Olympische Spelen van Los Angeles 1932

Begin jaren dertig deed zich een economische crisis voor, die voelbaar was in alle delen van de wereld. Geld voor sport was er niet of nauwelijks. Naar LA trokken maar 1330 sportlieden uit 37 landen.

Het had weinig gescheeld of Nederland was wegens geldgebrek niet eens van de partij geweest. Het had zelfs al van deelname afgezien. Mede dankzij een gift van 10.000 gulden van de voetbalbond aan het NOC kon toch nog een klein team van 24 sportlieden worden uitgezonden. En dat terwijl voetbal niet eens op het Olympisch programma prijkte.

De sportaccommodaties in LA waren groots van opzet en luxueus. Men had er een royaal Olympisch dorp gebouwd (alleen voor de mannen, de vrouwen verbleven in een hotel), een uiterst modern zwemstadion en een hoofdstadion voor maar liefst 105.000 toeschouwers.

De Spelen van alleskunner Didriksen
Onder de glorieuze Californische zon werden in het atletiektoernooi talloze wereldrecords gevestigd. Voor het eerst maakte men gebruik van foto-finish apparatuur en die was direct hard nodig ook. Op de eindstreep van de finale 100 verschilden de Amerikanen Tolan en Metcalfe slechts enkele centimeters van elkaar.

Bij de dames maakte de wereld kennis met de Amerikaanse Mildred 'Babe' Didriksen, één van de grootste sportvrouwen van deze eeuw. Ze was topklasse in alles wat ze deed, of het nu atletiek, basketbal, honkbal of golf was. Ze won in LA het speerwerpen en de 80 m horden. Een derde gouden medaille ontging haar bij het hoogspringen doordat de jury haar wijze van springen in de laatste fase van de strijd plotseling onreglementair verklaarde.

De organisatie liet trouwens meer steken vallen. Bij de 3000 meter hindernisloop liet men de atleten een ronde te veel lopen en op de 200 meter vertrok favoriet Metcalfe per abuis van een estafettepunt, zodat hij 202 meter moest lopen.

Sensationeel verliep het zwemtoernooi. Zoals bij vorige Spelen dachten de Amerikaanse heren dat te beheersen, maar ze werden totaal overvleugeld door een team van jonge, talentvolle Japanners.

Bij de dames veroverde de pas 14-jarige Rotterdamse Willy den Ouden een zilveren medaille op de 100 m vrije slag. Zus Braun maakte een goede kans haar titel op de 100 m rugslag te prolongeren, maar werd vlak voor de finale zwaar ziek. Pas vele weken na de Spelen kon zij naar Nederland terugkeren.

Voor de kleine Nederlandse ploeg was er twee keer goud: voor de wielrenner Jacques van Egmond op de sprint en voor de ruiter Pahud de Mortanges op de military.

De wereld van 1932
De economische crisis die vanaf 1929 de wereld in beroering bracht, zou tot vergaande veranderingen op het wereldtoneel leiden. Faillissementen van ondernemingen overal ter wereld leidden tot massa-ontslagen, die hun uitwerking op het openbare en particuliere leven niet misten. Het geloof in de vooruitgang liep in de Westerse wereld een flinke deuk op.

In Azië leidde de Japanse expansie tot de bezetting van Mandsjoerije, gevolgd door verwoestende acties tegen China. De Westerse mogendheden brandmerkten Japan wel als agressor, maar konden weinig uitrichten.

Dat het aantal deelnemers aan de Spelen van Los Angeles minder dan de helft van 1928 was, had niet alleen te maken met de hoge kosten voor de Europese landen, ook de slechte economische situatie was daarop van invloed geweest.

Medailleoverzicht

Goud Zilver Brons
1. Verenigde Staten 41 32 30
2. Italië 12 12 12
3. Finland 5 8 9
4. Zweden 6 5 9
5. Duitsland 3 12 5

11. Nederland 2 5 0

Nederlandse erelijst

Goud (2)
Wielrennen: Jacques van Egmond (1.000m sprint)
Paardensport: Charles Ferdinand Pahud de Mortanges (military)

Zilver (5)
Wielrennen: Jacques van Egmond (tijdrit)
Zeilen: Bob Maas (monotype)
Zwemmen: dames estafetteploeg (4x100m vrije slag), zie ook: Puck Oversloot en Willy den Ouden
Zwemmen: Willy den Ouden (100m vrije slag)
Paardensport: military team

Brons (0*)

*In het kader van de kunst-Olympiade won Gerard Westermann in Los Angeles op het onderdeel schilderkunst de bronzen medaille, met de aquarel Horseman. In bovenstaande lijst zijn alleen de sportmedailles meegeteld. 

Gerelateerde verhalen:
Atletiek: Jo Dalmolen
Atletiek: Tollien Schuurman