Olympische Winterspelen van Sochi 2014

Plaats: Sochi, Rusland
Datum opening: 7 februari 2014
Datum sluiting: 23 februari 2014
Aantal deelnemende landen: 88
Aantal deelnemende atleten: 2.780
Officieel geopend door: Vladimir Poetin (president van Rusland)
Olympische eed afgelegd door: 
Laatste fakkelloper: Vladislav Tretjak en Irina Rodnina

Aantal Nederlandse deelnemers: 41
Chef de mission: Maurits Hendriks
Nederlandse vlaggendrager opening: Jorien ter Mors (shorttrackster/schaatsster)
Nederlandse vlaggendrager sluiting: Bob de Jong (schaatser)

Eén medaille meer dan de acht van Vancouver. Die doelstelling sprak chef de mission Maurits Hendriks uit in aanloop naar de Olympische Spelen. In Sotsji viel alles op zijn plaats, vooral voor de Nederlandse langebaanschaatsers. Met 24 medailles beleefde Oranje de beste Winterspelen aller tijden, en sneuvelde zelfs bijna het record van de Zomerspelen van Sydney (25 plakken).

Sjinkie Knegt bezorgde Nederland de eerste shorttrackmedaille ooit. Verder kwamen alle plakken op naam van langebaanschaatsers. Bij elke afstand stond in de Adler Arena minimaal één Oranje-rijder op het podium. Volgens Hendriks zijn die successen vooral terug te voeren op de toegenomen concurrentie in eigen land voor de langebaanschaatsers, en dan vooral het model waarmee gewerkt wordt. "Het geven van ruimte aan diversiteit is erg belangrijk. De kracht van dat model moet je niet onderschatten'', concludeerde Hendriks. "Het is nog niet eerder voorgekomen dat zoveel schaatsers op hetzelfde moment in vorm waren.''

Hendriks kreeg van buitenlandse bestuurders en trainers veel complimenten. Mensen vroegen hem hoe het toch kon dat Nederland bijna alles won op het ijs. De chef de mission denkt dat de langebaanschaatsers het vanaf nu zwaar zullen krijgen. Hendriks: "Er zal op ons gejaagd worden'', zegt Hendriks. "Onze schaatsers zullen het moeilijker krijgen. Nederland wordt opgejaagd wild.''

Het shorttrack vond in Sotsji ook aansluiting met de wereldtop. Naast de medaille van Knegt noteerde Nederland verder veel klasseringen in de top 8, iets wat bij vorige Spelen vaak ondenkbaar was. Volgens Hendriks is dat de beloning voor acht jaar werken. Na de Spelen van Turijn maakte de KNSB echt werk van die sport.

De sneeuwsporten moeten nu een voorbeeld nemen aan shorttrack, zo is de baas van de Nederlandse sporters van mening. "De prestaties in de sneeuw vielen tegen. Onze verwachtingen waren hoger'', zo stelde Hendriks vast. "Twee jaar terug zijn we eigenlijk pas serieus begonnen. We moeten constateren dat die tijd niet genoeg was.''

Voor Olympic TeamNL werden de Spelen van Sochi de Spelen van de superlatieven: met een oogst van 24 medailles werd de recordscore op de Winterspelen van Nagano 1998 (11) meer dan verdubbeld. Het aantal van zes gouden plakken betekende eveneens een record voor Nederland op de Winterspelen. Het schaatstoernooi leverde Nederland 23 medailles op, wat nog nooit door een ander land was gepresteerd. Datzelfde gold voor het aantal van vier sweeps - goud, zilver en brons op hetzelfde onderdeel - op dezelfde Spelen.

Individueel veroverde Ireen Wüst vijf medailles, waarmee ze Ard Schenk afloste als meest succesvolle Nederlandse wintersporter aller tijden. De Brabantse staat nu op viermaal goud, driemaal zilver en éénmaal brons. Bob de Jong veroverde zijn vierde medaille op de 10km. Hij had daar vijf Olympische Winterspelen voor nodig. Ook dat deed niemand hem voor. Michel Mulder veroverde als eerste Nederlander goud op de 500 meter. Daarnaast pakte hij ook brons op de 1000. Een dubbelslag op de sprintafstanden was voor hem nog nooit een Nederlander gelukt.

