Olympische Winterspelen van Beijing 2022

Plaats: Beijing, China
Datum: 4-24 februari 2022
Aantal deelnemende landen: 
Aantal deelnemende atleten: 
Officieel geopend door: 
Olympische eed afgelegd door: sporters: Mo Tae-bum (schaatsen), coaches: Park Ki-ho (noordse combinatie) en officials: Kim Woosik (snowboarden).
Laatste olympische fakkelloper: 
Aantal beoefende sporten: 15
Aantal onderdelen: 102

Aantal Nederlandse deelnemers: 41
Nederlandse chef de mission: Carl Verheijen
Nederlandse vlaggendrager opening: Lindsay van Zundert (kunstrijden) en Kjeld Nuis (schaatsen)
Nederlandse vlaggendrager sluiting: Irene Schouten (schaatsen)
Nederlandse medailles: 17 (8-5-4), zesde in het landenklassement

Na 2008 werden de Olympische en Paralympische Spelen in 2022 opnieuw in Beijing gehouden. Daarmee was de Chinese hoofdstad de eerste stad die zowel de Zomer- als de Winterspelen organiseerde. Net als veertien jaar eerder was er ook in de aanloop naar de editie van 2022 veel kritiek op de keuze voor China, vanwege de schending van de mensenrechten in het land.

Bij de opening lieten veel internationale hoogwaardigheidsbekleders verstek gaan. Officieel vaak met corona als argument. Want net als bij de Zomerspelen van Tokio een half jaar eerder, hing ook tijdens de Winterspelen van Beijing de schaduw van covid-19 over het evenement. Bij de wedstrijden was er geen publiek en de deelnemers leefden in een strenge bubbel.

Unicum
De omstandigheden trokken een zware wissel op Adriana Jelinkova. De alpineskister testte naar de strenge Chinese maatstaven meermalen positief. Door de stress kon ze niet optimaal presteren op de reuzenslalom en trok ze zich terug voor de slalom.

Wel was ze samen met Maarten Meiners de eerste Nederlandse alpineskiër op de Spelen in zeventig jaar. Ook had TeamNL weer sinds lange tijd een kunstrijdster op het olympische ijs. Lindsay van Zundert was na 46 jaar de opvolger van Dianne de Leeuw.

Het betekende dat Nederland in zeven verschillende sporten actief was op de Winterspelen, een record. Naast kunstrijden en skiën waren dat schaatsen, shorttrack, snowboarden, bobsleeën en skeleton. Kimberley Bos veroverde in de laatste discipline het brons en ook dat was een historische prestatie. Het was na het goud van snowboardster Nicolien Sauerbreij in 2010 pas de tweede Nederlandse olympische wintersportmedaille ooit die niet op schaatsen was veroverd.

Breedte
Ook bij het shorttrack werden meerdere successen behaald. Wat aantoont dat Nederland ook in de breedte een vooraanstaand wintersportland is geworden. Met zeventien medailles, waaronder acht keer goud, eindigde TeamNL als zesde in het medailleklassement. Schaatsster Irene Schouten (drie goud en één brons) en shorttrackster Suzanne Schulting (twee goud, één zilver en één brons) waren het meest succesvol.

Maar ook het goud van Ireen Wüst op de 1.500 meter oogstte internationale waardering. Nooit eerder won een sporter op vijf opeenvolgende Olympische Winterspelen een gouden medaille. Ireen Wüst deed het.

Nederlandse medailles in Beijing:

Goud, schaatsen, 5.000 meter (v): Irene Schouten
Goud, schaatsen, 3.000 meter (v): Irene Schouten
Goud, schaatsen, massastart (v): Irene Schouten
Goud, schaatsen, 1.500 meter (v): Ireen Wüst
Goud, schaatsen, 1.500 meter (m): Kjeld Nuis
Goud, schaatsen, 1.000 meter (m): Thomas Krol
Goud, shorttrack, 1.000 meter (v): Suzanne Schulting
Goud, shorttrack, relay (v): vrouwenteam: Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Xandra Velzeboer.

Zilver, schaatsen, 10.000 meter (m): Patrick Roest
Zilver, schaatsen, 5.000 meter (m): Patrick Roest
Zilver, schaatsen, 1.500 meter (m): Thomas Krol
Zilver, schaatsen, 1.000 meter (v): Jutta Leerdam
Zilver, shorttrack, 500 meter (v): Suzanne Schulting

Brons, schaatsen, 1.500 meter (v): Antoinette de Jong
Brons, schaatsen, ploegenachtervolging (v): vrouwenteam: Ireen Wüst, Irene Schouten, Antoinette de Jong, Marijke Groenewoud
Brons, shorttrack, 1.500 meter (v): Suzanne Schulting
Brons, skeleton (v): Kimberley Bos