Jorrit Bergsma

Naam: Jorrit Bergsma
Geboren: 1 februari 1986 te Aldeboarn

Olympische Winterspelen XXIV Beijing 2022
Onderdeel: 10.000 meter
Prestatie: vierde
Onderdeel: massastart
Prestatie: achtste

Olympische Winterspelen XXIII PyeongChang 2018
Sport: langebaanschaatsen
Onderdeel: 10.000 meter
Medaille: zilver

Olympische Winterspelen XXII Sochi 2014
Sport: langebaanschaatsen
Onderdeel: 5.000 meter
Medaille: brons
Onderdeel: 10.000 meter
Medaille: goud

Jorrit Bergsma, Sven Kramer en Bob de Jong zorgden in Sotsji voor een clean sweep op de olympische 10.000 meter. Bergsma was met afstand de beste en klopte daarmee Sven Kramer op de langste afstand. Hij straalde van geluk toen hij zijn gouden plak kreeg omgehangen van het Duitse IOC-lid Claudia Bokel.

Eerder dat toernooi had Bergsma de eer nog aan Kramer moeten laten. Kramer won in Sochi de 5.000 meter en Bergsma moest genoegen nemen met het brons. Jan Blokhuijsen completeerde het Nederlandse podium door beslag te leggen op het zilver.

Kazachstaans paspoort
Bergsma is afkomstig uit het marathonschaatsen, waar hij onder meer tweemaal Nederlands kampioen werd op natuurijs. In het seizoen 2009/2010 vroeg hij samen met Christijn Groeneveld, Rob Hadders en Arjan Stroetinga een Kazachstaans paspoort aan, om zich namens dat land te plaatsen voor de Olympische Spelen in Vancouver. Maar omdat de autoriteiten de documenten niet op tijd in orde hadden, werd besloten het Kazachstaanse avontuur af te blazen. Later dat seizoen won Bergsma in Oostenrijk de Alternatieve Elfstedentocht.

Vier jaar later plaatste Bergsma zich 'gewoon' namens Nederland en bekroonde hij zijn olympische missie met goud. De zege werd verrassend genoemd, maar als er iemand was die de favoriet Sven Kramer kon verslaan was het Jorrit Bergsma wel. Hij bewees dat een jaar eerder al, toen hij op dezelfde baan wereldkampioen werd op de 10 kilometer.

Vier jaar later toonde Bergsma aan nog altijd tot de wereldtop te horen op de langste afstand, maar moest hij wel de Nederlandse-Canadees Ted-Jan Bloemen voor laten gaan. De onttroonde titelhouder pakte zilver met een persoonlijk record van 12.41,98. 

Bronnen:
• ANP
• NOC*NSF