Internationaal
Ook internationaal werden er in Sochi records gebroken. De de Noorse biatleet Ole Einar Bjørndalen veroverde tweemaal goud. Het bracht zijn totaal op twaalf gouden plakken, waarmee hij zijn landgenoot Björn Daehlie passeerde op de alltime-lijst van medaillewinnaars op de Winterspelen. Achter die twee mannen staat nu de biatlete Marit Bjørgen, die in Sotsji drie gouden medailles aan haar prijzenkast toevoegde.

En de Spelen in Rusland zorgden er ook voor dat er nu een shorttracker in de eeuwige toptien staat. De in Zuid-Korea geboren Rus Victor An steeg met stip naar de vijfde plaats door drie gouden en één bronzen plak.

De wereld van 2014
Maar zo succesvol de Spelen in Sochi verliepen, zo moeizaam verliep de aanloop er naartoe. Naarmate het evenement dichterbij kwam, nam ook de kritiek toe op de beslissing om de Winterspelen aan deze stad in deze regio toe te wijzen. Zo stegen de kosten van de organisatie van het evenement naar het astronomische bedrag van 50 miljard dollar, waarvan er naar schatting 20 miljard was opgegaan aan corrupte. Ter vergelijking: De Spelen van Sochi waren even duur als alle voorgaande Winterspelen bij elkaar.

Ook politiek bleek Rusland geen gelukkige keus. Een halfjaar voor aanvang nam het Russische parlement een wet aan, waarin het werd verboden om ‘onder minderjarigen propaganda te maken voor niet-traditionele seksuele relaties’. De veelbesproken wet - algeheel gezien als anti-homowet - leidde internationaal en ook in Nederland tot afschuw en ophef. De Britse acteur en schrijver Stephen Fry schreef een emotionele open brief en riep op tot een boycot van Sochi. De VN vroegen om intrekking, net als de sportministers van de EU (onder wie Edith Schippers).

Het IOC vroeg de Russen om opheldering. 'Sport is een mensenrecht en moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht ras, geslacht of seksuele geaardheid en vrij van discriminatie,' benadrukte IOC-president Jacques Rogge, kort voor zijn aftreden in september. Uiteindelijk kwam het IOC na overleg met de Russische autoriteiten tot de vaststelling dat de wet geen inbreuk was op het Olympic Charter. Ook kreeg het IOC de verzekering dat het niet tot problemen zou leiden, al was de wet wel van kracht tijdens de Winterspelen.

Medailleklassement:

Rank Land   Goud Zilver Brons Totaal
1 Rusland   13 11 9 33
2 Noorwegen 11 5 10 26
3 Canada   10 10 5 25
4 Verenigde Staten 9 7 12 28
5 Nederland 8 7 9 24
6 Duitsland   8 6 5 19
7 Zwitserland 6 3 2 11
8 Wit-Rusland 5 0 1 6
9 Oostenrijk 4 8 5 17
10 Frankrijk   4 4 7 15


Nederlandse medailles in Sochi:

Goud 
Schaatsen, vrouwenploeg, achtervolging: Ireen Wüst, Jorien ter Mors, Marrit Leenstra, Lotte van Beek.
Schaatsen: mannenploeg, achtervolging: Sven Kramer, Jan Blokhuijsen, Koen Verweij.
Schaatsen: Jorrit Bergsma, 10 kilometer 
Schaatsen: Jorien ter Mors, 1500 meter 
Schaatsen: Stefan Groothuis, 1000 meter 
Schaatsen: Michel Mulder, 500 meter 
Schaatsen: Ireen Wüst, 3.000 meter 
Schaatsen: Sven Kramer, 5000 meter

Zilver 
Schaatsen: Ireen Wüst, 5000 meter 
Schaatsen: Sven Kramer, 10 kilometer 
Schaatsen: Ireen Wüst, 1500 meter 
Schaatsen: Koen Verweij, 1500 meter 
Schaatsen: Ireen Wüst, 1000 meter 
Schaatsen: Jan Smeekens, 500meter 
Schaatsen: Jan Blokhuijsen, 5000 meter

Brons 
Schaatsen: Carien Kleibeuker, 5000 meter 
Schaatsen: Bob de Jong, 10 kilometer 
Schaatsen: Lotte van Beek, 1500 meter
Shorttrack: Sjinkie Knegt, 1000 meter 
Schaatsen: Margot Boer, 1000 meter 
Schaatsen: Michel Mulder, 1000 meter 
Schaatsen: Margot Boer, 500 meter 
Schaatsen: Ronald Mulder, 500 meter 
Schaatsen: Jorrit Bergsma, 5000 meter