NOC*NSF Duurzaamheid Gemeenten

Verlaag de energierekening van jouw sportaccommodatie via Sport NL Groen

24 februari 2022
Verlaag de energierekening van jouw sportaccommodatie via Sport NL Groen

Sinds de lancering in november 2021 maken al negentig partners in de sport en achttien gemeenten met in totaal 2,5 miljoen inwoners gebruik van de online verduurzamingstool Sport NL Groen. Met de aanvragen tot nu toe kan er jaarlijks al zo’n 600 ton CO2 en 1.400.000 euro aan energiekosten bespaard worden. En met behulp van gratis energiecoaches kan dit aantal de komende maanden nog veel verder toenemen. Wil jij ook aan de slag met het verlagen van de energierekening van jouw sportaccommodatie? Ga dan naar Sport NL Groen en bekijk wat verduurzamen voor jouw accommodatie oplevert. Of maak gebruik van een energiecoach, die tot 1 juli gratis aan te vragen is.

Sportsector staat voor een grote uitdaging

De sportsector staat voor een grote uitdaging. Niet alleen de coronacrisis hakt er hard in bij sportclubs, ook de energierekening doet een aardige duit in de zak. De gas- en energieprijzen zijn de afgelopen maanden enorm gestegen en veel sportclubs hebben de eerste energierekening van het jaar inmiddels ontvangen. Bij een deel van de clubs zijn de kosten ongeveer verdubbeld ten opzichte van vorige maand. Hoog tijd dus om de energielasten structureel omlaag te brengen. Want zo houden we de sport toekomstbestendig.

Verduurzamen met behulp van Sport NL Groen

Om sportclubs een duwtje in de rug te geven, werd Sport NL Groen gelanceerd. Gerben van Hardeveld, programmamanager Sportinfrastructuur bij NOC*NSF: "We zien de vraag naar verduurzaming toenemen bij sportclubs, want hiermee kunnen de energiekosten structureel worden verlaagd. Maar we zien ook dat het soms lastig is om door de beschikbare maatregelen, subsidies en financieringsmogelijkheden heen te navigeren."

"Daarom is Sport NL Groen in het leven geroepen: een online tool waar je gratis advies krijgt voor de verduurzaming van je sportclub, met inzicht in alle subsidies en de goedkoopste leningen. Maar dat is nog niet alles, want tot 1 juli 2022 kunnen sportverenigingen en sportondernemers via de tool ook een gratis energiecoach aanvragen ter waarde van 750 euro."

Inzetten gratis energiecoach

Paul Steinpatz van de Hilversumse Sportvereniging Wasmeer maakte recent met zijn club al gebruik van zo’n gratis energiecoach. Hij legt uit waarom: "Ons nieuwe duurzame clubhuis heeft in 2017 de deuren geopend. Daarna wilden wij nog een stap verder gaan en zijn we samen met een energiecoach van De Groene Club de mogelijkheden gaan bekijken. Naast ledverlichting is toen geadviseerd om via een BOSA subsidie ook te investeren in zonnepanelen. Die zijn in juli 2021 geplaatst en daarmee hebben we al ruim 1500 euro op de energierekening bespaard. Daarnaast kunnen wij sinds afgelopen kerst ook stroom teruggeven aan het net. Dat is lekker voor de clubkas."

Ook Korfbalvereniging AKV ‘t Capproen uit Hellevoetsluis is met behulp van een energiecoach aan de slag gegaan. Penningmeester Marlies van Halderen: "De vraag naar het verduurzamen van onze accommodatie speelde al langer. Natuurlijk vanuit maatschappelijk oogpunt maar ook zeker om financiële redenen. Het gratis adviestraject van een energiecoach van Sportstroom heeft ons over de drempel getrokken."

"Op basis van de energiescan hebben we eerst alle binnenruimtes voorzien van ledverlichting en sinds oktober liggen er twintig zonnepanelen op ons platte dak. Een subsidie van de gemeente en de BOSA subsidie maakte het financieel erg interessant om juist nu te investeren. En we zijn nog niet klaar met verduurzamen, dit smaakt naar meer."

Al 600 ton CO2 en 1.400.000 euro besparing gevonden

Vanaf het moment dat de tool gelanceerd werd afgelopen november, weten sportbonden, sportclubs en sportondernemers de tool te vinden. Inmiddels stromen de aanvragen binnen en zijn er al diverse energiecoaches en concrete offertes aangevraagd.

Ook gemeenten vinden hun weg naar Sport NL Groen

Naast sportclubs en sportondernemers, maken ook diverse gemeentes al gebruik van Sport NL Groen. Via de tool krijgen zij inzicht in alle sportaccommodaties binnen hun gemeente. Op die manier kunnen ze zelf een routekaart opstellen voor het verduurzamen van het sportvastgoed dat in eigendom is van de gemeente.

Zo maakt lanceergemeente Den Haag al veelvuldig gebruik van Sport NL Groen. Hilbert Bredemeijer, wethouder Sport bij Gemeente Den Haag, licht toe: "Den Haag is de lanceergemeente en daar ben ik ontzettend trots op. We staan nu op een punt waarop we de sport klaar kunnen maken voor de toekomst en daarin spelen duurzaamheid en financiële gezondheid een belangrijke rol. Sport NL Groen sluit daar heel goed bij aan. Je kunt als gemeente dankzij de tool heel goed zien wat ervoor nodig is om je goed voor te bereiden op de toekomst, zowel op korte en lange termijn. Dus ik zou, als lanceergemeente, iedere andere gemeente op willen roepen om ook gebruik te maken van Sport NL Groen."

Aan de slag met verlagen energierekening?

Wil jij ook aan de slag met het verlagen van de energierekening van jouw sportaccommodatie?

Ga dan naar Sport NL Groen en bekijk wat verduurzamen voor jouw accommodatie oplevert. Of maak gebruik van een energiecoach, die tot 1 juli gratis aan te vragen is.

Deel dit artikel op social media: