Mark Tuitert

Naam: Mark Tuitert 
Geboren: 4 april 1980 te Holten
Sport: langebaanschaatsen

Olympische Winterspelen XXII Sochi 2014
Onderdeel: 1500 meter
Prestatie: vijfde plaats in 1.45,42

Olympische Winterspelen XXI Vancouver 2010
Onderdeel: 1000 meter
Prestatie: vijfde plaats in 1:09,48
Onderdeel: 1500 meter
Prestatie: goud in 1:45,57
Onderdeel: ploegachtervolging
Medaille: brons

Olympische Winterspelen XX Turijn 2006
Onderdeel: ploegachtervolging
Medaille: brons

Een medaille was mogelijk, maar goud? Nee, die plak leek op de 1.500 meter voorbehouden aan de ongenaakbare Shani Davis. Schaatser Mark Tuitert reed in Vancouver op de Olympische Spelen echter de race van zijn leven en liet op de Richmond Olympic Oval iedereen op overtuigende wijze achter zich.

Tuitert noteerde in de zeventiende rit een tijd van 1.45,57. Toen leek al duidelijk dat niemand daar meer aan zou komen. Davis, die dit seizoen op de schaatsmijl vier van de vijf wereldbekerwedstrijden won, deed in de slotrace een ultieme poging. Hij ging echter in het slotdeel kapot en bleef steken op 1.46,10. Het brons ging naar de Noor Havard Bokko: 1.46,13.

Tijdens de race van Davis was Tuitert op de binnenbaan nog aan het uitrijden. Toen de Amerikaan over de finish kwam, werd de voormalig allrounder gek van geluk. Een innige omhelzing met trainer Jac Orie volgde, ook zijn ploeggenoten van Control vierden daarna het feest mee. Met een Nederlandse vlag om zijn schouders begon Tuitert, inmiddels huilend van geluk, daarna aan zijn ereronde. "Ik kan het niet geloven'', stamelde de winnaar na afloop. "Ik wist dat ik het in me had. Dit is zoveel waardering voor al die trainingsarbeid, al die opofferingen. Ik werd gedragen vandaag, iedere slag was raak.''

Nederland leverde 38 jaar eerder voor het laatst de olympisch kampioen op de 1500 meter. In Sapporo (1972) was Ard Schenk destijds de snelste. Daarna moesten de Oranje-rijders genoegen nemen met zilver, brons of helemaal niets, zoals vier jaar eerder in Turijn. Toen zegevierde de Italiaan Enrico Fabris, voor Davis en zijn Amerikaanse landgenoot Chad Hedrick.

De titel van Tuitert is in meerdere opzichten bijzonder. De schaatser won in 2004 nog de Europese allroundtitel. Vanaf 2006 legde hij zich toe op de kortere afstanden. Heel grote successen bleven echter uit. Drie dagen eerder, op de 1000 meter, moest Tuitert nog genoegen nemen met de vijfde plaats. Hij was toen boos na afloop. "Ik wil verdomme ook op het podium'', zei hij. Op het juiste moment wist hij die woede om te zetten in een perfecte race.

Mark Tuitert werd voor zijn gouden race later dat jaar uitgeroepen tot Sportman van het jaar.

Bronnen:
• ANP
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, NOC*NSF
• Foto's: ANP, Sander Stoepker