen.

Voor Gabriëlla van Driel, projectleider paralympisch sporten bij NOC*NSF, is elke editie van de Talentdag een bijzondere ervaring. "Het biedt deelnemers vaak zoveel perspectief", zegt ze. "Voor sommigen opent het een deur naar een nieuwe levensmissie." Het doel van de dag is duidelijk: deelnemers koppelen aan sporten waarin zij mogelijk succesvol kunnen zijn, en hen een kans geven om hun potentieel te verkennen.

Divers programma

Het succes van de Talentdag blijkt uit het diverse programma van de dag. Naast tafeltennis, stond ook atletiek, judo, roeien, triatlon, wielrennen, snowboarden, skiën, rolstoelbasketbal, -tennis en -ruby, boccia, zitvolleybal, boogschieten, goalball en zwemmen op het programma. Deze variatie biedt deelnemers de mogelijkheid om verschillende sporten uit te proberen en te ontdekken waar ze het meest plezier in beleven en waar hun talenten liggen.

Paralympische Talentdag Paratafeltennis 760 X 456

Testen en meten

Een toevoeging tijdens de vorige editie waren de inspanningstesten. Dit zwart op wit zetten van fysieke capaciteiten helpt de coaches om de juiste match te maken. Het kan een bevestiging zijn van wat de coaches al zien, of wat zeggen over mogelijke potentie. Sprinttesten (zowel hardlopend als in een rolstoel), het meten van lengte en gewicht, spanwijdte van de armen, een fietstest en spronghoogtetesten passeren de revue.

In de olympische sportwereld is het al jaren gebruikelijk: jonge sporters worden gemeten en getest. ‘’Dat willen we ook graag zien in de paralympische sport. We willen dat toekomstige sporters al vroeg in hun carrière vertrouwd raken met deze metingen en testen, zodat het geen verrassing meer is als ze later deelnemen aan een topsportprogramma", legt Eline Blaauw uit, Coördinator Paralympic Science SupportNL.

Studenten van de master Bewegingswetenschappen aan de VU Amsterdam en Rijksuniversiteit Groningen coördineren en ondersteunen de testen tijdens de TeamNL Paralympische Talentdag. Coördinator Blaauw vult aan: "Voor de studenten is het een unieke kans om praktijkervaring op te doen en tegelijkertijd kennis te maken met de wereld van de paralympische sport. Het is een prachtig voorbeeld van de voortdurende verbinding tussen topsport en wetenschap die we graag zien."

Paralympische Talentdag Testen En Meten

De toekomst

Sinds de start van de Talentdag in 2009 heeft het evenement zijn belang bewezen, legt Van Driel uit. "Het blijkt lastig om talentvolle sporters te bereiken. Op deze manier lukt dat wel. Maar het is zeker niet de enige vorm. Er ligt ook een verantwoordelijkheid bij bonden. Het vergt aandacht om de instroom van paralympiërs op gang te houden. De toekomst van de aanwezige talentvolle sporters ziet er veelbelovend uit. Hoewel het nog moet blijken hoeveel van de deelnemers uiteindelijk kunnen instromen in een talentenprogramma of TeamNL, is er veel vertrouwen.”

Deel dit artikel op social media: