Olympische Winterspelen van Albertville 1992

Plaats: Albertville, Frankrijk.
Datum: 8-23 februari 1992
Aantal deelnemende landen: 64.
Aantal deelnemende atleten: 1.801, van wie 488 vrouwen.
Officieel geopend door: Francois Mitterand, president van Frankrijk.
Olympische eed afgelegd door: deelnemers: Surya Bonaly (kunstrijden), officials: Pierre Bornat (alpineskiën).
Laatste fakkellopers: Michel Platini (voetbal) en de achtjarige Francois-Syrille Grange.

Nederlandse deelnemers: 19, van wie 10 vrouwen.
Nederlandse chef de mission: Ard Schenk
Nederlandse vlaggendrager opening: Leo Visser (schaatsen)
Nederlandse vlaggendrager sluiting: Bart Veldkamp (schaatsen)

Er was sinds Calgary 1988 veel veranderd in de wereld. De Berlijnse muur was afgebroken en de DDR had opgehouden als zelfstandige natie te bestaan. Duitsland kon weer onverdeeld aan de Spelen deelnemen. De Sovjet-Unie bestond eveneens niet meer. Vijf republieken die daartoe behoorden (Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Kazachstan en Oezbekistan) kwamen overeen nog één keer samen als ploeg uit te komen onder de noemer 'Gemenebest van Onafhankelijke Staten' (GOS). Het olympisch programma werd danig uitgebreid met o.a. shorttrack, freestyle skiën en biatlon voor vrouwen. De Spelen van Albertville hadden weinig sfeer. De diverse onderdelen, verspreid over de hele regio, lagen veel te ver uit elkaar.

Heftige strijd Noren en Nederlanders
Bij het schaatsen kwam het op de 1.500 meter, 5 en 10 kilometer tot hevige duels tussen Noorse en Nederlandse rijders. Op de 1.500 meter waren de verschillen minimaal. Johann Olav Koss won in 1:54.81, op vierhonderste seconde gevolgd door zijn landgenoot Söndral en op negenhonderdste door Leo Visser. Rintje Ritsma werd vierde en Bart Veldkamp vijfde. Op de 5 kilometer was de titel voor Geir Karlstad (6:59.97), gevolgd door Falko Zandstra (7:02.28) en Leo Visser (7:04.96). Veldkamp werd opnieuw vijfde. Goud was er tenslotte voor Bart Veldkamp op de 10 kilometer na een zorgvuldig opgebouwde race (14:12.12). Robert Vunderink werd hier vierde. Die plaats bezette ook Gerard van Velde op de 1.000 meter, eenhonderdste seconde van het brons. Op de 500 meter werd hij vijfde.

Bij de vrouwen leerde Yvonne van Gennip, de koningin van Calgary, dat wonderen op de Spelen slechts eenmalig zijn. Alleen een zesde plaats op de 3 kilometer viel haar ten deel. Verder waren er vierde plaatsen voor Carla Zijlstra op de 3 en 5 kilometer en voor Christine Aaftink op de 1.000 meter.

De succesvolste deelnemer aan de Spelen van Albertville was de Russin Ljoebov Jegorova. Op de diverse langlaufnummers veroverde zij drie gouden en twee zilveren medailles. In de meeste Westerse landen zou een dergelijke medailleoogst klinkende munt, sponsorcontracten en tal van faciliteiten opleveren. Niet voor Jegorova in Rusland. De in St. Petersburg levende skiester sprak op een persconferentie wel de hoop uit dat ze nu in aanmerking zou komen voor een tweekamerflatje voor haar en haar echtgenoot. Ze woonde al vijf jaar samen met haar man bij haar schoonouders in een driekamerappartement. Dat betekende dat ze haar skispullen bij familie en kennissen moest stallen. Het zou prettig zijn, vond ze, als daar een eind aan kon komen.

Medailleoverzicht

1. Duitsland 10 10 6
2. GOS (voormalig Sovjet-Unie) 9 6 8
3. Noorwegen 9 6 5
4. Oostenrijk 6 7 9
5. Verenigde Staten 5 4 2

12. Nederland 1 1 2

Nederlandse erelijst

Goud (1)
Schaatsen: Bart Veldkamp, 10.000 meter

Zilver (1)
Schaatsen: Falko Zandstra, 5.000 meter

Brons (2) 
Schaatsen: Leo Visser, 1.500 meter
Schaatsen: Leo Visser, 5.000 meter