NOC*NSF Sportverenigingen Duurzaamheid Sportbonden

Online tool Sport NL Groen maakt verduurzaming sportclubs in Nederland toegankelijk

10 november 2021
Online tool Sport NL Groen maakt verduurzaming sportclubs in Nederland toegankelijk

De komst van de nieuwe online tool Sport NL Groen maakt verduurzamen toegankelijk en rendabel voor alle sportclubs in Nederland. Een mooi voorbeeld waarbij verschillende partijen de handen ineen slaan om verduurzaming in de sportsector te versnellen, vinden de gezamenlijke partners van de Routekaart Verduurzaming Sport.

De Rijksoverheid, sportsector en gemeenten trekken gezamenlijk op om de duurzaamheidsambities in de sportsector waar te maken. Sport NL Groen biedt een waardevolle bijdrage hierin. Sport NL Groen is een onafhankelijke, online tool waar alle aspecten van verduurzaming samenkomen. Alle sportclubs, maar ook gemeenten krijgen gratis advies van energiecoaches over hoe ze hun sportaccommodaties kunnen verduurzamen.

Behalve duurzaamheidsadvies, kunnen sportclubs informatie krijgen over landelijke en regionale subsidies en financieringsmogelijkheden. Clubs kunnen vervolgens zelf kiezen hoe ze willen verduurzamen en met welke partijen.

Circulaire sportsector in 2050

In 2050 zijn alle sportaccommodaties CO2-arm, worden alle sportvelden duurzaam beheerd en is de sportsector circulair. Dat staat in de Routekaart Verduurzaming Sport, een initiatief van NOC*NSF, het Kenniscentrum Sport & Bewegen, Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSNC) en het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS). Om deze doelstellingen te realiseren, is in samenwerking met CFP Green Buildings op 10 november de duurzaamheidstool Sport NL Groen gelanceerd.

De gezamenlijke missie is om in 2030 in de sportsector een CO2-reductie van 49 procent te realiseren- ten opzichte van 1990. "Het verduurzamen van 10.000 sportaccommodaties, die door zo’n 22.000 sportclubs en sportondernemers worden gebruikt, biedt veel kansen om de Nederlandse sportsector toekomstbestendig te maken", zegt Richard Kaper namens NOC*NSF.
Sport NL Groen maakt verduurzamen eenvoudig en winstgevend.

"Voorheen konden sportclubs gebruik maken van de begeleidingstrajecten om te verduurzamen. Inmiddels hebben al 1.750 sportclubs hun sportaccommodatie verduurzaamd. Sport NL Groen is een vervolg hierop, zodat nog meer clubs toekomstbestendig worden", zegt Kaper.

Wil je weten hoe Sport NL Groen jouw sportclub kan helpen verduurzamen? Bekijk de website met video waarin wordt uitgelegd hoe de tool werkt, wat je ermee kan en hoe verduurzaming bijdraagt aan een gezonde toekomst voor de sport. Sport NL Groen is ontwikkeld en wordt onderhouden door het bedrijf CFP Green Buildings.

Over de Routekaart Verduurzaming Sport

Sport NL Groen is een initiatief van de Routekaart Verduurzaming Sport. De volgende organisaties werken gezamenlijk aan het realiseren van de missie en ambities van deze Routekaart: NOC*NSF, Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSNC), Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) en het Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Deel dit artikel op social media: