Naam: Eric Swinkels 
Geboren: 30 maart 1949 te Best
Sport: schieten

Olympische Spelen XXVI Atlanta 1996
Onderdeel: kleiduiven skeet
Prestatie: 32ste plaats

Olympische Spelen XXV Barcelona 1992
Onderdeel: kleiduiven skeet
Prestatie: achtste plaats met 197 treffers

Olympische Spelen XXIV Seoel 1988
Onderdeel: kleiduiven skeet
Prestatie: negende plaats met 196 treffers

Olympische Spelen XXIII Los Angeles 1984
Onderdeel: kleiduiven skeet
Prestatie: tiende plaats met 193 treffers

Olympische Spelen XXII Montréal 1976
Onderdeel: kleiduiven skeet 
Prestatie: zilver met 198 treffers

Olympische Spelen XXI München 1972
Onderdeel: kleiduiven skeet
Prestatie: 35ste plaats met 186 treffers

Eric Swinkels deed tussen 1972 en 1996 zes keer mee aan de Olympische Spelen. De wapenhandelaar uit het Brabantse Best was daarmee Nederlands recordhouder, samen met schermer Arie de Jong (1906-1928), totdat amazone Anky van Grunsven in 2012 aan haar zevende Spelen deelnam. Tijdens de openingsceremonie van Barcelona 1992 droeg Swinkels de Nederlandse vlag. Maar zijn mooiste Olympische herinnering zal hij toch aan zijn tweede optreden hebben overgehouden: in Montréal 1976 veroverde hij verrassend het zilver.

Op een winderig veldje in de vlakte bij het plaatsje L'Acadie, op zo'n vijftig kilometer van Montréal, werden alle voorspellingen aan flarden geschoten. De 27-jarige Eric Swinkels had zich geen plaats weten te veroveren in het rijtje van favorieten voor de olympische titel kleiduivenschieten. In 1975 eindigde hij weliswaar nog als tweede bij het wereldkampioenschap, maar zijn 27ste plaats bij het vlak voor de Spelen gehouden Europees kampioenschap had de vragen over zijn vorm en zuiverheid kaarsrecht overeind gehouden.

Ten onrechte, zoals daar in het weidse Canadese landschap bleek. Terwijl de wind een enorm obstakel bleek voor de kanshebbers op het Olympisch goud, legde Swinkels een ongelooflijke nauwkeurigheid in al zijn schoten. Slechts twee van zijn tweehonderd pogingen om 'de duif' neer te leggen misten hun doel en dat was een prestatie die alleen maar door de Tsjechoslowaak Josef Panacek werd geëvenaard.

Het kwam daardoor tot een barrage tussen de 39-jarige veiligheidsagent uit Brno en zijn twaalf jaar jongere rivaal uit Best. Op het oog was er een groot verschil tussen de twee schutters, Panacek bewoog zich krijtwit van spanning over het veld en Eric Swinkels zag er uiterst ontspannen uit. "Wat had ik nog te verliezen," vertelde de Brabander later. "Ik was al verder gekomen dan wie ook had verwacht."

Al bij zijn zevende poging van de eerste barrage miste Panacek en daardoor verkreeg Swinkels de beste kansen. Met de accuratesse van een opticien raakte hij alle 'schotels', tot de zestiende. Tot ontzetting van iedereen die hem steunde bleef 'de duif van leem' in de lucht hangen. Met één misser voor beide kandidaten werd een tweede barrage noodzakelijk. Swinkels miste opnieuw één keer, maar Panacek bleef foutloos, het goud was voor hem. Gelukkiger dan Eric Swinkels met het zilver was had hij met het goud echter nauwelijks kunnen zijn.

Bronnen:
• Kroniek Olympische Spelen, NOC 75 (Elsevier, 1987)
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• Foto: ANP