Naam: Puck Oversloot 
Geboren: 21 mei 1914 te Rotterdam
Overleden: 7 januari 2009 in Rotterdam

1932, Olympische Spelen X in Los Angeles
Sport: zwemmen
Onderdeel: 400 meter vrije slag
Prestatie: niet gestart in halve finale
Onderdeel: 100 meter rugslag
Prestatie: in de eerste serie vierde, met een tijd van 1:23,5; uitgeschakeld
Onderdeel: 4 x 100 meter estafette
Prestatie: zilver in 4:47,5

Puck Oversloot was lid van zwemclub O.D.Z. uit Rotterdam. Het Nederlandse vrouwenzwemmen was in die tijd op zijn best met vele olympische titels en wereldrecords. Oversloot haalde haar grootste successen in de schaduw van Zus Braun en Rie Mastenbroek, de olympische heldinnen van 1928 en 1936 – tevens lid van O.D.Z.

Door het zwemmen kreeg Oversloot al heel jong de kans om de wereld te verkennen. Op 20 november 1930 bijvoorbeeld schreef dagblad Het Vaderland:

‘Met de Batavier II zijn gisteravond de vier Nederlandsche zwemsters, welke de Hollandsche kleuren in Zuid-Afrika gaan verdedigen, Zus Braun, Jeanne Grendel, Puck Oversloot (allen O.D.Z.) en Coba Huybers (Het IJ) naar Londen vertrokken, vanwaar zij via Southampton per s.s. Windsor Castle naar Kaapstad door zullen reizen. Zij komen daar 8 December aan.’

Aangekomen in Zuid-Afrika maakten de dames een lange tocht van de ene wedstrijd na de andere. Pas op 2 maart 1931 keerden de zwemsters terug, waarmee ze dus een reis van ruim drie maanden hadden gemaakt. Oversloot was toen pas zestien jaar oud – een ongekende luxe in die tijd.

Ruim een jaar later werd ze geselecteerd voor de Olympische Spelen in Los Angeles. Op 13 juni 1932 schreef de Leeuwarder Courant:

‘Gisteren werden te Tilburg de laatste zwemproeven gehouden om te bepalen welke dames de eer waardig gekeurd zouden worden om de kleuren in Los Angeles op de 4 X 100 M. estafette vrije slag te verdedigen. De uitverkorenen (inclusief reserve) zijn de dames Den Ouden, Laddé, Philipsen – Braun, Oversloot en Vierdag.’

Die reservezwemmer - in dit geval Oversloot - zou een cruciale rol spelen op die Spelen. Vlak voor de finale van de estafette werd Zus Braun namelijk met 41,7 graden koorts opgenomen in een ziekenhuis, waar ze op het randje van de dood zweefde. De officiële reden hiervoor was een insectenbeet, toen Braun als toeschouwer in het zwembad zat. Er was ook een theorie dat de zwemster moedwillig was gestoken met een injectienaald om haar kansen op olympisch goud te verminderen. Voor de Amerikaanse zwemster Eleanor Holm zou een Hollywood-contract klaarliggen als ze kampioen zou worden, en om te voorkomen dat ze die misliep, moest Braun worden uitgeschakeld.

Ook werd vermoed dat er een goksyndicaat achter zat, wat niet geheel onaannemelijk hoefde te zijn. In 1932 werd er stevig gegokt op de uitslagen van wedstrijden. Het was in ieder geval een affaire, die in Nederland de voorpagina’s haalde.

Hoewel Oversloot zich al had geplaatst voor de halve finale op de individuele 400 meter trok ze zich terug na het drama met Braun. ‘Begrijpelijk is dat de stemming onder de Hollandsche dames zeer gedeprimeerd is,’ schreven de Nederlandse kranten. Oversloot zou diezelfde dag wél als vervanger voor Braun de estafettefinale zwemmen, waar zilver werd gewonnen. Het Vaderland:

‘Nadat Puck Oversloot tegen Miss Johns gezwommen had, namen de Vereenigde Staten een kleinen voorsprong, welke zij niet meer afstonden.’

Toen Braun eind oktober terugkeerde in Nederland was Oversloot één van de eersten die haar een knuffel gaf.

Foto: Nederlandse zwemploeg tijdens een trip in Groot-Brittannië. Van achter naar voren: Puck Oversloot, Jenny Kastein, een Engelse deelneemster, Willy den Ouden en Corrie Laddé.

Bronnen:
• www.sportgeschiedenis.nl
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• Foto: Nationale Sportfiguren, H.A. Meerum Terwogt (G.W. den Boer, 1933)