Bart Veldkamp

Naam: Bart Veldkamp
Geboren: 22 november 1967 in Den Haag

1994, Olympische Winterspelen 17 in Lillehammer
Sport: langebaanschaatsen
Onderdeel: 5000 meter
Prestatie: vijfde plaats; tijd: 6 min. 49.00 sec.
Onderdeel: 10.000 meter
Prestatie: brons, tijd: 13 min. 56.73 sec.

1992, Olympische Winterspelen 16 in Albertville
Sport: langebaanschaatsen
Onderdeel: 1500 meter
Prestatie: vijfde plaats; tijd: 1 min. 56.33 sec.
Onderdeel: 5000 meter
Prestatie: vijfde plaats; tijd: 7 min. 08.00 sec.
Onderdeel: 10.000 meter
Prestatie: goud, tijd: 14 min. 12.12 sec.

Bart Veldkamp verloste Nederland donderdag 20 februari 1992 van een schaatstrauma. De toen 24-jarige Hagenaar won de afsluitende 10.000 meter tijdens de Olympische Winterspelen in Albertville. Hij werd daarmee de eerste mannelijke Nederlandse olympische schaatskampioen sinds Piet Kleine. Die won zestien jaar daarvoor in Innsbruck dezelfde afstand. De schaatsgeneraties daarna faalden. Soms was het verschil slechts luttele honderdsten van een seconde. Veldkamp counterde in Albertville wel perfect in 14.12,12.

Perfect schema
De Europese kampioen van 1990 had het rekenwerk overgelaten aan Johann-Olav Koss, die eindigde in 14.14,58. De Noor, wereldrecordhouder, had een perfect schema geboden. Robert Vunderink had iets te voorzichtig de mogelijkheden van de piste afgetast. De marathonschaatser werd vierde in 14.22,92. Geir Karlstad pakte het te driest aan, derde in 14.18,13. Koss, de wereldrecordhouder, vond de goede balans. Een behoudend begin, om niet in de tweede helft ten onder te gaan.

Veldkamp volgde dat schema. Met ijzeren regelmaat. Daarvoor moest hij zijn karakter een beetje geweld aan doen. Vaak genoeg moest bondscoach Ab Krook hem intomen. "Ik wist na twee rondjes dat het er in zat. Ik dacht: Als ik het nu laat zitten, dan ben ik echt een ... oen. Ik zat vier, vijf seconden onder het schema. Toen wist ik dat ik het makkelijk zou kunnen volhouden."

De vijf kilometer had hij ook kunnen winnen, zei Veldkamp een week later. "Onder normale omstandigheden had ik hem gewonnen. Maar ik reed geen super-rit, zoals ik nu heb gedaan. Nu had ik de mazzel die ik vorige week niet had. We staan weer quitte."

De Haagse schaatser had koorts. Goudkoorts. De eerste drie dagen kampte Veldkamp met een verkoudheid. Twee dagen hij lichte verhoging. "Lichamelijk ben ik niet super. Die verhoging was gisteravond weg." Volgens Veldkamp werd het wel eens tijd dat een Nederlander olympisch kampioen werd. Hij had niet Kleine in het hoofd, maar de negen voorgaande onderdelen in Albertville.

"Als je hier twee, drie en vier wordt, stel je teleur. Met een goud is nu alles goed. De Nederlandse schaatsers hebben in de breedte heel goed gepresteerd. Hoeveel vierde plekken hebben we hier niet gehaald. Het moet even meezitten, vandaag zat het mee."

De Europese titel en het goud in Albertville vormden de opmaat voor een opmerkelijke carrière. Twee jaar na zijn olympische titel won hij in Lillehammer brons, opnieuw op de tien kilometer. De medailleceremonie moest worden uitgesteld omdat Veldkamp, teleurgesteld over zijn tijd van 13:56,73, het Vikingskipet al had verlaten.

Met de opkomst van stayers als Gianni Romme, Bob de Jong en alleskunner Rintje Ritsma raakten de Spelen van Nagano 1998 voor Veldkamp uit beeld. Hij liet zich naturaliseren tot Belg en veroverde in Japan toch nog een bronzen plak op de vijf kilometer, achter Romme en Ritsma (zie foto). Als 'schaatsbelg' schopte hij het ook nog tot de Spelen van Salt Lake City 2002 en zelfs Turijn 2006, waar hij zijn laatste rondjes reed.

Bronnen:
• ANP
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• NOC*NSF
• Foto: ANP