Jorien ter Mors

Naam: Ter Mors, Jorien
Geboren: 21 december 1989 te Enschede
Sport: shorttrack, langebaanschaatsen

Olympische Winterspelen XXIII PyeongChang 2018
Sport: shorttrack
Onderdeel: 1.500 meter
Prestatie: vijfde plaats
Onderdeel: 3000 meter relay
Prestatie: brons
Sport: schaatsen
Onderdeel: 1.000 meter
Prestatie: goud

Olympische Winterspelen XXII Sochi 2014
Sport: shorttrack
Onderdeel: 500 meter
Prestatie: zesde plaats
Onderdeel: 1000 meter
Prestatie: vijfde plaats
Onderdeel: 1500 meter
Prestatie: vierde plaats
Onderdeel: 3000 meter relay
Prestatie: achtste plaats
Sport: schaatsen
Onderdeel: 1500 meter
Prestatie: goud in 1:53:51
Onderdeel: ploegachtervolging
Prestatie: goud in 2.58:05

Olympische Winterspelen XXI Vancouver 2010
Sport: shorttrack
Onderdeel: 500 meter
Prestatie: uitgeschakeld in series
Onderdeel: 1000 meter
Prestatie: gediskwalificeerd 
Onderdeel: 3000 meter relay
Prestatie: vierde plaats in 4:16,120

Jorien ter Mors leverde op de Olympische Spelen van Pyeongchang een unieke prestatie. Ze is volgens statistiekenbureau Gracenote de eerste vrouw die medailles wint in twee verschillende sporten op dezelfde Winterspelen. De Twentse won in Zuid-Korea goud op de 1.000 meter bij het langebaanschaatsen en voegde daar brons aan toe bij het shorttrack op de aflossing. De Tsjechische Ester Ledecka evenaarde Ter Mors op diezelfde Spelen. Zij won al heel verrassend het goud op de super-G bij het alpineskiën en als snowboardster op de parallelreuzenslalom.

Het maakte de prestatie van Jorien ter Mors niet minder bijzonder. Vier jaar eerder deed ze al een gooi naar de dubbel tijdens de Winterspelen in Sotsji. Niet de gedoodverfde favoriete Ireen Wüst, maar outsider Jorien ter Mors greep tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji verrassend de macht op de 1500 meter. Op indrukwekkende wijze werd de titelverdedigster verslagen. De Brabantse pakte weliswaar zilver, maar bleef in de Adler Arena diep teleurgesteld achter.

Voor Jorien ter Mors was de gouden medaille ook zwaar emotioneel beladen. Enige tijd voor de Spelen overleed haar vader, schaatsliefhebber en de grootste fan van zijn dochter. De Nederlandse allroundtitel die Jorien in 2013 haalde, nog in het bijzijn van haar vader, had voor haar nog veel meer waarde.

De gouden schaatsmedaille van Jorien in Sotsji was des te opmerkelijker aangezien zij van origine een shorttrackster is. Door in beide sporten op dezelfde Spelen uit te komen, leverde de Enschedese al een unieke prestatie. Chef de mission Maurits Hendriks schatte dit van tevoren naar waarde in, en gaf Ter Mors de eer de Nederlandse vlag te dragen tijdens de openingsceremonie.

Maar het grote doel van Ter Mors was het veroveren van een medaille bij het shorttrack. Die missie slaagde dus pas vier jaar later, in Zuid-Korea. In Rusland, in het Iceberg Stadion, zat ze er met een vierde plaats op de 1500 meter nog het dichtst bij. Een dag later schitterde ze op dezelfde afstand op de langebaan, slechts een paar honderd meter verderop in de Adler Arena.

De ontbrekende medaille op de korte baan bleef toch een issue. "Liever brons bij het shorttrack dan goud hier. Dat geldt ook voor haar", waren de alles zeggende woorden van Jeroen Otter, de bondscoach van de shorttracksters. Het leidde tot een klein relletje, maar Ter Mors liet alle commotie van zich afglijden en veroverde op de voorlaatste dag van de Spelen met Linda de Vries, Ireen Wüst en Marrit Leenstra ook nog goud op de ploegenachtervolging. Opnieuw op de langebaan. Dat wel.

Bronnen:
• De Telegraaf
• NOC*NSF
• Olympisch Oranje
• www.jorientermors.nl