Lien Gisolf

Naam: Lien Gisolf 
Geboren: 13 juli 1910 te Fort de Kock, Sumatra (Nederlands-Indië)
Overleden: 30 mei 1993 te Amstelveen
Sport: atletiek

Olympische Spelen X Los Angeles 1932
Onderdeel: hoogspringen
Prestatie: vierde plaats met 1,58 meter

Olympische Spelen IX Amsterdam 1928
Onderdeel: hoogspringen
Prestatie: zilver met 1.56 meter

De Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam zijn de doorbraak geweest voor de olympische vrouwenatletiek: voor de eerste keer mochten vrouwen hieraan meedoen. Hierdoor was Lien Gisolf in staat om als eerste Nederlandse vrouw een medaille te winnen bij een olympisch atletiektoernooi.

Gisolf was een natuurtalent, die op haar zeventiende werd ontdekt tijdens een schoolsportdag in Voorburg. Met hoogspringen kwam ze dertig centimeter hoger dan haar klasgenoten. Haar lerares mevrouw Pothast riep verrast: “Allemachtig Lien, wat spring jij hoog!”

Ze ging bij een echte club: Hygiea uit Den Haag en sprong meteen naar een nationaal record. Niet vreemd dat ze werd aangewezen om naar de Olympische Spelen in Amsterdam te gaan. Helaas had Gisolf geen belangstelling, totdat ze streng door haar moeder werd toegesproken: “Geen smoesjes! Neem het aan, kind! Dan kun je in elk geval fijn de Spelen zien.”

Dat overtuigde, zei Lien Gisolf later in de Nieuwe Rotterdamsche Courant: ‘De Olympiade zien was wel de moeite van ’n paar oefendagen per week waard.’ Aan een oom vroeg ze of ze bij hem in Amsterdam mocht logeren en kreeg van hem ook nog eens een oude broek. Ze had namelijk geen trainingspak.

Op 4 juni – een kleine twee maanden voor aanvang van de Spelen - schreef Het Vaderland over Gisolf, die bijzonder op dreef was bij de atletiekwedstrijd Nederland – België. ‘Het glanspunt van den middag was het schitterende hoogspringen van Lien Gisolf die het zoowaar bestond het officieuse wereldrecord te verbeteren en te brengen op 1.582 m. Een bijzonder fraaie prestatie, welke wat belooft voor de Olympische Spelen.’ Lien werd echter geen kampioen, maar eindigde als tweede. Het was daarmee wel de eerste olympische medaille die ooit was gewonnen door een Nederlandse atlete.

Gisolf probeerde het nog een keer op de Spelen van Los Angeles, maar op de boot naar de VS liep ze een blessure op. Ze werd vierde en stopte in 1933 met atletiek. Ze vond hoogspringen toch maar saai: “Springen en dan lang wachten.” De jaren daarop was ze een gewaardeerd speler bij de Haagse hockeyclub HDM.

Bronnen:
• www.sportgeschiedenis.nl
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• Foto: Nationale Sportfiguren, H.A. Meerum Terwogt (G.W. den Boer, 1933)