Naam: Edwin van Calker 
Geboren: 14 juni 1979 te Gasselte

2014, Olympische Winterspelen XXII te Sotsji
Sport: bobslee
Onderdeel: tweemansbob
Prestatie: negentiende
Onderdeel: viermansbob
Prestatie: elfde

2010, Olympische Winterspelen XXI te Vancouver
Sport: bobslee
Onderdeel: tweemansbob
Prestatie: veertiende plaats
Onderdeel: viermansbob
Prestatie: niet gestart

'Durf jij wél deel te nemen aan de Spelen?' De promotieleus van de bobsleebond om talent te werven, direct na afloop van de Winterspelen in Vancouver, was vooral een harde trap na voor Edwin van Calker. De piloot van de viermansbob was de nationale pispaal, de angsthaas die, op het moment dat het er écht om ging, zijn keutel introk. Zijn misdaad: drie dagen voor de start van de wedstrijd besloot Van Calker eigenhandig dat zijn team niet zou starten.

TopBob
Woest waren ze, bij de bond. Jarenlang was fors geïnvesteerd in het bobsleeën, Nederland zou laten zien dat het met succes de strijd met traditionele bobsleelanden zou aankunnen. Het bedrijfsleven en drie technische universiteiten hadden de handen ineen geslagen in het TopBob-project, van innovatieplatform InnoSportNL en de bobsleebond. Niet lang voor de Spelen werd ook nog gauw een geavanceerde tweemansslee ontwikkeld.

Het team was goed op weg: voorafgaand aan de Spelen, op 11 januari 2009 veroveren de Nederlandse bobbers voor het eerst in de historie een podiumplaats tijdens een wereldbekerwedstrijd. Met zijn broer Arnold van Calker, Sybren Jansma en Arno Klaassen eindigden ze op slechts negen honderdsten van het Duitse team.

In Whistler, het wintersportoord bij Vancouver, sneeuwde het in februari 2010 niet. Het miezerde. En de olympische ijsbaan die moet worden bedwongen, blijkt een dodemansbaan. Letterlijk. Enkele uren voor de officiële opening van de Spelen schiet de Georgische rodelaar Nodar Kumaritashvili met een snelheid van ongeveer 140 kilometer buiten de rodelbaan en komt keihard tegen een paal naast de baan. Reanimatiepogingen mogen niet baten. Van Calker ziet het met lede ogen aan. Een jaar eerder maakte hij op hetzelfde parcours een zware crash mee, waarbij zijn broer Arnold en Arno Klaassen geblesseerd raakten.

Slecht voorgevoel
Het slechte voorgevoel wordt in de tweemansbob, met Sybren Jansma, bevestigd: ze eindigen teleurstellend als veertiende. Als de trainingen met de viermansbob vlak voor de officiële start ook nog eens voor geen meter lopen, is het vertrouwen helemaal weg. Van Calker besluit niet te starten. De nationale zondebok zocht steun bij een psycholoog en herpakte zich. Zonder steun van de bond richtte hij zijn vizier op de Olympische Spelen in Sotsji.

Dat ging heel voortvarend. In het seizoen 2011-2012 verraste Van Calker met de vierde plaats in de viermansbob op het WK in Lake Placid. Het Nederlandse kwartet miste een medaille op 0,31 seconde. Een jaar later plaatste Team Van Calker zich - opnieuw in Lake Placid - met een achtste plaats voor het olympisch toernooi in Sotsji. Daar kon de Nederlandse slee niet opnieuw stunten. Met Sybren Jansma, Arno Klaassen en Bror van der Zijde werd Van Calker elfde in de viermansbob en met Van der Zijde negentiende in de tweemansbob.

In december 2014 kondigde Edwin van Calker aan te stoppen met de wedstrijdsport. Hij gaf zijn afscheid extra glans met winst in de viermansbob bij een Europa Cupwedstrijd in Königssee.

In 2018 ging Andere Tijden Sport met Edwin van Calker terug naar Whistler. Bekijk het item hier.

Bronnen:
• 100 jaar Nederland op de Olympische Spelen (Arko Sports Media, 2012)
• ANP
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Spaar en Hout, 2012)
• Foto: ANP