Inhoudsopgave
Sport levert Nederland veel op. Sport heeft een positieve invloed op economie, innovatie, gezondheid, sociale cohesie, nationale trots, opvoeding en normen en waarden. We winnen veel met sport.
Sport en normen en waarden
Wat we denken en doen wordt mede door sport bepaald. Sport is van invloed op onze normen en waarden. Aangezien sport een steeds belangrijkere plaats in onze samenleving inneemt, neemt de invloed van sport op ons doen en laten ook toe. Sport schetst de kaders en de spelregels, ook voor het dagelijkse leven. Van sport kunnen we leren. Om het samen goed met elkaar te hebben en het maximale uit het leven te halen.
Sport en opvoeding
Sport helpt jongeren opvoeden. Het leert ze wie ze zijn, wat er van ze verwacht wordt en hoe ze zich moeten gedragen. Tegelijkertijd gaat sport antisociaal gedrag en criminaliteit onder jongeren tegen en draagt het bij aan hun persoonlijke ontwikkeling en schoolprestaties. Reden te meer om jongeren aan het sporten te krijgen. NOC*NSF maakt zich daar graag sterk voor. We willen 10% meer mensen aan het sporten krijgen, dus ook 10% meer jongeren.
Sport en innovatie
Innovaties vormen de basis van vooruitgang voor elke maatschappij. Sport draagt daar voor een belangrijk deel aan bij. Tegelijkertijd zijn innovaties nodig om op topniveau te blijven presteren en aan te haken bij de mondiale sport-elite. Een plaats bij de top 10 is het streven. Daarbij, consumenten, dus ook sportconsumenten, zijn veeleisend en willen verrast worden met nieuwe technologieën en mogelijkheden.
Sport en economie
Meer dan de helft van alle Nederlanders beoefent actief een sport, een derde gaat naar sportwedstrijden en met zijn allen kijken we massaal naar sport op tv. Sport is daarmee niet alleen van maatschappelijk belang maar ook van economisch belang. Sport is een serieuze industrie die voor banen en inkomen zorgt. Door meer mensen aan het sporten te krijgen, verrijken we onze economie.
Sport en sociale cohesie
Sport verbindt en verbroedert. Het zorgt voor meer begrip en respect voor elkaar, en daarmee voor een beter evenwicht in de samenleving, wat we juist nu goed kunnen gebruiken. Deelnemen aan sport betekent vaak ook deelnemen aan de maatschappij. Hoe meer mensen deelnemen, hoe gezonder Nederland wordt.
Sport en nationale trots
Toen Epke Zonderland goud won tijdens de Olympische Spelen in Londen, stond Nederland op de banken, en de Nederlandse hockeydames waren destijds van ons allemaal. Topsportprestaties maken trots en dragen bij aan onze nationale identiteit. Het zorgt voor verbinding en gemeenschappelijke verhalen. Dat doet niet alleen de mens goed, maar ook de samenleving. Het rechtvaardigt het streven van NOC*NSF naar een permanente plaats in de top 10 wereldwijd.
Sport en gezondheid
We zitten teveel en bewegen te weinig. Daarom wil NOC*NSF het aantal sportende mensen de komende jaren met 10 procent verhogen. Sport is goed voor de gezondheid. Tegelijkertijd draagt sport bij aan een fitte en vitale samenleving, waardoor de gezondheidszorg minder belast wordt. Zeker met het oog op toenemende vergrijzing in Nederland is dat een niet onbelangrijk gegeven.