Stefan Groothuis

Naam: Groothuis, Stefan
Geboren: 23 november 1981 te Wierden
Sport: schaatsen

2014, Olympische Winterspelen XXII te Sotsji
Onderdeel: 500 meter, 38ste, na val in tweede rit
Onderdeel: 1000 meter, goud in 1:08.39
Onderdeel: 1500 meter, twaalfde in 1:46.08

2010, Olympische Winterspelen XXI te Vancouver
Onderdeel: 1000 meter, vierde in 1:09,45
Onderdeel: 1500 meter, zestiende in 1:48,03

2006, Olympische Winterspelen XX te Turijn
Onderdeel: 1000 meter, achtste plaats in 1:09,57

Terwijl veel mensen hem nagenoeg hadden afgeschreven, bleef Stefan Groothuis in zichzelf geloven. De schaatser was er heilig van overtuigd dat hij op 32-jarige leeftijd nog altijd met de besten mee kon. Het geduld en het doorzettingsvermogen van de Gelderlander werden op de mooist denkbare manier beloond. In de Adler Arena van Sochi viel alles op zijn plek voor Groothuis, die op indrukwekkende wijze de olympische 1000 meter op zijn naam schreef. Het zilver ging naar de Canadees Denny Morrison en Michel Mulder veroverde brons.

De routinier vierde op het middenterrein zijn titel uitbundig met Jac Orie, de coach met wie hij al zes jaar samenwerkte. De twee vrienden maakten hoogtepunten mee, maar ook veel dieptepunten. Orie pikte Groothuis in 2008 op, nadat hij een jaar lang aan de kant had gestaan met een achillespeesblessure en Team Telfort ophield te bestaan.

Mijn relatie met de Olympische Spelen was nou niet echt gelukkig. Het is gewoon een kwestie van door blijven gaan, dat zie je maar weer
Stefan Groothuis

Bokito
Groothuis kreeg al snel de bijnaam 'Bokito', vanwege zijn enorme kracht en power. Op grote toernooien was de rijder van BrandLoyalty vaak favoriet, maar Groothuis bezweek vaak onder de druk. Bij het WK sprint in Moskou ging hij op de eerste 500 meter direct na de start onderuit en kon hij de titel vergeten. Bij het WK sprint van 2011 eindigde hij als vierde, een positie die hij ook innam bij de WK afstanden in 2009 en bij de Olympische Spelen van Vancouver op de 1000 meter.

Ruim twee jaar voor de Spelen in Sotsji rekende Groothuis eindelijk af met het imago van 'net niet'. Bij het wereldkampioenschap sprint in Calgary greep hij met overmacht de titel. Kort na dat toernooi gaf de schaatser in een openhartig interview aan dat hij in de zomer van 2011 door een diep dal was gegaan. In een opwelling kocht hij een veel te duur huis. Hij werd vader en gunde vrouw en aankomend kind een mooi onderkomen. In de nasleep van die aankoop raakte hij het spoor bijster. Op de diepste momenten van zijn depressie dacht hij na over zelfmoord, omdat hij geen uitweg meer zag. Uiteindelijk kwam Groothuis er weer bovenop.

Na een seizoen vol tegenslag herpakte de schaatser zich in december 2013 op overtuigende wijze bij het olympisch kwalificatietoernooi. In de Adler Arena sloeg Groothuis toe op het moment dat het moest en vervolmaakte hij met olympisch goud zijn loopbaan. "De weg hier naartoe was zo hectisch, er is zoveel gebeurd'', aldus Groothuis, die het tijdens de laatste rit van de 1000 meter niet droog hield. "Mijn relatie met de Olympische Spelen was nou niet echt gelukkig. Het is gewoon een kwestie van door blijven gaan, dat zie je maar weer.''

Bron: ANP
Foto: Getty Images